Εκλογές ΗΠΑ: Παίρνει «κεφάλι» σε κρίσιμες Πολιτείες ο Μπάιντεν - «Κλέβει» από τον Τραμπ και το Μίσιγκαν

Η Αμερική μετρά ψήφους - Όλα τα σενάρια - LIVE αποτελέσματαΚΟΣΜΟΣ

 

Το σασπένς γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καλά κρατεί, την ώρα που εξακολουθούν να αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα από κάποιες πολιτείες, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Μέχρι στιγμής ο Δημοκρατικός

υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται ελαφρά του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε αριθμό μεγάλο εκλεκτόρων. Τη νίκη στις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 μεγάλους εκλέκτορες.

Ο Μπάιντεν που ήδη προηγείται στη Νεβάδα αν «σφραγίσει» και τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια. Ήδη στο Μίσιγκαν με μόλις 5% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, έχει προσπεράσει τον Τραμπ, με 49.39% (2,524,385 ψήφοι) έναντι 49,08% (2,508,592), όπως και στο Ουισκόνσιν που, με 5% των ψήφων να υπολείπεται, προηγείται του Τραμπ με 49.57% και 1,630,334 ψήφους έναντι 48.94% και 1,609,586 ψήφους.

For the first time, AP's running vote tally now shows Biden ahead in Michigan pic.twitter.com/K1Fr9RR7Nr

— Jonathan Oosting (@jonathanoosting) November 4, 2020

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το δημοκρατικό κύμα, στο οποίο ήλπιζαν ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, που ονειρεύονταν ιστορικές νίκες στην Τζόρτζια και το Τέξας, δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία.

Όμως ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία παραμένει στενός: πρέπει ακόμη να κερδίσει τις περισσότερες από τις άλλες πολιτείες κλειδιά που είχαν συμβάλει στην απροσδόκητη νίκη του το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ως αυτήν τη στιγμή 238 μεγάλους εκλέκτορες στις ακόλουθες πολιτείες:

Αριζόνα (11)Καλιφόρνια (55)Κολοράντο (9)Κονέκτικατ (7)Ντέλαγουερ (3)Χαβάη (4)Ιλινόι (20)Μέιν (3 στους 4)Μέριλαντ (10)Μασαχουσέτη (11)Μινεσότα (10)Νεμπράσκα (1)Νιού Χάμσαϊρ (4)Νιού Τζέρζι (14)Νέα Υόρκη (29)Νέο Μέξικο (5)Όρεγκον (7)Ρόουντ Άιλαντ (4)Βερμόντ (3)Βιρτζίνια (13)Ουάσινγκτον - ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)Ουάσινγκτον (12)

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 213 μεγάλους εκλέκτορες στις εξής πολιτείες:

Τέξας (38)Φλόριντα (29)Αλαμπάμα (9)Άρκανσο (6)Νότια Καρολίνα (9)Βόρεια Ντακότα (3)Νότια Ντακότα (3)Άινταχο (4)Ιντιάνα (11)Άιοβα (6)Κάνσας (6)Κεντάκι (8)Λουιζιάνα (8)Μοντάνα (3)Μισισίπι (6)Μιζούρι (10)Νεμπράσκα (4)Οχάιο (18)Οκλαχόμα (7)Τενεσί (11)Γιούτα (6)Δυτική Βιρτζίνια (5)Γουαιόμινγκ (3)Οι πολιτείες που κρίνουν τον νικητή

Λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των ψηφοφόρων στις φετινές προεδρικές εκλογές, στις οποίες περισσότερα από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν εκ των προτέρων, λίγο περισσότερες από μια χούφτα πολιτείες δεν είχαν ακόμη καταμετρήσει όλα τα ψηφοδέλτια.

Με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών να μην έχει ακόμη κριθεί και τον Τραμπ από την μια πλευρά να ανακηρύσσει τη νίκη του και να δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενος χωρίς να παραθέτει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο "νοθεία", και τον Μπάιντεν από την άλλη να δηλώνει ότι βρίσκεται "σε καλό δρόμο" και να συνιστά "υπομονή" ωσότου καταμετρηθούν "όλες οι ψήφοι", τα αποτελέσματα αυτών των πολιτειών αναμένονται με μεγάλη αγωνία.

Οι πολιτείες αυτές είναι οι εξής:

Πενσιλβάνια (20)Μίσιγκαν (16)Τζόρτζια (16)Βόρεια Καρολίνα (15)Ουισκόνσιν (10)Νεβάδα (6)Μέιν (1)Τι γίνεται τώρα - Όλα τα σενάρια

Οι πέντε πρώτες ανήκουν στην κατηγορία των πολιτειών που θεωρούνται σημαντικές για το αποτέλεσμα των εκλογών, με το Ουισκόνσιν να αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία καθώς οι δύο υποψήφιοι ερχόντουσαν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις στην πολιτεία αυτή πριν από τις εκλογές.

