Εκλογές 2023: Τα «κρίσιμα» νούμερα για τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κυψέλη το Σάββατο, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Αναφερόμενος σε δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και προφανώς μιλώντας καθ’ υπερβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «εφημερίδα της αντιπολίτευσης βγήκε με πηχαίο τίτλο ότι το 53% δεν θέλει δεύτερη τεραετία Μητσοτάκη

άρα το 47% θέλει. Μας βλέπω για αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, και οι ίδιοι το ομολογούν».

Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να έχει ανακάμψει πλήρως, μετά την πτώση που καταγράφηκε λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, με την απόστασή της από τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από σχεδόν 5 εκατοστιαίες μονάδες και πάνω, ενώ κάποιες μετρήσεις στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τη φέρνουν κοντά στο 38% που είναι και το όριο της αυτοδυναμίας με το «νόμο Θεοδωρικάκου» της ενισχυμένης αναλογικής.

Από την άλλη, πάντως, οι εκλογές έχουν τη δική τους «αριθμητική» (και… άλγεβρα, για τους πιο «ψαγμένους»), η οποία και αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσει τι μέλλει γενέσθαι τελικά στις εκλογές της ερχόμενης Κυριάκής. Στο πλαίσιο αυτό, παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί αριθμοί και ποσοστά που θεωρούνται κρίσιμοι για τους στόχους της ΝΔ, αλλά και συνολικά για τις εξελίξεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι για να επιτευχθεί αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, με το σύστημα της απλής αναλογικής, χρειάζεται το πρώτο κόμμα ή συμμαχία κομμάτων να συγκεντρώνουν ποσοστό, grosso modo, από 47% και άνω, ωστόσο αυτό εξαρτάται και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, πόσα θα μείνουν εκτός, κ.λπ. (περισσότερα γι’ αυτό στη συνέχεια).

● Κατ’ αρχάς, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η διαφορά που θα χωρίζει το κυβερνών κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων εκτιμάται ότι μια ποσοστιαία διαφορά από 4% και πάνω δίνει «ούριο άνεμο» στη ΝΔ για μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς θεωρείται ότι το «χάσμα» αυτό δύσκολα μπορεί να κλείσει. Από την άλλη, διαφορά κάτω από 4% και ειδικά αν αυτή βρίσκεται κοντά στο 3% μπορεί άνετα να θεωρηθεί ότι οδηγεί σε ντέρμπι σε δεύτερες κάλπες, δεδομένου ότι η πόλωση θα αυξηθεί απ’ όλες τις πλευρές.

● Σε δεύτερο επίπεδο, σημαντικό είναι και το «καθαρό» ποσοστό που η ΝΔ θα συγκεντρώσει στις πρώτες εκλογές: δεδομένου ότι – με τη σημερινή εικόνα της Βουλής – το όριο της αυτοδυναμίας με την ενισχυμένη αναλογική είναι κοντά στο 38%, αν το «σκορ» του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου απέχει σημαντικά από το ποσοστό αυτό, τότε ενδεχομένως (αν και οι επιδόσεις των άλλων κομμάτων είναι οι… δέουσες) να έχουμε πολιτικές εξελίξεις ήδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

● Τρίτον, ο αριθμός των κομμάτων που μπαίνει στη Βουλή: χοντρικά, ο κανόνας λέει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκτός Βουλής, τόσο μειώνεται το όριο της αυτοδυναμίας, ενώ όσο μικρότερο είναι τόσο αυξάνεται το όριο αυτό. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν επιτρέπει εύκολες προβλέψεις για τον αριθμό αυτό, οπότε θα μετρήσει και αυτό το στοιχείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων και… δυνάμεων των κομμάτων το βράδυ της Κυριακής.

● Τέταρτον, οι περίπου 400.000 νέοι που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά αποτελούν τον «άγνωστο Χ» στην εκλογική εξίσωση. Εικάζεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό τους θα στηρίξει με την ψήφο του τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες, πιο «αντισυστημικές» δυνάμεις. Ωστόσο, αν η ΝΔ καταφέρει να «τσιμπήσει» αξιόλογο ποσοστό αυτού του τμήματος του εκλογικού σώματος, θεωρείται ότι θα μπορέσει να ενισχύσει τα ποσοστά της πανελλαδικά και να πάει σε δεύτερες εκλογές με καλύτερες προοπτικές (καθώς ένα σημαντικό μέρος των νέων ψηφοφόρων ενδέχεται να εργάζεται σεζόν και να μην μπορεί να ψηφίσει).

● Πέμπτον, όπως έχει επισημάνει το topontiki.gr, ιδιαίτερη σημασία για τη ΝΔ θα έχουν οι επιδόσεις της σε εκλογικές περιφέρειες όπου το 2019 δεν τα είχε πάει καλά και είχε χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Περιφέρειες όπως η Δυτική Αθήνα, η Κρήτη και η Β’ Πειραιά, αλλά και οι μονοεδρικές (όπου το 2019 η ΝΔ είχε κάνει… sweep) θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, ιδίως αν το κυβερνών κόμμα καταφέρει σε αυτές να έχει καλύτερες επιδόσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Το δίλημμα είναι: Μητσοτάκης ή δικαιοσύνη;»

Τσαπανίδου για Μητσοτάκη: Επιμένει να αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Χιμάρα: «Mου ζήτησαν να ισχυριστώ πως χρηματίστηκα από τον Μπελέρη»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Μητσοτάκη,ekloges 2023, mitsotaki