Εκλογές στην Τουρκία: Λιγοστές οι γυναίκες στην πολιτική – Τα εμπόδια και οι «τρικλοποδιές» του συστήματος

Σ΄ ένα διαμέρισμα στην επιχειρηματική περιοχή της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται το «στρατηγείο» μίας προσπάθειας να προωθηθούν περισσότερες γυναίκες στην τουρκική πολιτική σκηνή. Αλλά στα γραφεία της ΜΚΟ «Ben Secerim», που σημαίνει «Εγώ Επιλέγω»,επικρατεί απογοήτευση.

Η οργάνωση ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με στόχο να υποστηρίξει την συμμετοχή γυναικών στην πολιτική και

μάλιστα να βρει κατάλληλες υποψήφιες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές και να τις προτείνει στα κόμματα.

Πριν από λίγες μέρες η ΜΚΟ παρουσίασε 20 γυναίκες που εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια τεσσάρων κομμάτων ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Αλλά εξαιτίας του εκλογικού συστήματος στις κοινοβουλευτικές εκλογές (ψηφοδέλτια με λίστες που καθορίζονται από τις κομματικές ηγεσίες) μόνο τέσσερις από τις 20 έχουν πραγματικές ελπίδες να μπουν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σημειώνει το aljazeera.com.

«Είναι πολύ απογοητευτικό για μας», δήλωσε η Νιλντέν Μπαγιζίτ, πρόεδρος της οργάνωσης, «υπάρχει ένα τοίχος για τις γυναίκες υποψήφιες στις εκλογές, ακόμα και στα πιο φιλελεύθερα κόμματα. Απόδειξη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια για τις γυναίκες και δεν θέλουν να το αλλάξουν αυτό».

Ισχνή παρουσία γυναικών στην εθνοσυνέλευση

Σε μία χώρα όπου οι γυναίκες είναι το 50,7% του εκλογικού Σώματος και το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν αναγνωρίστηκε το 1934, μόνο ένα κόμμα έχει μεγάλη παρουσία γυναικών υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά του- το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (ΤΙΡ), που το 40,5% των υποψηφίων του είναι γυναίκες.

Στο κόμμα του Ερντογάν γυναίκες είναι το 18,8% των υποψηφίων, ενώ στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου η γυναικεία εκπροσώπηση ανεβαίνει στο 26%. Στο κόμμα του Κιλιτσντάρογλου στις λίστες 11 εκ των 87 εκλογικών περιφερειών επικεφαλής είναι γυναίκες, ενώ στο κυβερνών κόμμα γυναίκες είναι επικεφαλής στα ψηφοδέλτια μόνο…4 περιφερειών.

Η κοινωνία βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τα κόμματα

Κι αυτή η απογοητευτική υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική αποτυπώνεται παρόλο που μία πρόσφατη έρευνα της ΜΚΟ «Ben Secerim» έδειξε ότι το 62% των Τούρκων πιστεύει πως οι γυναίκες στην πολιτική θα βοηθήσουν την Τουρκία να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί κοινωνικά. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός των Τούρκων που υποστηρίζει την υποχρεωτική ποσόστωση για τις γυναίκες στα πολιτικά κόμματα, ενώ τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είπαν πως θα ενθάρρυναν μια γυναίκα από το οικογενειακό τους περιβάλλον να μπει στην πολιτική. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το 2021 την Τουρκία από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών απέναντι στη βία, ενώ οι γυναίκες δεν βρίσκουν θέση στα ανδροκρατούμενα πολιτικά κόμματα.

Την ίδια ώρα, η δικηγόρος Σιμπέλ Πισκίν είναι υποψήφια με το κόμμα Iyi στο Κιρκλάρελι, μία από τις 20 τουρκικές περιφέρειες όπου ποτέ δεν έχει εκλεγεί γυναίκα… Είναι δεύτερη στη λίστα του κόμματός της, άρα είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να εκλεγεί, παρόλο που έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην περιοχή της. «Δεν εκλέχτηκα επειδή ήμουν δεύτερη στη λίστα και στις προηγούμενες εκλογές, όπως και τώρα», δήλωσε στο Αl Jazeera, προσθέτοντας ότι «φυσικά επέρχεται και η έλλειψη κινήτρου».

Η ίδια πάντως δηλώνει βέβαιη πως «η κοινωνία είναι έτοιμη για γυναίκες πολιτικούς και θεωρεί ότι η χώρα θα τα πάει καλύτερα με γυναίκες πολιτικούς».

Διαβάστε επίσης:

Ο γηραιότερος σκύλος του κόσμου κλείνει τα 31 σε ένα παραδοσιακό πάρτι

Διάστημα: Γεύμα με αστέρι Μισελέν με… μόλις 120.000 ευρώ το εισιτήριο

Βαρκελώνη: Γιατί οι παραλίες της κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Keywords
Τυχαία Θέματα