Σε τέσσερις πολιτείες ο αριθμός των ψήφων που απομένουν για καταμέτρηση βρίσκεται στο 10% ή λιγότερο: Ουισκόνσιν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Μίσιγκαν. Από αυτά, ο Τραμπ κατέχει αξιοπρεπές προβάδισμα στη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα.

Το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν είναι πολύ πιο... ζόρικα. Στο Μίσιγκαν, με μόλις 6% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ, με 49,33% έναντι 49,2%.

Στο Ουισκόνσιν, ο Μπάιντεν έχει το προβάδισμα με 49.57% έναντι 48.94% του Τραμπ, με 5% των ψήφων να απομένουν.

Για την Νεβάδα, την Πενσυλβάνια και την Αλάσκα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος.

Ο Μπάιντεν ακόμη κι αν χάσει την Πενσιλβάνια, μπορεί να φθάσει στους 270 εκλέκτορες, εφόσον επικρατήσει στο Μίσιγκαν, στο Ουισκόνσιν και στη Νεβάδα, στις οποίες απομένει σημαντικός αριθμός ψήφων προς καταμέτρηση, κυρίως επιστολικών, αλλά και από κομητείες που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς. Θα είχε ακόμα περισσότερες πιθανότητες αν δεν έχανε, όπως όλα δείχνουν, στην Τζόρτζια και τη Βορεία Καρολίνα.

Ο Μπάιντεν που ήδη προηγείται στη Νεβάδα αν «σφραγίσει» και τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια. Ήδη στο Μίσιγκαν με μόλις 5% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, έχει προσπεράσει τον Τραμπ, με 49.39% (2,524,385 ψήφοι) έναντι 49,08% (2,508,592).

Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ, πρέπει να επικρατήσει σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες από τις Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν για να νικήσει. Αν επικρατήσει ο Μπάιντεν σε δύο εκ των Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, θα είναι αυτός που θα φθάσει στους 270 εκλέκτορες.

Σημειώνεται βέβαια ότι στο Μέιν δεν έχει κριθεί ακόμη ένας μεγάλος εκλέκτορας. Αν κερδίσει ο Τραμπ, αλλά παράλληλα χάσει στο Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα, τότε θα έχουμε... ισοπαλία με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες. Σε αυτή την περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν.

Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό.

Οι δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω και τα στοιχήματα που... γυρίζουν

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις βγηκαν για μια ακόμη φορά λάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το CNN στοιχημάτιζε ότι το Οχάιο και η Τζόρτζια ανήκουν στον Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά η Τζόρτζια πήγαινε στον Τραμπ, όπως και το Οχάιο που παραδοσιακά προβλέπει το νικητή.

Πάντως οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή σημειώθηκε έπειτα από πρόβλεψη για ανατροπή υπέρ του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων. Σύμφωνα με την Edison Research, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.

Κατά την Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 58%, ενώ μία ώρα νωρίτερα αυτή ανερχόταν σε 29%. Σύμφωνα παράλληλα με την PredictIt, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέρχεται τώρα σε 63%.

6 takeaways so far:

1. This is going to take a while
2. Trump will pull out all the stops
3. This isn't the blowout Democrats hoped for
4. The realignment is happening
5. The popular vote and the Electoral College clash again
6. The polls were wrong again https://t.co/2A4bLJl2sH

NPR (@NPR) November 4, 2020

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Smarkets, η πιθανότητα να κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος ανέρχεται τώρα σε 41%, με το ποσοστό αυτό να έχει σημειώσει τεράστια πτώση από το 80% που ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα επίσης με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες που έχει ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος να κερδίσει τις εκλογές ανέρχονται σε 60%.

Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μπάιντεν είχαν μειωθεί σε λιγότερες από το ένα τρίτο κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων στοιχημάτων.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μετατρέπονται στο μεγαλύτερο γεγονός όλων των εποχών για τα στοιχήματα, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, με έναν παίκτη να ποντάρει τη Δευτέρα ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν. Αν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες.

Παρακολουθήστε στο διαδραστικό χάρτη τα αποτελέσματα από πολιτεία σε πολιτεία.

 Your browser does not support the iframe HTML tag. Try viewing this in a modern browser like Chrome, Safari, Firefox or Internet Explorer 9 or later.εκλογές ΗΠΑαμερικανικές εκλογέςΗΠΑΤραμπΜπάιντενHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα