Έκπληκτο το Business Insider με την υπόθεση Μουζάλα: «Υπό παραίτηση επειδή είπε την Μακεδονία "Μακεδονία"»

MEDIA

Μια λεπτή ειρωνεία διατρέχει το δημοσίευμα του Business Insider για την ξαφνική πολιτική κρίση στην Ελλάδα μετά την αναφορά του Γιάννη Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία».

«Ο υπουργός μετανάστευσης της Ελλάδας φέρεται να παραιτήθηκε επειδή αποκάλεσε την Μακεδονία

“Μακεδονία”», αναφέρει το Business Insider, σε δημοσίευμα που παραθέτει τις πολιτικές εξελίξεις μετά την αναφορά του Γ. Μουζάλα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επικεφαλής του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής επειδή δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει το πλήρες όνομα του βόρειου γείτονα της Ελλάδας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και την αποκάλεσε απλώς «Μακεδονία» δεν μια μεταμεσονύχτια συνέντευξή του την Τρίτη», αναφέρει το Business Insider, σημειώνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Γ. Μουζάλας «ενεπλάκη σε μια μακρά και πικρή διαμάχη για το ποια είναι η σωστή ονομασία για την χώρα».

Το αμερικανικό δίκτυο σχολιάζει ότι «πολλοί Έλληνας αισθάνονται έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το όνομα Μακεδονία, που ιστορικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τόπο γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ αποτελούσε μέρος της αρχαίας Ελλάδας.

»Άλλοι ανησυχούν ότι η χρησιμοποίηση του όρου από ένα κράτος που καλύπτει μεγάλο μέρος της ίδιας περιοχής (με την αρχαία Μακεδονία) υποκρύπτει διεκδικήσεις επί ελληνικών εδαφών που φέρουν το ίδιο όνομα», συνεχίζει το BI, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «το σύγχρονο κράτος, που προέκυψε από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, το 1991, έχει καταχωρηθεί ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” στον ΟΗΕ».

Business InsiderΜουζαλάςΣκόπιαΜακεδονίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα