Ελλάδα – δασμοί Τραμπ: Το δυσοίωνο μήνυμα Μητσοτάκη και τα δύσκολα επόμενα βήματα

Δεν χρειάζονταν οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: έφθανε το ύφος των μελών του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες, εν μέσω παγκόσμιας θύελλας από τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να κατανοήσει κάποιος ότι η βασική σκέψη τους ήταν σε πόσο μεγάλο μπλέξιμο έχει μπει ο κόσμος και πώς μπορεί η Ελλάδα να βγει κατά το δυνατόν αλώβητη από τη νέα

– απρόβλεπτης διάρκειας και εξέλιξης – κρίση.

Παρά ταύτα, η εισαγωγική παρέμβαση Μητσοτάκη ήταν αρκετή για να εντυπώσει το κλίμα της απαισιοδοξίας που επικρατεί για τις εξελίξεις: δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θέλω να κρατήσω τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, διότι δεν γνωρίζουμε σε καμία περίπτωση πώς θα αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει, προφανώς, ένα έντονο ενδιαφέρον το οποίο αφορά μοναδικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελιές, λάδι, φέτα, είναι προϊόντα τα οποία δεν παράγονται καθόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε η επιβολή δασμών, στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον, δεν έχει πολύ μεγάλη λογική».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Ελλάδα επιμένει να έχουμε μια ενιαία αντίδραση, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο επίπεδο των 27. Μια αντίδραση η οποία πιστεύω ότι θα εξειδικευτεί τις επόμενες εβδομάδες. Και νομίζω ότι σωστό ήταν ότι δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά, διότι το ζήτημα αυτό χρειάζεται πολλή μελέτη και πολύ μεγάλη ανάλυση ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιδράσει. Ένα είναι βέβαιο: προφανώς θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Και βέβαια, βρήκε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία της πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση και σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τις νέες αυτές προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες, αρκεί να μπορούμε πάντα να δρούμε με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότητα και, ασφαλώς, μένοντας στον δρόμο της δημοσιονομικής συνέπειας» και προσθέτοντας ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα είναι ακόμα πιο σημαντική σήμερα από ό,τι μπορεί να ήταν πριν από μία εβδομάδα».

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα περιμένει να δει «πού θα κάτσει η μπίλια» σχετικά με τη στάση της ΕΕ και την απάντησή της στους δασμούς του Τραμπ. Ήδη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στη λογική του αμοιβαίου μηδενισμού των δασμών για βιομηχανικά προϊόντα. Ωστόσο, η Γερμανίδα πολιτικός κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη ήδη καταρτίζει κατάλογο με πιθανά αμερικανικά προϊόντα, στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, αν η Ουάσινγκτον παρουσιαστεί αδιάλλακτη και επιμείνει στην πολιτική που ακολουθεί ως τώρα.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία) εκφράζουν αντιρρήσεις για ευρωπαϊκά αντίποινα στους δασμούς Τραμπ, με αποτέλεσμα στο εσωτερικό της Ένωσης να υπάρχει μια διελκυστίνδα σχετικά με το θέμα. Η Αθήνα, προφανώς, θα ακολουθήσει τη «γραμμή» που θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να ασκήσει και δικές τις πιέσεις στην Ουάσινγκτον (μέσω της ομογένειας, η οποία διαθέτει ισχυρό λόμπι και προσβάσεις στον Τραμπ) ώστε να αρθούν οι «παραλογισμοί» για τους οποίους μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ούτως ή άλλως, πάντως, ο προβληματισμός στην Αθήνα είναι πολύ μεγάλος, τόσο για τις πρωτογενείς συνέπειες των δασμών, όσο και για τις δευτερογενείς που μπορεί να είναι πολύ σημαντικότερες: υφεσιακές τάσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ιταλία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, ιδίως αν παρατηρηθεί μείωση του τουρισμού, που παίζει μείζονα ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Το έγκλημα των Τεμπών είναι πλήρως αποδεδειγμένο και πλήρως στοιχειοθετημένο – Θα πάνε όλοι φυλακή!»

Κόντρα κυβέρνησης-Πλεύσης: Το «πρωτοπαλίκαρο της ακροδεξιάς», οι «παλαβομάρες της Ζωής» και ο θαυμασμός Άδωνι για το Ισραήλ

Τσουκαλάς: Το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη ομολογεί ότι απέτυχε να διασφαλίσει πλήρες και υπεράνω αμφιβολίας κρατικό πόρισμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα –, Τραμπ, Μητσοτάκη,ellada –, trab, mitsotaki