Έκλεισε η συμφωνία στο Eurogroup – Οι αποφάσεις μετά από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Στα 15 δισ. η τελική δόση των δανείων - Επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια - Και 10 χρόνια χάριτοςΠολιτικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα

στήριξης. Αυτό είναι. Δε θα υπάρξει επακόλουθο πρόγραμμα στην Ελλάδα». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο παρουσιάζοντας τις πρώτες πρωινές ώρες την απόφαση για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία στη Συνέντευξη Τύπου μετά από το διαπραγματευτικό θρίλερ ωρών που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο θα υπάρξει θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Σε ό,τι αφορα την τελευταία δόση αυτή θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μαξιλάρι 24 δισ. για τους επόμενους 22 μήνες.

Σύμφωνα με τον Σεντένο οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη εποπτεία, ενώ το ΔΝΤ θα μετάσχει ενεργά σε αυτή την αποστολή. Όπως είπε «το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της».

Σεντένο: Το χρέος είναι βιώσιμο

Σε ολονυχτία διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα αλλά και τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης οδηγήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να διακόψουν τις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και επανήλθαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Η συμφωνία επετεύχθη μετά τη 1 π.μ. της Παρασκευής.

Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου της ευρωζωνης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες. Συνολικά η Ελλάδα πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό ανέφερε ο Σεντένο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δηλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές.

«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες. Το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο Μάριο Σεντένο.

Η συνάντηση

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup μεσολάβησε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Eurogroup. Το θέμα συζήτησης ήταν μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF. Τα δύο ακανθώδη θέματα ήταν το "μαξιλάρι" ρευστότητας και η επέκταση των ωριμάνσεων (δηλαδή η επιμήκυνση).

Η επιμήκυνση αποδείχθηκε το σημείο τριβής. Οι Γερμανοί θέλουν πολύ ήπια μέτρα για το χρέος, προσφέροντας ως αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο "μαξιλάρι" Η λύση δεν φτάνει να αποφασιστεί αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να πιστοποιήσει και η έκθεση βιωσιμότητας του ESM αλλά και στην δική του έκθεση βιωσιμότητας το ΔΝΤ.

Τριβές υπήρξαν και για το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης με χώρες όπως η Ολλανδία να εκφράζουν αντιρρήσεις στην γαλλο-γερμανική πρόταση η οποία είχε συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στο Βερολίνο.

Το κλίμα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup ήταν ιδιαίτερα θετικό με αξιωματούχους της ευρωζώνης να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στο Eurpogroup, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές.

EurogroupσυμφωνίαΕλλάδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα