Δριμεία κριτική στην διοίκηση της ΕΡΤ κατά την ακρόασή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Δριμεία κριτική, στοιχειοθετημένη, δέχθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ στο πλαίσιο ακρόασής της για την ετήσια έκθεση πεπραγμένων (που όμως αφορούσε στο διάστημα 2018-2021 και εξαιτίας του κορωνοΐου έγινε τώρα) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κυρίως από μέλη-βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κριτική που ασκήθηκε «πάτησε» σε σειρά χειρισμών και περιστατικών που διαμόρφωσαν αρνητικές

εντυπώσεις για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, ιδίως στο ειδησεογραφικό προϊόν που προσφέρει.

Ο πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης υπερασπίστηκε τις επιδόσεις του ενημερωτικού τομέα της, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προανήγγειλε την αναβάθμιση της ΕΡΤ News, άσκησε κριτική στην μεθοδολογία των μετρήσεων της Nielsen και αναφέρθηκε στο θέμα των «golden boys» της ΕΡΤ.

Στην ενημέρωση της Επιτροπής ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας μίλησε για τον πρώτιστο στόχο, όπως είπε χαρακτηριστικά, της νέας διοίκησης που ήταν «να ανακτήσει ο ενημερωτικός τομέας της ΕΡΤ, τη χαμένη του αξιοπιστία. Δεν έχει νόημα σήμερα να θυμίσω τους λόγους που ανέπτυξα τότε ως επιτακτική ανάγκη να επανέλθει στην ΕΡΤ ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, η ουδετερότητα, η αμεροληψία και η μετριοπάθεια, αλλά είμαι πραγματικά ευτυχής διότι 3 διαφορετικές έρευνες που έκαναν η METRON ANALYSIS και η MARC, δείχνουν σήμερα ότι η ΕΡΤ, ύστερα από μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια όλου του δημοσιογραφικού της επιτελείου, αναδεικνύεται από τους πολίτες όχι μόνο ως το σοβαρότερο ελληνικό μέσο ενημέρωσης, αλλά και το πλέον αξιόπιστο και αντικειμενικό».

Περιστατικά παρεμβάσεων και λογοκρισίας

Για πρακτικές που απαξιώνουν την εικόνα της ΕΡΤ έκανε λόγο στην επιχειρηματολογία της η αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά και παρέθεσε κάποια από τα δεκάδες περιστατικά παρεμβάσεων στο δημοσιογραφικό έργο αλλά και λογοκρισίας στην ΕΡΤ όπως την εντολή να μην παίζουν πλάνα από το κορωνογλέντι του Πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Συγκεκριμένα η κυρία Γκαρά είπε:

«Να μιλήσουμε, κυρίες και κύριοι και για τη διαφάνεια, μιας και αναφέρεται στην πρόσκληση της σημερινής συζήτησης. Ποια διαφάνεια, άραγε, επικαλείστε όταν ακόμη και τώρα παραμένει άγνωστος ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται στην ΕΡΤ μέσω διαφόρων εταιρειών; Όπως άγνωστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Άγνωστες παραμένουν οι ειδικότητες που καλύπτουν, αλλά και σε ποιες δομές της ΕΡΤ εργάζονται, αλλά και με ποιες αμοιβές.

Επίσης, τρία χρόνια τώρα κύριοι, δεν έχει περάσει ένας μήνας, που να μην έχουμε κάποιο περιστατικό παρέμβασης στο δημοσιογραφικό έργο. Καταγγελίες για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αποσιώπησης γεγονότων και αντίθετης άποψης, φαινόμενα λογοκρισίας, κοψίματος εκπομπών, μέχρι και εκφοβισμού δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Έχουν, ήδη, καταγραφεί και έχουν δημοσιευτεί τέτοια περιστατικά, στους 22 πρώτους μήνες επί δικής σας διοίκησης, με κορυφαίο, φυσικά, το πολύ γνωστό κορωνοπάρτι του κυρίου Μητσοτάκη στην Ικαρία και την εντολή να μην παίζουν τα πλάνα του Πρωθυπουργού να γλεντάει εν μέσω καραντίνας, την ώρα που ελληνικός λαός βίωνε σκληρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Φυσικά δεν ήταν το μόνο περιστατικό ωμής λογοκρισίας το οποίο έχει καταγγελθεί.

Το «κόψιμο» του τραγουδιστή Μητσοτάκη, ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Σίδερη, η λογοκρισία σε ρεπορτάζ της κυρίας Νικολάρα, το κόψιμο της ερώτησης Ολλανδής δημοσιογράφου προς τον Πρωθυπουργό, το «κόψιμο» βουλευτών της αντιπολίτευσης από τις ιστοσελίδες της ΕΡΤ και πολλά άλλα περιστατικά.

