Έκθεση-σοκ από τον ΠΟΥ για την Ευρώπη: 7.000 επιπλέον θάνατοι από φυματίωση εξαιτίας της πανδημίας COVID-19

Σχεδόν 7.000 θάνατοι από φυματίωση σημειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ στα τρία χρόνια της πανδημίας από το 2020 έως το 2022, σε σύγκριση με αυτό που περίμεναν οι ειδικοί, με βάση τις εκτιμήσεις πριν από το 2020. 

Η αυξημένη θνησιμότητα οφείλεται στην πανδημία, εκτιμούν οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους εάν είχαν πρόσβαση στα νοσοκομεία που εξυπηρετούσαν μόνο περιστατικά covid-19 ή δεν φοβόντουσαν να επισκεφτούν άλλες υγειονομικές δομές.

Αυτή

η απογοητευτική αποκάλυψη έρχεται μέσω της τελευταίας έκθεσης επιτήρησης και παρακολούθησης της φυματίωσης από το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Η έκθεση υπογραμμίζει τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που δείχνουν μια περιοχή που αναρρώνει από, αλλά εξακολουθεί να βιώνει τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις δοκιμές, τη διάγνωση και τη φροντίδα της φυματίωσης.

Η έκθεση του ΠΟΥ/Ευρώπης-ΕΚΠΝ δημοσιεύεται ετησίως ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης, που είναι στις 24η Μαρτίου 2024.

«Η πιο πρόσφατη έκθεσή μας αποκαλύπτει μια θλιβερή κατάσταση, που μπορεί να προληφθεί πλήρως – οι άνθρωποι που επλήγησαν από τη φυματίωση δεν προστατεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 7.000 έχασαν άσκοπα τη ζωή τους λόγω διαταραχών στις υπηρεσίες φυματίωσης», δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ. /Ευρώπη. 

«Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μια άλλη εξελισσόμενη τραγωδία που μπορεί να προληφθεί – ο επιπολασμός της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης συνεχίζει να αυξάνεται. Προτρέπουμε τις εθνικές αρχές να ενισχύσουν τα προγράμματα ελέγχου της φυματίωσης, να διαγνώσουν έγκαιρα και να εφαρμόσουν τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ECDC, Dr Andrea Ammon, «Μετά την πανδημία COVID-19 έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για την επίτευξη των στόχων εξάλειψης της φυματίωσης. Η έγκαιρη ενίσχυση της πρόληψης, των δοκιμών και της θεραπείας είναι βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση της φυματίωσης και τυχόν καθυστερήσεις μεταφράζονται σε περαιτέρω ταλαιπωρία και θάνατο. Οι χώρες πρέπει να δράσουν τώρα και το ECDC παραμένει δεσμευμένο να συνεργάζεται και να υποστηρίζει τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ στις προσπάθειές τους να τερματίσουν την επιδημία της φυματίωσης».

Περιπτώσεις που αναφέρθηκαν

Τα αναφερόμενα στοιχεία δείχνουν αυξημένο αριθμό διαγνώσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2022, 38 από τα 53 κράτη μέλη της ΠΟΥ/Ευρώπης ανέφεραν αυξημένες ειδοποιήσεις φυματίωσης. Ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε περισσότερες από 170.000 περιπτώσεις (από περισσότερες από 166.000 περιπτώσεις το 2021), εκ των οποίων πάνω από 36.000 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ (από περισσότερες από 33.500 το 2021).  Αυτοί οι αυξημένοι αριθμοί είναι πιθανό να είναι μια θετική ένδειξη ότι, σε πολλές χώρες, οι υπηρεσίες φυματίωσης ανακάμπτουν τώρα από τις διακοπές της πανδημίας COVID- 19 και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται και λαμβάνουν θεραπεία. Είναι επίσης πιθανό να αντικατοπτρίζει ότι η Περιφέρεια καλύπτει καθυστερημένες διαγνώσεις λόγω διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία. 

Επίσης ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις ότι η διαχείριση της φυματίωσης και της ταυτόχρονης μόλυνσης από τον HIV δεν είναι η βέλτιστη: 

Μόνο το 48% των ασθενών τόσο με φυματίωση όσο και με HIV στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥκαι το 54% στην ΕΕ/ΕΟΧ που ξεκίνησαν θεραπεία για τη φυματίωση το 2021 είχαν θεραπευτεί. 

Ανησυχητικό επίσης είναι ότι :

Κατά μέσο όρο μόνο 6 στις 10 θεραπείες φυματίωσης που χρησιμοποιούν φάρμακα πρώτης γραμμής ήταν επιτυχείς στη θεραπεία της λοίμωξης στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ,Συνολικά στην ευρωπαϊκή περιοχή 7 στις 10 θεραπείες φυματίωσης θεράπευσαν τη λοίμωξη των ασθενών.

Αυτά είναι τα χαμηλότερα ποσοστά της τελευταίας δεκαετίας, υποδεικνύοντας πιθανά προβλήματα με τη συμμόρφωση με τη θεραπεία και πιθανά κενά στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Εάν προγραμματιστεί και πραγματοποιηθεί σωστά, η θεραπεία της φυματίωσης θα πρέπει να είναι επιτυχής σε περίπου 9 στους 10 ασθενείς που έχουν μολυνθεί με στελέχη που ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά ριφαμπικίνη και ισονιαζίδη.

Για την επίσπευση των προσπαθειών για την επίτευξη των τελικών στόχων για τη φυματίωση, ο ΠΟΥ και το ECDC συνιστούν:

1.Να κλιμακωθούν οι προσπάθειες για ενεργή εύρεση και θεραπεία χαμένων περιπτώσεων φυματίωσης, ενισχύοντας τις δοκιμές φυματίωσης, καθιστώντας διαθέσιμες επιλογές προληπτικής θεραπείας σε όλους όσους τις χρειάζονται.

2.Πλήρης εφαρμογή σύγχρονων, σύντομων και πλήρως από του στόματος θεραπευτικών σχημάτων.

Μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση

Η παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων του νέου σχεδίου δράσης για τη φυματίωση για την ευρωπαϊκή περιφέρεια της ΠΟΥ για την περίοδο 2023-2030, αποτελεί πρόκληση λόγω περιορισμένων ή μη υποβολής εκθέσεων για ορισμένους δείκτες.

Μόνο 20 από τους 30 δείκτες που περιγράφονται στο σχέδιο δράσης παρακολουθήθηκαν και αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα ρουτίνας επιτήρησης.

«Υπάρχει σαφής ανάγκη για όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ/ΕΟΧ, να επικεντρωθούν στη βελτίωση των δεδομένων, να τα καταστήσουν πιο αντιπροσωπευτικά και πλήρη και να χρησιμοποιούν διαφορετικές πηγές για να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες πληροφορίες επιτήρησης» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πηγή: europa.eu

Διαβάστε επίσης:

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Χρήσιμες οδηγίες από το Harvard Health Medical

Έγχυση φαρμάκων στα μάτια: Οδηγίες για να αποφύγετε τις επιπλοκές

Σύνδρομο Down και καρκίνος: Ποια είναι η σχέση τους;

Keywords
Τυχαία Θέματα