Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πού τα «βρήκαν» και πού «τα έσπασαν» οι υποψήφιοι (Video)

Αν υπάρχει μια λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα στην ΕΡΤ, αυτή είναι «προσοχή».

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης επιχείρησαν να παρουσιάσουν το όραμά τους για το κόμμα, προσπαθώντας να αποφύγουν τις όποιες «κακοτοπιές» μπορούσε

να επιφυλάξει κάποια ερώτηση της Ανδριάννας Παρασκευοπούλου που συντόνιζε και των Τάσου Παππά, Γιώργου Κουβαρά και Παύλου Τσίμα, αλλά και κάποια ένταση η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει κριτική για κίνδυνο ενότητας του κόμματος.

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πέντε εκ των έξι υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ -ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να μη συμμετάσχει στην τηλεμαχία– δεν επιχείρησαν να αναδείξουν τις διαφορές τους από τους συνυποψηφίους τους ή να μην αφήσουν «αιχμές» για ζητήματα πολιτικής στα οποία διαφωνούν μεταξύ τους. Ακόμα και στο σημείο που υπήρξε συμφωνία -την κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού- οι διαφορετικές προσεγγίσεις ήταν εμφανείς.

Οι σημαντικότερες διαφορές εντοπίστηκαν σε τρία μείζονα ζητήματα: κατ’ αρχάς, στο ζήτημα της διοίκησης του κόμματος και του ορισμού επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι οι Χρηστίδης, Γερουλάνος και Ανδρουλάκης δεν είναι μέλη της ελληνικής Βουλής. Ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «οι κ.κ. Κόστα και Σάντσεθ που δεν ήταν βουλευτές κατάφεραν να κάνουν τα κόμματά τους κόμματα εξουσίας» και είπε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, «προφανέστατα ο άνθρωπος που θα επιλέξω θα εκπροσωπεί την άποψή μου και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα». Η διαφωνία ήλθε αμέσως από τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος του επισήμανε με νόημα ότι «δεν είναι στην ευχέρεια κανενός να ορίσει τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κοινοβουλευτική ομάδα θα το αποφασίσει».

Σε δεύτερο επίπεδο, διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν και στην προσέγγιση για τα εθνικά θέματα, καθώς ο Α. Λοβέρδος είπε ότι υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας: «Ποιος εκ των συνυποψηφίων μας ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξυφαίνονται ύποπτα σενάρια από κάποιους κύκλους να είναι πρότυπο οι Πρέσπες για τα ελληνοτουρκικά. Είναι πρότυπο; Πρέπει να είναι καθαροί όλοι οι υποψήφιοι». Ουδείς απάντησε ευθέως, ωστόσο, ο Π. Χρηστίδης σημείωσε με νόημα ότι αισθάνεται «περήφανος για τη στάση της Φώφης Γεννηματά που είπε “όχι” χωρίς ακρότητες», ο Χ. Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του ενιαίου αμυντικού δόγματος, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε ένα νέο Ελσίνκι.

Διαφορές καταγράφηκαν και για το ζήτημα της εγκληματικότητας με αφορμή την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, με τον Α. Λοβέρδο να υπερμύνεται της απόφασής του να τον υπερψηφίσει, τον Χ. Καστανίδη να του αντιτείνει: «Διαφωνώ πλήρως με τον Αντρέα για την αυστηροποίηση στο θέμα των ποινών. Οι αυστηρές ποινές δεν έφεραν μείωση των ανθρωποκτονιών» και τον Π. Χρηστίδη να σημειώνει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν περιλάμβάνει τον όρο «γυναικοκτονία» που αποτελεί πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ.

Κατά τα λοιπά, Λοβέρδος και Ανδρουλάκης απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Γερουλάνος είπε ότι είναι υπέρ των συνεργασιών πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο, όχι για διανομή θέσεων και κατηγόρησε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτά που απαιτούνται για να γίνουν συνεργασίες, ο Χ. Καστανίδης σημείωσε ότι «άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση» και ο Π. Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας».

Διαβάστε επίσης

Βορίδης: Εάν είχαν εμβολιαστεί όλοι, οι ΜΕΘ δεν θα είχαν το 85% των ασθενών

Θεοδωρικάκος: Πιθανή η απαγόρευση φιλάθλων στα γήπεδα αν συνεχίσουν να μη φορούν μάσκα (Video)

Οικονόμου: «Σπάσαμε το απόστημα της έμφυλης βίας» – Καμία αναφορά σε «γυναικοκτονία»

Keywords
Τυχαία Θέματα