Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης στο ΟΡΕΝ: «Ο Τσίπρας θέλει να το “παίζει δίπορτο”» (videos)

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και στο ΜεΡΑ25 – για τη στάση που τηρούν έναντι του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη» εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ.

Καθώς την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «και ο κ. Βαρουφάκης “ψαρεύει” και ο κ. Τσίπρας

“ψαρεύει”», εννοώντας ότι επιδιώκουν να πάρουν τις ψήφους που θα κατευθύνονταν στα κόμματα αυτά.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε καν να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να υπερασπιστεί τη θέση που πιστεύω ότι εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών, ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη, που δολοφόνησε έναν αθώο άνθρωπο δεν πρέπει να είναι στη Βουλή. Γιατί δεν το έκανε αυτό; Γιατί θέλει να το “παίζει δίπορτο”».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική της κυβέρνησης στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «τα μισά από όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να κάνει η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα», ενώ αναφερόμενος στις συντάξεις σημείωσε ότι για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια σε συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά. «Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Αλλά και γι’ αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά τους δώσαμε μέχρι 300 ευρώ. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους», είπε, δεσμευόμενος, παράλληλα, ότι «τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά θα τους ενισχύουμε μέχρι αυτή να “σβήσει”».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «καλοσωρίζω την αλλαγή του κλίματος αλλά δεν έχω αυταπάτες. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Η γαλάζια πατρίδα είναι συστατικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές με το δίκαιο της θάλασσας και ότι έχουμε μια μονο διαφορά, το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Δεν θα συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία ούτε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία των νησιών ούτε αποστρατικοποίηση όταν απέναντι υπάρχει η μεγαλύτερη αποβατική δύναμη». Από την άλλη, είπε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα «θα επιχειρήσω μια απευθείας προσωπική επαφή είτε με Ερντογάν είτε Κιλιντσντάρογλου ώστε να πιάσουμε το κλίμα της βελτίωσης και να συζητήσουμε για θέματα ατζέντας με κοινό όφελος».

Υπερασπίστηκε, δε, πλήρως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, έναντι κριτικής ότι είναι πολύ μεγάλο, λέγοντας ότι η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνησή μας. «Αν θέλουμε να προστάσουμμε μια ισχυρή εξωτερική πολιτική πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά» υπογράμμισε, ενώ αναρωτήθηκε «μήπως ο κ. Τσίπρας κόπτεται για τους μεσάζοντες;» με αφορμή τις αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των φρεγατών. «Όταν ασχολείται και ασκεί κριτική για διακρατικές συμφωνίες το ανταποδίδω και λέω ότι αντιδρά γιατί του τα λένε οι μεσάζοντες», είπε και προσέθεσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδα η επέκταση των χωρικών υδάτων προσθέτοντας ότι «το πότε θα γίνει δεν θα το αποκαλύψω τώρα».

Επίσης υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρά την ακρίβεια, λέγοντας ότι «δεν δουλεύει η πολιτικη μείωσης του ΦΠΑ. Δεν θα κερδίσει ο τελικός καταναλωτής. Το πρόβλημα είναι και δημοσιονομικό και πρακτικό. Κάποιος θα κερδίσει αλλά θα είναι ο παραγωγός. Όταν μπορέσουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται σε ένα ρυθμό που θέλουμε θα περάσουμε σε ένα περιβάλλον για να μειώσουμε τον ΦΠΑ για όλους», ενώ για το τέλος επιτηδεύματος επανέλαβε ότι «θα το μειώσουμε σταδιακά στην δεύτερη τετραετία».

Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία έχει κάνει μεγάλες προόδους αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Αρκετοί συμπιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό. Οι αυξήσεις που έχουμε δώσει είναι μόνιμες. Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού θα υποχωρήσουν σε κάποιο διάστημα, 3 μήνες, 6 μήνες ενώ οι αυξήσεις είναι μόνιμες. Θα εξηγήσουμε επίσης γιατί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Γι’ αυτό και θέτουμε ως κεντρικό στόχο την αύξηση κατά 25% των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο καλύτερος τρόπος είναι οι επενδύσεις γιατί η μείωση της ανεργίας αναγκάζει τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τους μισθούς, ενώ δήλωσε ότι αν κάποιος γνωρίζει τη μαγική φόρμουλα για να πέσουν οι τιμές και δεν μας το λέει με κάποιο άλλου τύπου σχέδιο «Δήμητρα» ας μας το πεί, αν και συμπλήρωσε ότι «εάν υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας της αγοράς καυσίμων εδώ είμαστε για να το αντιμετωπίσουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Απεθυνόμενος στους νέους, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ένας από τους λόγους που κάναμε ουσιαστικά δωρεάν την γονική παροχή είναι για να περάσουν οι περιουσίες των γονέων στα παιδιά. Ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ πού θέλει να βάλει το κατώφλι της μεσαίας τάξης. Η μεσαία τάξη θυμάται πόσο την τσάκισε ο κ. Τσίπρας», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το χαρακτήρισε σωστά σχεδιασμένο και πρόσθεσε ότι «είμαι διαθετειμένος να διπλασιάσω τους πόρους ώστε να είναι 20.000 δικαιούχοι και αν αυτό συνεχιστεί θα βρούμε και άλλους πόρους». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας πρέπει να σπάσει σε δύο κομμάτια να γίνει το κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής ανεξάρτητο υπουργείο και να μπει εκεί και η κοινωνική πολιτική».

Επιστρέφοντας στο αμιγώς εκλογικό κλίμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε σταθερή κυβέρνηση και να μην χανόμαστε σε παζάρια που στην παρούσα συγκυρία δεν θα βοηθήσουν. Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική, δεν την ψήφισα ποτέ. Η μονοκομματική κυβέρνηση είναι καλύτερη διότι μπορεί να λαμβάνονται πιο γρήγορα αποφάσεις, γιατί η μονοκομματική κυβέρνηση δεν σημαίνει μόνο μια παλιά ΝΔ. Τελικός κριτής είναι ο λαός. Θα σεβαστούμε σε κάθε περίπτωση αυτό που θα μας πουν οι πολίτες στο εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ χωρίς αυτή να στηρίζεται από τους εκλεγμένους βουλευτές της».

Όσον αφορά στα σενάρια περί «κυβέρνησης των ηττημένων», την «προοδευτική διακυβέρνηση» και την «κυβέρνηση ανοχής», ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συγχύση», λέγοντας ότι «εχουν δεν έχουν συναντηθεί Τσίπρας και Βαρουφάκης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον Βαρουφάκη, τον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ σας με “Δήμητρες”. Ένας τρόπος υπάρχει για να κλέσει κάθε χαραμάδα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βαρουφάκή, να είναι πολύ ίσχυρή η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου», προσθέτοντας ότι «το 2015 ο κ. Τσίπρας έκανε ένα δημοψήφισμα και μετά έκανε το εντελώς ανάποδο. Δεν έχει αριβώς λευκό μητρώο αξιοπιστίας σε ό,τι λέει. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτο που ξέρεις. Ο κ. Τσίπρας έχει επενδύσει στην τοξικότητα. Δεν άλλαξε ούτε στα σποτ. Έδειξε μέχρι και μαύρες αγκινάρες. Αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν μας ταιριάζει».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου για Κασιδιάρη και Κανελλόπουλο

«Πόλεμος» Λατινοπουλου – Μπογδάνου: «Κυβερνητικός λαγός ο Μπογδάνος» – «Kανένα φίλτρο δεν κρύβει την ανεπάρκειά της»

ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση σε Πλεύρη: «Η καταδίκη μας είναι διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη»

Keywords
Τυχαία Θέματα