Εύκολα και γρήγορα τηγανητά πιτάκια, με αραβική πίτα και 3 διαφορετικές γεμίσεις

Μια πεντανόστιμη και διαφορετική παραλλαγή για χορταστικά τρίγωνα πιτάκια, που μπορείτε να τα απολαύσετε για πρωινό στο σχολείο ή στο γραφείο αλλά και σαν ορεκτικό ή απογευματινό σνακ.

Η αραβική πίτα παίρνει το ρόλο του φύλλου κρούστας, γλιτώνοντάς σας από τον χρόνο ξεπαγώματος του φύλλου και χαρίζοντάς σας ευκολία και πρακτικότητα ώστε να ετοιμάσετε κάτι που θα εντυπωσιάσει την οικογένειά σας αλλά και τους ξαφνικούς επισκέπτες σας. 

Υλικά για τη Συνταγή

1 μεγάλο φύλλο αραβικής πίτας (αν είναι μεσαίες ή μικρές, θα χρειαστείτε

περισσότερες) ή 1 μεγάλο φύλλο λαβάς λεπτό

Για τη γέμιση με λουκάνικο και τυρί

50 γραμμάρια λουκάνικο βραστό, παριζάκι ή άλλο αλλαντικό της επιλογής σας

50 γραμμάρια ρεγκάτο ή άλλο τυρί που λιώνει (γκούντα, ένταμ, τσένταρ)

1 ντομάτα μεσαία

Για τη γέμιση με τυρί

50 γραμμάρια ανθότυρο σκέτο ή μισό – μισό μαζί με φέτα

Λίγο αλατοπίπερο για γεύση

Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο (προαιρετικά)

Για την γλυκιά γέμιση με μήλο

1 μήλο

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή

Λίγη κανέλα για τη γεύση

Για το τηγάνισμα

1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

Βούτυρο ή σπορέλαιο

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε τις γεμίσεις. Για την πρώτη γέμιση, ψιλοκόψτε το λουκάνικο ή το παριζάκι και την ντομάτα και τρίψτε το τυρί στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Βάλτε τα σε ένα μπολάκι και αφήστε τα στην άκρη.

2. Για την δεύτερη γέμιση, θρυμματίστε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι, τη φέτα και το ανθότυρο και ανακατέψτε τα καλά. Ρίξτε τα μυρωδικά που επιθυμείτε, δοκιμάστε τις γεύσεις και συμπληρώστε ανάλογα με αλάτι, αν χρειάζεται. Αφήστε την γέμιση στην άκρη για όταν τη χρειαστείτε.

3. Για τη γλυκιά γέμιση με το μήλο, καθαρίστε και κόψτε το μήλο σε μικρούς κύβους. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάλτε το βούτυρο να λιώσει, ρίξτε τα μήλα, τη ζάχαρη και την κανέλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα με το καπάκι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

4. Αφαιρέστε τις άκρες, αν είναι στρογγυλή η πίτα και κόψτε την κάθε μία σε λωρίδες, πλάτους 8 εκατοστών περίπου, με ένα ψαλίδι ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Η κάθε πίτα θα βγάλει 3 λωρίδες περίπου. Διαχωρίστε τις, καθώς οι αραβικές έχουν 2 στρώσεις και έτσι θα καταλήξετε με 6 λωρίδες μακρόστενες και λεπτές.

5. Στην άκρη της κάθε λωρίδας, βάλτε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση, τοποθετώντας την ελαφρώς στην μία άκρη του φύλλο. Διπλώστε διαγώνια προσέχοντας να μην αδειάσει η γέμιση, συνεχίστε το τύλιγμα σε ευθεία γραμμή και επαναλάβετε με τον γνωστό τρόπο που τυλίγουμε τα τρίγωνα τυροπιτάκια.

Αν προεξέχει κάποιο κομμάτι φύλλου στο τέλος, είτε κλείστε το μέσα στην εσοχή, ή κόψτε το με το ψαλίδι για να είναι πιο προσεγμένο το τυροπιτάκι. Κάντε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες λωρίδες και με τη γέμιση.

6. Σπάστε το αυγό και ανακατέψτε το με λίγο νερό και λίγο αλάτι για γεύση, αν επιθυμείτε. Βουτήξτε το κάθε τρίγωνο στο μίγμα, ώστε να παναριστεί καλά απ’ όλες τις πλευρές.

7. Βάλτε το βούτυρο ή το σπορέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και τηγανίστε τα πιτάκια για 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά ή όσο χρειαστεί για να ροδίσουν καλά απ’ όλες τις μεριές.

Μικρά μυστικά

Όσο λιγότερες στρώσεις κάνετε στο τύλιγμα (αρκεί να κλείσει καλά και να σφραγιστεί το περιεχόμενο), τόσο νοστιμότερα θα γίνουν τα πιτάκια.Μπορείτε να κάνετε όποια παραλλαγή επιθυμείτε στη γέμιση. Κιμάς με τυρί, κοτόπουλο βραστό ή ψητό με τυρί, σπανάκι με τυρί, πουρές πατάτας με κρεμμύδια, μανιτάρια με κρεμμύδια αλλά και γλυκά με τυρί κότατζ και σταφίδες και κρέμα τυριού με φρούτα και μαρμελάδες.Μπορείτε να τα ετοιμάσετε χωρίς πανάρισμα, ακόμα και να τα ψήσετε με ελάχιστη ποσότητα βουτύρου ή λαδιού σε ένα αντικολλητικό τηγάνι κλεισμένο με το καπάκι του.

Διαβάστε επίσης:

Fantaστικά μάφινς με πορτοκαλάδα

Καστιλλιάνικη σούπα σκόρδου με περισσεύματα ψωμιού και αυγά, της φτωχικής κουζίνας

Τριανταφυλλένια μηλοπιτάκια με σφολιάτα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εύκολα,efkola