Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης η βουλγαρική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ ηττήθηκε σήμερα στην ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βυθίσει τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση.

Την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ.

Mόλις έξι

μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση καταρρέει και τώρα η χώρα βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών.

#UPDATE Bulgaria's coalition government collapsed Wednesday after just six months when it lost a vote of confidence among MPs, bringing fresh political turmoil and the increased likelihood of an early general electionhttps://t.co/EM5vS2vleK

AFP News Agency (@AFP) June 22, 2022

Σε μια παθιασμένη ομιλία του προς τους υποστηρικτές του έξω από το κοινοβούλιο την παραμονή της ψηφοφορίας, ο Πέτκοφ ορκίστηκε: «Δεν θα προδώσουμε ποτέ την υπόθεση με την οποία ξεκινήσαμε.

«Αργά ή γρήγορα η Βουλγαρία θα είναι εκεί που πρέπει – ευημερούσα, ευρωπαϊκή, με λειτουργικό δικαστικό σύστημα, με καλή εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη», είπε.

Επιδείνωση της έντασης

Σε μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Μόσχα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει «τονίσει τις διαιρέσεις και έχει αποδυναμώσει την κυβέρνηση», δήλωσε ο Ρουσλάν Στεφάνοφ από το κέντρο σκέψης του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, στο γαλλικό πρακτορείο.

Παρά τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο, ο Πέτκοφ αντιτάχθηκε στο αίτημα της Μόσχας να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλι για να πληρώσει το φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, η χώρα αντιμετώπισε περικοπή των προμηθειών ως απάντηση.

Αυτό σήμαινε ότι «Βούλγαροι ολιγάρχες που έβαλαν στην τσέπη προμήθειες» για τις παραδόσεις ενέργειας βρέθηκαν να στερούνται εισοδήματος, δήλωσε ο Ογκνιάν Μίντσεφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών με έδρα τη Σόφια.

Και αυτό, είπε, «επιδείνωσε τις εντάσεις εντός του συνασπισμού καθώς και μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων και κυβέρνησης».

Μια άλλη πηγή έντασης ήταν η έκκληση της Ουκρανίας για όπλα για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

Ενώ τα περισσότερα από τα κόμματα στην κυβέρνηση ήταν έτοιμα να εγκρίνουν τέτοιες παραδόσεις, οι Σοσιαλιστές – επίσης μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού – παρέμειναν αντίθετοι.

Ωστόσο, η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προήλθε από την προσπάθεια της ΕΕ να διευθετήσει μακροχρόνιες ιστορικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ της Βουλγαρίας και της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Πέτκοφ φέρεται να συναίνεσε στη προσέγγιση με τα Σκόπια γεγονός που ώθησε τα υπόλοιπα κόμματα να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό.

ÚLTIMA HORA

Cae el gobierno de Bulgaria. El parlamento búlgaro vota a favor con 123 contra 116 la moción de no confianza. El Gobierno de Kiril Petkov debe dimitir, el Presidente Rumen Radev debe iniciar consultas para la formación de un nuevo gobierno o ir a elecciones pic.twitter.com/KM7DPI6dFI

— Descifrando la Guerra (@descifraguerra) June 22, 2022Κατακερματισμένο τοπίο

Μετά την έγκριση της πρότασης μομφής, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μπορεί να κάνει τρεις προσπάθειες για να διαπιστωθεί εάν κάποιο κόμμα μπορεί να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε αντίθετη περίπτωση, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και οι πολιτικοί θα επιστρέψουν στην προεκλογική εκστρατεία για την αναμέτρηση που θα πρέπει να διεξαχθεί εντός δύο μηνών.

Αλλά ακόμη και με τη διενέργεια νέων εκλογών, είναι απίθανο να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε ένα πολιτικό τοπίο που παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένο, λέει ο Dimitar Ganev του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Trend.

Διαβάστε επίσης:

Στην Ισπανία το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας μετά το 1979

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση δέχτηκε η δημοσιογραφική αποστολή της Bild (Video)

Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικά: Η κατάσταση είναι δύσκολη – Έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε ξανά τον μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης

Keywords
Τυχαία Θέματα