Έγκλημα και… ευκαιρία για τα δελτία των 8

Μπορεί οι πολίτες να πάσχουν από … «εγκληματοφοβία», σύμφωνα με την πρόσφατη διάγνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τα δελτία ειδήσεων όμως, τουλάχιστον τα περισσότερο εξ αυτών, δείχνουν να τρίβουν τα χέρια τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην κορυφή όλων βρίσκεται η εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, ωστόσο το έγκλημα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες μέρες: πιο πριν ήταν οι «μαφιόζικες» εκτελέσεις σε Βάρη και Σεπόλια, ενώ μετά, ο βιασμός της καθαρίστριας στα Πετράλωνα, ο βιασμός εγκύου με νοητική υστέρηση, ο μυστηριώδης θάνατος του ιδιοκτήτη ταβέρνας στα Γλυκά

Νερά, ο καθαιρεθείς ιερέας με το βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, ο βιασμός 19χρονης κοπέλας στα Πατήσια, κ.ο.κ. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι το αστυνομικό δελτίο να «ξεφουσκώσει» και κανένα έγκλημα να μην απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα για καιρό.

Ή μήπως όχι;

Τα δελτία ειδήσεων –αλλά και οι εκπομπές της πρωινής ζώνης, «μεσημεριανάδικα»,κλπ – έχουν μετατραπεί σε «Φως στο τούνελ» της Νικολούλη, παρουσιάζοντας κάθε ανθυπολεπτομέρεια γύρω από την υπόθεση των Γλυκών Νερών, κάθε δήλωση συγγενών, εμπλεκόμενων, συνηγόρων κλπ, κάθε εκτίμηση αρμοδίων ή μη ως αυτόνομα θέματα. Ενίοτε το ίδιο θέμα σερβίρεται με άλλο πακετάρισμα, και πλασάρεται ως καινούριο, ενώ τίποτε καινούριο δεν υπάρχει. Επιπλέον τα δελτία … συνδράμουν το έργο των αρχών με «το ρεπορτάζ γειτονιάς»: τι είπαν οι γείτονες, τι άκουσαν και τι είδαν οι γείτονες, πώς νιώθουν οι γείτονες. Βίντεο και ξανά μανά βίντεο, συνδέσεις με ταλαιπωρημένους ρεπόρτερ που βρίσκονται στον τόπο του εγκλήματος, ντύνοντας με εικόνα δήθεν επιτόπιου ρεπορτάζ μια δήλωση που παίζει με τη μορφή κάρτας και που προηγουμένως έχουν παίξει όλα τα ενημερωτικά και ειδησεογραφικά σάιτ.

Ευκαιρία λοιπόν για τα δελτία ειδήσεων που πετυχαίνουν μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Να ανεβάσουν τις θεαματικότητες πουλώντας φθηνό «νουάρ», και να υπερβούν την μουντή πολιτική επικαιρότητα που έχει κουράσει ειδικά μετά από ενάμιση περίπου χρόνο πανδημίας. Σαφώς, υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις στα εγκλήματα που απασχολούν την επικαιρότητα τον τελευταίο μήνα, αλλά κατά κανόνα δεν είναι αυτές που αναδεικνύονται ή προσεγγίζονται εκ του προχείρου, με τρόπο που να υπηρετείται το σασπένς, οι εντυπώσεις, εν τέλει η τηλεθέαση.

Σε δεύτερη και τρίτη μοίρα περνούν επομένως, η πανδημία του κορωνοϊού, παλινωδίες όπως η χαλάρωση των μέτρων με κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας την ώρα που σημαίνει παγκόσμιος συναγερμός για την επικίνδυνη μετάλλαξη «Δέλτα», το επερχόμενο ασφαλιστικό με την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων, κλπ.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, που τα δελτία ειδήσεων πουλάνε έγκλημα και δράμα, συχνά πλέον με τους πιο ευτελείς τρόπους δημοσιογραφικής παρουσίασης, η αβεβαιότητα των πολιτών για την επόμενη μέρα χτυπάει κόκκινο: Σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για την κυριακάτικη Αυγή καταγράφεται υποχώρηση της ανησυχίας για τα ζητήματα της υγείας και της πανδημίας και άνοδο της ανησυχίας για το εισόδημα, τους μισθούς, την ανεργία και την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, παράλληλα ανεβαίνει και η ανησυχία για την εγκληματικότητα- αυτό καταγράφει η πιο πάνω δημοσκόπηση. Επίσης, δημοσκόπηση της Alco την περασμένη εβδομάδα παρουσίαζε το εύρημα ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ήταν μεγαλύτερο προ τριετίας (επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) απ’ ό,τι σήμερα.

Υπάρχουν λοιπόν και κάποιες παρενέργειες, από την επιλογή των καναλιών να υπερπροβάλλουν τη συγκεκριμένη θεματολογία. Αν θεωρήσουμε ότι ως επί το πλείστον οι μεγάλοι τηλεοπτική σταθμοί, έχουν κάνει την επιλογή να στηρίζουν το εκάστοτε κυβερνητικό αφήγημα, εν προκειμένω αυτό της εισόδου στην «κανονικότητα», η μονομερής εστίαση των δελτίων στο έγκλημα, μάλλον διαταράσσει τελικά αυτό το αφήγημα…

Keywords
Τυχαία Θέματα