Ευκολότερη ενημερότητα, ξεμπλοκάρισμα λογαριασμών – Τι αλλάζει για τους συνεπείς οφειλέτες

Σχέδιο για την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων με μειώσεις στις κρατήσεις φορολογικής ενημερότητας και σταδιακή απελευθέρωση δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα αυτή παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και στη μείωση της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για τη σωστή και έγκαιρη εξόφληση των χρεών.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά τις βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών και την αναστολή ποινικών διώξεων

για φορολογούμενους με χρέη άνω των 100.000 ευρώ που τηρούν τις δόσεις τους.

Η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή νέων μέτρων που θα διευκολύνουν και θα επιβραβεύσουν τους φορολογούμενους που τηρούν τις υποχρεώσεις τους, ώστε να αυξήσουν τη συμμόρφωση των πολιτών και να ενισχύσουν την προσπάθεια για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σήμερα, από τα 109,7 δισεκατομμύρια ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις το 3,4% ή 3,74 δισ. ευρώ είναι σε ρύθμιση. Η νέα πρόταση περιλαμβάνει αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης φορολογικής ενημερότητας. Σύμφωνα με αυτή, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές και συνεπή καταβολή των δόσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μειωμένα ποσοστά παρακράτησης στις περιπτώσεις που ζητούν φορολογική ενημερότητα, όπως για πώληση ακινήτου ή είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο. Σήμερα, η εφορία μπορεί να παρακρατήσει μέχρι και το 70% του ποσού από την πώληση ενός ακινήτου για την αποπληρωμή των χρεών, αλλά με τις νέες ρυθμίσεις, οι συνεπείς οφειλέτες θα μπορούν να απολαμβάνουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Επιπλέον, ένα ακόμα μέτρο που εξετάζεται είναι το σταδιακό ξεκλείδωμα των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες. Υπάρχει ήδη μία διάταξη που προβλέπει αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους φορολογούμενους που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις της ρύθμισής τους. Η ρύθμιση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως μέχρι σήμερα, αλλά με την επαναφορά της θα επιτρέπει στους φορολογούμενους να αυξήσουν το ακατάσχετο ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ανάλογα με το πλήθος των δόσεων που έχουν καταβάλει. Ειδικότερα, το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει τουλάχιστον δύο δόσεις. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει τον λογαριασμό στον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και να καταβάλλει εμπρόθεσμα τις δόσεις του.

Η ΑΑΔΕ, με στόχο την αύξηση των εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προχωρά σε μία πιο στοχευμένη διαχείριση των χρεών. Η φορολογική αρχή σχεδιάζει να συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα του κάθε φορολογούμενου στο προφίλ του και να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξειδικεύονται ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία του χρέους. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μέθοδο PARE (Payment capacity – Attitude – Recency – Event), η οποία θα βοηθήσει την ΑΑΔΕ να αναλάβει πιο στοχευμένες δράσεις διαχείρισης των οφειλών και να προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των οφειλετών, ανάλογα με τη δυνατότητά τους να πληρώσουν, τη στάση τους απέναντι στη φορολογία, την τρέχουσα κατάσταση του χρέους τους και τα γεγονότα που σχετίζονται με το χρέος τους.

Από τα 109,7 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, μόλις το 3,4% έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ρύθμισης. Αναλύοντας το ποσοστό του ρυθμισμένου υπολοίπου, προκύπτει ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις αφορούν οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ, οι οποίες καταλαμβάνουν το 64,9% του συνολικού ρυθμισμένου ποσού. Το υπόλοιπο 35,1% αφορά οφειλές άνω των 300.000 ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή των οφειλετών σε ρυθμίσεις, ενθαρρύνοντας τους συνεπείς φορολογουμένους με κίνητρα, προκειμένου να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλες φορολογικές πιέσεις για τις ελληνικές οικογένειες: Ο ΟΟΣΑ αποκαλύπτει την πραγματικότητα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 16 Μαΐου

Όνειρο απατηλό η απόκτηση σπιτιού – Απολύτως ανέφικτη η αγορά κατοικίας για πάνω από τους μισούς Έλληνες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευκολότερη,efkoloteri