Εκλογές 2023: Πώς τα κόμματα διεκδικούν τις ψήφους της «χαμένης γενιάς»

Οι πολιτικοί που διεκδικούν ψήφους στις εκλογές της Κυριακής έχουν στραφεί στο YouTube και το TikTok για να κερδίσουν τη νεότερη γενιά που ένιωθε εδώ και καιρό ότι τα χρόνια των κρίσεων της κόστισαν τα νιάτα της, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Το πρακτορείο μιλά με την Ειρήνη Μπαλιάκα. Μια δεκαετία αφότου μπήκε στο πανεπιστήμιο με την ελπίδα να γίνει καθηγήτρια, ακροβατώντας ανάμεσα σε

δουλειές για να πληρώσει λογαριασμούς καθώς η Ελλάδα αντιμετώπιζε μια βαθιά οικονομική ύφεση, ακολούθησε μια πανδημία και η κρίση κόστους ζωής, που δεν την άφησε να έρθει πιο κοντά σε αυτή τη φιλοδοξία.

«Αυτό που φανταζόμουν στα 18 μου απέχει πολύ από αυτό που ζω στα 28 μου», είπε η φοιτήτρια. «Δεν ξέρω πώς δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε χαμένη γενιά. Νιώθω ότι έχασα το παιχνίδι πριν καν αρχίσει».

Greek politicians vying for votes in the election have turned to YouTube and TikTok to woo the younger generation who have long felt that years of crises have cost them their youth https://t.co/0Iz3jMkbpJ pic.twitter.com/Wd4vW0wY5C

Reuters (@Reuters) May 18, 2023

Το να γοητευτούν οι νέοι κάτω των 30 ετών όπως ο Μπαλιάκα αποδεικνύεται πρόκληση για τα κόμματα σε όλο το φάσμα ενόψει της ψηφοφορίας της 21ης Μαΐου, με τις πολιτικές υποσχέσεις να θεωρούνται ότι υπολείπονται μπροστά σε μια γενιά που θα είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας καθώς ο πληθυσμός της γερνάει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται συνολικά του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης τείνουν να είναι πιο δημοφιλή, αλλά πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι.

«Είναι μια γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, κάτι που δεν τους επιτρέπει να παίρνουν τα πράγματα πολύ ελαφρά», δήλωσε ο Γιώργος Αράπογλου, επικεφαλής των δημοσκοπήσεων της Pulse.

«Δεν χρειάζονται κάποιον να τους ενημερώσει, χρειάζονται κάποιον να τους πείσει».

Εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί επίδομα 150 ευρώ όταν κάποιος γίνεται 18 ετών.

Η Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει ότι, όπως η Μπαλιάκα, έτσι και οι περισσότεροι φοιτητές της εργάζονται και αυτό θα σημαδέψει την πολιτική τους ταυτότητα στο μέλλον.

Ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη είναι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν και ενώ το 82% των νέων Ελλήνων δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει, μόνο το 35% πιστεύει ότι οι εκλογές μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης Eteron.

«Αν συνεχίσουμε με την ίδια κυβέρνηση, πιστεύω ότι θα μου φέρει μεγαλύτερη απόγνωση. Εάν έρθει κάποιος άλλος, πιστεύω ότι θα επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή; Όχι», είπε ο Μπαλιάκα.

Η κατάστασή της αντανακλά ένα ευρύτερο πρόβλημα.

Ενώ η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% φέτος και η ανεργία έχει μειωθεί στο 10%, σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων κάτω των 24 ετών είναι άνεργοι και το 14% των ατόμων κάτω των 30 είναι «σοβαρά υλικά ή κοινωνικά στερημένα», σύμφωνα με τη Eurostat. Και τα δύο είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι συνέπειες του χαμένου εισοδήματος, των δεξιοτήτων και της παραγωγικότητας που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια θα διαρκέσουν πιθανότατα μια ζωή και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα για τα κρατικά οικονομικά στο τέλος, με τη γήρανση και τη συρρίκνωση του πληθυσμού να επιδεινώνεται από την έξοδο σχεδόν 500.000 ειδικευμένων νέων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Το εισόδημα από τις συντάξεις είναι δημοσιονομικό πρόβλημα», λέει ο Βλάσσης Μίσσιος, οικονομολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. «Για να καλυφθεί χρειάζεται μια παραγωγική βάση που αυξάνει τους μισθούς».

Για πολλούς νέους Έλληνες, η εύρεση κατάλληλης εργασίας είναι δύσκολη.

«Η Ελλάδα σε κρατά σε κατάσταση στασιμότητας λόγω των κακών -ή λίγων- ευκαιριών που σου δίνει», είπε ο Μπαλιάκα.

Μια κοινωνία που «παίρνει και παίρνει»

Το τρομερό δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας σημαίνει ότι οι νέοι ψηφοφόροι αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του εκλογικού σώματος, περίπου στο 18%, αλλά οι πολιτικοί δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι αδιάφοροι.

«Είναι θέμα πολιτικού κόστους αλλά και συμβολικά, θέλουν να δείξουν ότι νοιάζονται», είπε η Ρόρη.

«Ακόμα και αν δεν μπορούν να κερδίσουν τις ψήφους των νέων, δεν θέλουν να τους έχουν ως αντίπαλους. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής».

Τον Μάρτιο, μετά το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, οι περισσότεροι φοιτητές, χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.

«Γνωρίζουμε ότι ως νέοι πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, για τις ανάγκες μας, αλλά αποδεικνύεται ότι πρέπει να παλέψουμε ακόμη και για τη ζωή μας», λέει η Ευαγγελία Γρηγορίου, μια 22χρονη φοιτήτρια της οποίας ο φίλος σκοτώθηκε στα Τέμπη.

«Αυτό μου προκαλεί μόνο θυμό και αγανάκτηση. Αναρωτιέστε, σε τι είδους κοινωνία ζω έτσι κι αλλιώς; Δεν μου προσφέρει τίποτα. Απλά παίρνει και παίρνει».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, θέτει εαυτόν εκτός

Κουτσούμπας: Πρόκληση οι δηλώσεις του «ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου» και της ΝΔ

Επίθεση Σκέρτσου σε Τσίπρα με παραποιημένη δήλωση για τη Χρυσή Αυγή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Πώς,ekloges 2023, pos