«Εικόνα σου είμαι, κοινωνία…»

Η νεανική παραβατικότητα – πιο σωστά: εγκληματικότητα – είναι το «νέο» φρούτο που απασχολεί καθημερινά την επικαιρότητα, συχνά με δραματικό τρόπο, όπως στην περίπτωση των δύο αδελφών στη Νέα Σμύρνη. Ληστείες, μπούλινγκ, βιασμοί, δολοφονίες, συμμετοχή σε συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις αποτελούν πλέον καθημερινές ειδήσεις.

Το φαινόμενο, προφανώς, δεν είναι

καινούργιο. Απλώς με τον καιρό χειροτερεύει. Στην κυβέρνηση – και στο πολιτικό σύστημα εν γένει – δεν φαίνεται να ταράζονται ιδιαίτερα, καθώς ο βαθμός δυσκολίας είναι τεράστιος. Η δε θεοποίηση της νεότητας, κοινό στοιχείο της πολιτικής νοοτροπίας της εποχής μας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ψυχρή αποτίμηση φαινομένων παρακμής και διάλυσης.

Ωστόσο η παρακμή και η διάλυση είναι φαινόμενα που χαρακτηρίζουν όλες τις κοινωνικές βαθμίδες από τις οποίες περνάει η ανατροφή και η κοινωνικοποίηση των παιδιών: οικογένεια, εκπαιδευτικό σύστημα, κανόνες συνύπαρξης, σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου έχουν κυριολεκτικά τιναχτεί στον αέρα με κοινό παρονομαστή την ασέβεια, την αυθαιρεσία, τον μηδενισμό και την ατιμωρησία, που διατρέχουν οριζοντίως και καθέτως το κοινωνικό σώμα – μεταξύ άλλων και την πολιτική λειτουργία.

Σε αυτό το περιβάλλον μεγαλώνουν τα παιδιά, τα οποία, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ψυχολογίας, κάνουν ό,τι βλέπουν και όχι ό,τι τους λέμε. Ξαναθυμίζουμε τον στίχο της Γαλάτειας Καζαντζάκη: «Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω». Ισχύει και για την πολιτική…

Διαβάστε επίσης:

Και το ΠΑΣΟΚ θα έχει θέματα με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ενόχληση Σαμαρά για Άδωνι και Βορίδη

Κοινή κάθοδος ΜΕΡΑ25 και ΛΑΕ στις ευρωεκλογές με κεντρικό υποψήφιο τον Γιάνη Βαρουφάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εικόνα,eikona