Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για Βόρεια Κορέα

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε κάθε απειλήΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αύριο Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ,

της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Ο σεισμός από τη βόμβα υδρογόνου του Κιμ Γιονγκ Ουν προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- «τσουνάμι» ανησυχίας στη διεθνή κοινότητα που προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ με τη λήψη νέων κυρώσεων.

Τραμπ: «Θα δούμε» αν θα επιτεθούμε στη Βόρεια Κορέα

Λακωνικά, με δύο λέξεις («Θα δούμε») απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα μετά τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έγραψε στο Twitter πως εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, χαρακτήρισε την πράξη της Βόρειας Κορέας ως «πολύ εχθρική και επικίνδυνη» κατά των ΗΠΑ και επέκρινε την Κίνα για τη στάση συμπαράστασης που διατηρεί απέναντι στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι «λέξεις και οι ενέργειες [της Βόρειας Κορέας] εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις ΗΠΑ», ανέφερε στην πρώτη αντίδρασή του μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο tweet.

«Η Νότια Κορέα, όπως τους έχω πει, ανακαλύπτει ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα λειτουργήσει με τη Βόρεια Κορέα. Αυτοί καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα», πρόσθεσε.

Προειδοποίηση για μαζική στρατιωτική απάντηση

Με «μαζική στρατιωτική αντίδραση» σε οποιαδήποτε απειλή σε βάρος των ΗΠΑ ή των συμμάχων της προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα η Ουάσιγκτον.

«Οποιαδήποτε απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα προκαλέσει μαζική στρατιωτική αντίδραση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Δεν αμφιβάλλουμε για κάτι»

Στο μεταξύ, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.

«Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως προχώρησε σήμερα στη δοκιμή μιας προηγμένης βόμβας υδρογόνου που μπορεί να προσαρμοσθεί σε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.

ΗΠΑ σε Ιαπωνία: Θα σας υπερασπιστούμε

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν εγγυηθεί στην Ιαπωνία ότι θα την υπερασπιστεί σε κάθε περίπτωση πυρηνικής απειλής.

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Εμπορικό διαζύγιο;

Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανοιχτά την πρόθεσή τους ακόμη και να διακόψουν κάθε εμπορική σχέση με τη Β. Κορέα

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν δήλωσε πως θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα μετά την πραγματοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μνούτσιν είπε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της διακοπής όλων των εμπορικών σχέσεων με την επιβολή νέων κυρώσεων.

"Αν οι χώρες θέλουν να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς θα εργάζονται με τους συμμάχους μας και με άλλους για να αποκλείσουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομικά", είπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αύριο Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Ο σεισμός από τη βόμβα υδρογόνου του Κιμ Γιονγκ Ουν προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- «τσουνάμι» ανησυχίας στη διεθνή κοινότητα που προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ με τη λήψη νέων κυρώσεων.

Κρεμλίνο: Μην υποκύψετε σε συναισθήματα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα «να μην υποκύψει στα συναισθήματα» μετά την ανακοίνωση μιας έκτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, η οποία δημιουργεί μια «πραγματική απειλή» στην περιοχή.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο Πούτιν ζήτησε «να μην υποκύψουμε στα συναισθήματα, να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο» και υπογράμμισε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Η δοκιμή αυτή της Πιονγκγιάνγκ «τορπιλίζει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης, παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», υπογράμμισε ωστόσο ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες για την κατάσταση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και υπογράμμισαν «την ανάγκη να μην αφεθεί η κατάσταση αυτή να μετατραπεί σε χάος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο πρόεδροι κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αναζητήσουν μια λύση «μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η πυρηνικοποίηση της χερσονήσου είναι «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Μέι: «Ναι» στις νέες κυρώσεις

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να επισπεύσει την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων.

«Αυτή η τελευταία ενέργεια της Βόρειας Κορέας είναι απερίσκεπτη και θέτει μια απαράδεκτη επιπλέον απειλή στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε δήλωσή της που στάλθηκε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Μέι.

«Συζήτησα τη σοβαρή απειλή που παρουσιάζουν αυτές οι επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες με τον πρωθυπουργό Άμπε στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα και επαναλαμβάνω την έκκληση που απευθύναμε από κοινού για πιο αυστηρή δράση, περιλαμβανομένης της αύξησης του ρυθμού εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων και της εξέτασης επειγόντως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ [του ενδεχομένου επιβολής] νέων κυρώσεων», ανέφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Συμφωνεί και η Ιταλία

Σύμφωνη με την εφαρμογή αυστηρότερων κυρώσεων στη Β. Κορέα δήλωσε και η Ιταλία.

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι συμφωνεί με την υιοθέτηση αυστηρότερων κυρώσεων κατά της βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρώπη, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση Rai, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ όσο και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Από τις επαφές αυτές, προέκυψε κοινό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την υιοθέτηση πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά και την τελευταία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Τουσκ: Η ΕΕ είναι έτοιμη

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά την πραγματοποίηση σήμερα της έκτης και ισχυρότερης βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την πολιτική της των κυρώσεων και καλεί τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει χωρίς προϋποθέσεις τον διάλογο για τα προγράμματά της», αναφέρει σε δήλωσή του.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις και να δείξει ισχυρότερη αποφασιστικότητα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Τα διακυβεύματα καθίστανται υπερβολικά υψηλά».

ΗΠΑΟΗΕΒόρεια ΚορέασυνεδρίασηΣυμβούλιο ΑσφαλείαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα