Εφιάλτης του σαββατοκύριακου: Οδικό χάρτη για «επιστροφή στην κανονικότητα» επεξεργάζεται το Μαξίμου

Τον εφιάλτη του σαββατοκύριακου φαίνεται ότι ζει η κυβέρνηση, καθώς οι αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών κατακλύζουν τον Τύπο δημιουργώντας ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα.

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται έναν οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εύχονται να μην υπάρξουν στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι έστω και ένας υπουργός της κυβέρνησης βρισκόταν υπό επίσημη επισύνδεση από την ΕΥΠ

ή ένα τιμολόγιο ή απόδειξη που να δείχνει την εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση αυτή. Δηλαδή ένα έγγραφο που θα συνδέει οικονομικά τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εισαγωγείς του Pretador.

Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα αναμένεται να πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή, ενώ οι κάλπες φαντάζουν ως η μοναδική λύση.

«Λασπολογία»

Μέχρι και σήμερα οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου έχουν οχυρωθεί πίσω από τη λογική πως «ό,τι λέγεται και γράφεται για το θέμα των υποκλοπών μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να αποδειχθεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθημερινά κάνει λόγο για «λασπολογία», «ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς» και «σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης» από τον ΣΥΡΙΖΑ και από κάποια συμφέροντα τα οποία δεν επιθυμούν να αφήσουν τον πρωθυπουργό να ολοκληρώσει το εκσυγχρονιστικό του έργο.

«Ο δραστικός εκσυγχρονισμός της χώρας έχει ενοχλήσει πολλούς και η συλλογική δυναμική της χώρας έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της. Αυτά τα κέντρα θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό και μια αγκυλωμένη κυβέρνηση. Ήδη μάλιστα κάποιοι μας δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς οι νεοδημοκράτες δεν μασάμε» υπογράμμισε πρόσφατα σε ομιλία του ο Μητσοτάκης επικαλούμενος τη φράση που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δύσκολη καθημερινότητα

Οι πληροφορίες λένε ότι καθημερινά πλέον ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να ορίσει τον χρόνο των πρόωρων εκλογών, δεδομένου πως θεωρούν ότι οι κάλπες έπρεπε να έχουν στηθεί… χθες. Όπως λένε μάλιστα, κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί επιβαρυντικά για την κυβέρνηση, καθώς πέρα από το θέμα των υποκλοπών υπάρχει και η δύσκολη καθημερινότητα.

Η ακρίβεια στα ράφια του σούπερ μάρκετ, τα ζητήματα που υπάρχουν στην ενέργεια και στα καύσιμα μαζί με κάποιες κυβερνητικές αρρυθμίες λειτουργούν σωρευτικά και δημιουργούν τοξικό κλίμα.

Όσοι ζητούν εκλογές εδώ και τώρα ισχυρίζονται ότι ακόμα δεν έχουν φανεί οι συνέπειες της υπόθεσης αυτής στην κοινωνία, καθώς οι πολίτες ασχολούνται με τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Σε βάθος χρόνου όμως η κατάσταση αυτή θα διαμορφώσει μια εικόνα για την κυβέρνηση ιδιαίτερα προβληματική, καθώς τα ζητήματα δημοκρατίας και οι υποκλοπές θα δίνουν το δικό τους στίγμα.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης εμφανίζεται να μην επιθυμεί να δείξει ότι «σέρνεται» σε εκλογές, διότι πιστεύει ότι τότε οι ψηφοφόροι θα πειστούν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και ότι η όλη υπόθεση όχι μόνο έχει βάση αλλά και ουσία. Παράλληλα θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κινηθεί πάνω στα δύο θέματα που αυτήν τη στιγμή είναι αγκάθια για την κυβέρνηση: την ακρίβεια και τις υποκλοπές.

Ο πρωθυπουργός θα ήθελε οι κάλπες να στηθούν το νωρίτερο κάπου τον Μάρτιο και αφού πρώτα θα είχε δοθεί η αύξηση στους συνταξιούχους και η ενίσχυση στην ενέργεια, καθώς σε αυτές τις δύο κινήσεις έχει ποντάρει για να κρατήσει τους ψηφοφόρους της τρίτης ηλικίας.

Το γεγονός ωστόσο ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει ο χρόνος φαίνεται ότι τον αναγκάζει να μιλάει πια για εκλογές το 2023 και όχι για την άνοιξη του νέου έτους. Με τον τρόπο αυτόν αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και εκλογές στις αρχές του χρόνου.

Μήνυμα και εντός Ν.Δ.

Παράλληλα με το δίλημμα των εκλογών που έθεσε ο Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του («εγώ ή ο Τσίπρας») πολλοί κατάλαβαν ότι έστελνε μήνυμα σε όσους μέσα και έξω από τη Ν.Δ. επεξεργάζονται σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Μητσοτάκη.

«Ποια παράταξη απέδειξε ότι μπορεί στην πράξη να ενισχύσει το εισόδημα; Η Ν.Δ. με το χειροπιαστό έργο ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κλειστές τράπεζες; Ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται τις κρίσεις θωρακίζοντας την πατρίδα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεφαλής κυβέρνησης Ν.Δ. ή ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Ν.Δ. επιμένουν πως με την αναφορά του αυτή ο πρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι αυτός θα είναι αρχηγός και θα πάει σε εκλογές όσες φορές χρειαστεί προκειμένου να κερδίσει και πάλι την εξουσία.

Από τον όλο προγραμματισμό δεν λείπουν ωστόσο δυο πρόσωπα. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. Πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Σαμαρά υπήρξε επικοινωνία και η κατάσταση εξομαλύνθηκε σχετικά.

Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει ο Καραμανλής, ο οποίος εξαρχής είχε πάρει θέση στο θέμα ζητώντας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Με δεδομένο ότι στις 20 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης παρουσιάζει στη Λάρισα το βιβλίο του «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» θα έχει ενδιαφέρον εάν θα παραστεί ως ομιλητής ο πρώην πρωθυπουργός παίρνοντας με την ομιλία του θέση στα γεγονότα.

διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Προγραμματικό μέτωπο ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

Στο ναδίρ οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ελλάδα

ΚΚΕ: Σε πρώτο πλάνο τα θέματα της ακρίβειας

Keywords
Τυχαία Θέματα