Δυστύχημα στα Τέμπη: Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας – Τα σενάρια που εξετάζονται (videos)

Το πώς βρέθηκαν τα δύο τρένα στην ίδια ράγα είνα το αντικείμενο της έρευνας που διενεργεί η Τροχαία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ υπήρξε και η σύλληψη του σταθμάρχη ο οποίος κατηγορείται για σωματικές βλάβες, ανθρωποκτονία από αμέλεια και κίνδυνο ζωής.  Πριν από λίγο παραιτήθηκε και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής,

Για άγνωστο λόγο τα τρένα βρεθήκαν στην ίδια γραμμή και μάλιστα η εμπορική αμαξοστοιχία κινούνταν με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων για 25 ολόκληρα χιλιόμετρα χωρίς να γνωρίζει

ο μηχανοδηγός ότι από την αντίθετη κατεύθυνση ερχόταν τρένο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά πληροφορίες, έχουν ληφθεί καταθέσεις από τρία στελέχη του ΟΣΕ, αλλά και της αρμόδιας εταιρείας. Όπως είπε έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις.

Το πρώτο και βασικό σενάριο είναι εάν από ανθρώπινο λάθος κάποιος δεν γύρισε το ηλεκτρονικό κλειδί με αποτέλεσμα να μπουν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή.

«Η τραγωδία πιθανώς οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος»

«Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος», αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ και κλειδούχος, κ. Νίκος Τσικαλάκης.

«Δυστυχώς έχουμε χάσει κι εμείς 10 άτομα από το προσωπικό. Στο σημείο της τραγωδίας γίνεται πόλεμος (…) Για να γίνει ένα ατύχημα χρειάζονται περισσότεροι από δύο παράγοντες. Η εικόνα ολοκληρωμένη, για να πούμε τι ακριβώς φταίει, ποιο είναι δηλαδή το κύριο αίτιο», που συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες «δεν μπορούμε να το ξέρουμε, είναι πολύ νωρίς».

«Να σας πω αρχικά τι ισχύει σήμερα. Σε ένα οργανόγραμμα, στο οποίο η ίδια η πολιτεία έχει ψηφίσει και λέει ότι πρέπει να υπάρχουν 2.100 εργαζόμενοι στο Σιδηρόδρομο, σήμερα υπηρετούν 750 σε όλη την Ελλάδα». Υποστήριξε ακόμη ότι «η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος».

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλάει ο ένας σταθμάρχης με τον άλλον, πρέπει να γίνονται όλα λίγο πιο αυτοματοποιημένα», είπε επιπλέον ο κ. Τσικαλάκης.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας προσήχθη αρχικά στο τμήμα των Τεμπών όμως λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ανέλαβε η τροχαία Λάρισας και οδηγήθηκε στην πορεία στην αστυνομική διεύθυνση Λάρισας και στην απολογία του αρνήθηκε την κατηγορία ότι έκανε λάθος και υποστήριξε ότι εκείνος πάτησε το κουμπί του αυτοματοποιημένου συστήματος. Σύμφωνα με αυτόν, το αυτοματοποιημένο σύστημα τοποθετεί σε διαφορετικές ράγες τα δύο τρένα, αλλά, όπως φέρεται να υποστήριξε στην προανακριτκή του απολογία δεν λειτούργησε.

Ωστόσο, όπως φαίνεται ότι τον διαψεύδουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι του σιδηροδρόμου -οι οποίοι κατέθεσαν ανωμοτί, ως ύποπτοι, και οι καταθέσεις του περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Κάποιοι από αυτούς υποστήριξαν ότι ο σταθμάρχης θα έπρεπε να δει ιδίοις όμμασοι αυτή την αλλαγή προκειμένου να μη συμβεί αυτό και τα τρένα να είναι στις δυο παράλληλες ράγες. Η προανακριτική έρευνα εξετάζει κι άλλά θέματα όπως για παράδειγμα τι έγινε με την καθυστέρηση στα Παλαιοφάρσαλα καθώς ένα από τα σενάρια που εξετάζουν είναι το ενδεχόμενο πριν αποκατασταθεί το πρόβλημα εκεί να δόθηκε εντολή να φύει το τρένο γιατί ήδη είχε χαθεί χρόνος. Ακόμα εξετάζονται οι τεχνικές ελλείψεις που προυπήρχαν. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί αύριο στον εισαγγελέα μαζί με τον 59χρονο σταθμάρχη.

Πάντως, ανθρωποι του ΟΣΕ αναφέρουν ότι δεν λειτουργεί εδώ και καιρό το ηλεκτρονικό σύστημα, γίνεται δηλαδή χειροκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε βλάβη σε στύλο της ΔΕΗ στο Παλαιοφάσαρλο και έτσι καθοδηγήθηκε η αμαξοστοιχία στη γραμμή καθόδου για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας. Επανήλθε στη γραμμή της ανόδου και λίγο μετά τη Λάρισα καθοδηγήθηκε ξανά στην γραμμή της καθόδου, όπου βρισκόταν η εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν. Αυτό που επίσης λένε οι άνθρωποι του ΟΣΕ είναι ότι δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στα τυφλά.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Νεκρός εντοπίστηκε ο 44χρονος που αγνοούνταν από τις 16 Φεβρουαρίου (Photos)

Απόκριες 2023: Τα ρατσιστικά μηνύματα που… σημάδεψαν τα καρναβάλια σε Τανάγρα και Ληξούρι (photos)

Αποσωληνώθηκε ο Ανδρέας Μικρούτσικος – «Έχει επαφή με το περιβάλλον και επικοινωνεί»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δυστύχημα, Τέμπη, Έρευνα, – Πιθανώς,dystychima, tebi, erevna, – pithanos