Δύσκολη υπόθεση η Δημοκρατία…

Τέσσερις περφόρμερ – ηθοποιοί επιχειρούν μια πορεία αναζήτησης της Δημοκρατίας από το παρόν προς τα πίσω, έως και τις απαρχές της, στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Οι έμπειροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί, αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες, Ένκε Φεζολάρι, Βάνα Πεφάνη, Χρήστος Καρασσαβίδης, μαζί με την ταλαντούχο Βέφη Ρέντι, δοκιμάζουν κάτι έξυπνο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Η διαδρομή της παράστασης – που θα παίζεται στις 11.30 το βράδυ κάθε Παρασκευή – ακολουθεί τις παρυφές της επίσημης Ιστορίας, τα γεγονότα παρατάσσονται συνειρμικά, χωρίς χρονική ακολουθία.

Οι

αφηγήσεις εκκινούν από προσωπικά βιώματα, συμπλέκονται με ηχητικά ντοκουμέντα, σχολικά κείμενα, κατηχήσεις ινστρουκτόρων, παραγγέλματα, διαγγέλματα, επιταφίους, επαίνους, παραβολές και παραμύθια. Ο προσωπικός λόγος και ο συλλογικός διαχέονται ο ένας στον άλλο, καθώς κανένας από τους δύο δεν είναι ξεκάθαρος. Οι διαφορετικές ηλικίες και καταβολές των πρωταγωνιστών επιτείνουν τη σύγχυση και υπογραμμίζουν τη δυσκολία της επικοινωνίας πέρα από εκείνη «των σπλάχνων» (Ε. Στιούαρτ – Λα Μάμα).

Δυο κρίσιμα ερωτήματα που βάζει η παράσταση:

– Είναι δική μας αυτή η Ιστορία που διηγούμαστε ή των Άλλων; Και η Δημοκρατία, που χαιρετίζεται στις σελίδες της, πόσο μας αφορά και μας εκφράζει;

– Συμφωνούμε, αλλά είναι αδύνατον να προσδιοριστεί σε τι ακριβώς, οπότε μάλλον διαφωνούμε ή μήπως έχουμε χαθεί στη μετάφραση;

Η απεύθυνση της παράστασης «Democracy» σ’ ένα μεταμεσονύχτιο κοινό, με μειωμένες τις αντιστάσεις του στο τέλος ενός εικοσιτετραώρου στη μεγαλούπολη, επιδιώκει να φέρει στην επιφάνεια απαντήσεις που οι πιεστικοί ρυθμοί τής καθημερινότητας αντιστρατεύονται και εμποδίζουν.

Το αποτέλεσμα δεν μένει παρά να το μάθουμε στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας…

Μια συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και του Θεάτρου Σταθμός.

INFO

Μετάφραση αποσπασμάτων του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη: Άγγελος Σ. Βλάχος – Εκδόσεις Εστία

Κείμενα – διαμόρφωση δραματουργίας: Βάνα Πεφάνη, Vefi Redhi, Χρήστος Καρασαββίδης και Ένκε Φεζολάρι. Σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μηνιώτη. Ακαδημαϊκή σύμβουλος: Έφη Καρακάντζα. Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης. Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Δημοπούλου. Επικοινωνία παράστασης: Νταίζη Λεμπέση. Προπώληση: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, Αθήνα (πλησίον του Μετρό Μεταξουργείο). Τηλ.: 210-5230267

Διαβάστε επίσης

Αγριόπαπια: Το Αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο τέχνης Εκάτη

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Θρίλερ, δράμα και «Ένα καινούριο αύριο»

Μια ξεχωριστή συναυλία στην ακριτική Κάσο

Keywords
Τυχαία Θέματα