Πολυφωνία σε αμφισβήτηση

Η κ. Γκαρά υπενθύμισε το περιστατικό με τον ανταποκριτή στη Μόσχα που όμως βρισκόταν στην Αθήνα, τονίζοντας το πρωτοφανές της μαζικής διαγραφής από την ΕΣΗΕΑ ολόκληρης της διοικητικής πυραμίδας του ενημερωτικού τομέα της ΕΡΤ εξαιτίας της υπόθεσης αυτής.
Αναφέρθηκε επίσης στη μονομέρεια που χαρακτηρίζει την ΕΡΤ των τελευταίων ετών, επικαλούμενη τα στοιχεία της Έκθεσης Πολιτικής Πολυφωνίας του ΕΣΡ, σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ και η κυβέρνηση απορροφούν το 72% της τηλεοπτικής κάλυψης της ΕΡΤ.

Το μέλος της Επιτροπής Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής ΚΚΕ, τόνισε ότι «η ΕΡΤ παραμένει κυβερνητικό υποχείριο».

Για την υπόθεση Αχιλλέα Πατσούκα ο πρόεδρος της ΕΡΤ υποστήριξε:

«Είπε σε κάτι ψέματα ο κύριος Πατσούκας στον αέρα; Διαστρέβλωσε κάποιο γεγονός; Γιατί αυτό συνιστά παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας. Ο κύριος Πατσούκας για αντικειμενικούς λόγους, τους οποίους η ΕΡΤ είχε εξηγήσει επαρκώς, δεν μπορούσε να βρίσκεται στη Ρωσία. Αλλά θα το θέσω διαφορετικά, όπως το έθεσα και στην ΕΣΗΕΑ. Η ΕΡΤ ήταν το πρώτο κανάλι της χώρας μας που έστειλε ανταποκριτή στην Ουκρανία, πριν τον πόλεμο. Ήταν το μοναδικό κανάλι και είναι το μοναδικό κανάλι που μέχρι σήμερα έχει στείλει 10 ανταποκριτές σε εμπόλεμη ζώνη. Σας θέτω, λοιπόν, ευθέως το ερώτημα. Αν μπορούσε να στείλει τον ανταποκριτή της σε μη εμπόλεμη ζώνη, όπως είναι η Μόσχα, δεν θα το έκανε; Καταλάβατε γιατί είναι φαιδρό όλο αυτό που συνέβη με τον ανταποκριτή; Βεβαίως και είναι φαιδρό και θα σας πω αμέσως γιατί. Διότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ακόμη κι αν ο κύριος Πατσούκας βρισκόταν στη Μόσχα η ΕΡΤ, η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ θα όφειλε να κάνει ότι έκαναν όλα τα μεγάλα δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρετε τι έκαναν τα μεγάλα δίκτυα; Το BBC, το ZDF, το RDF ξέρετε τι έκαναν; Απέσυραν τους ανταποκριτές τους από τη Μόσχα και τους γύρισαν πίσω, αφότου ο κύριος Πούτιν εξέδωσε αυτόν τον «εξωφρενικό» νόμο, απειλώντας με 15 χρόνια φυλάκιση όποιους ανταποκριτές ξένων μέσων δεν λένε την αλήθεια. Αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί».

Με αφορμή τους απεσταλμένους στην Ουκρανία η αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλέστηκε την έκθεση διαφάνειας της ΕΡΤ για το 2019, σύμφωνα με την οποία «οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ διαθέτουν όλα τα υποστηρικτικά μέσα, για να διεκπεραιώσουν το καθήκον τους» και τις καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ ότι δημοσιογράφοι και τεχνικοί, εστάλησαν σε εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία χωρίς εξοπλισμό προστασίας, χωρίς δορυφορικά τηλέφωνα και ειδικό πακέτο ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «η ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να εξασφαλίσει γιλέκα και κράνη σε δημοσιογράφους και τεχνικούς, όχι μόνο της ΕΡΤ, αλλά και ιδιωτικών καναλιών.»

«Μικρολάθη»

«Σαφέστατα και γίνονται λάθη. Πολλά από αυτά που είπατε είναι μικρολάθη τα οποία, στο πλαίσιο της εργασίας, συμβαίνουν. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η ΕΡΤ είναι αλάνθαστη στην ενημέρωση, την ειδησεογραφία ή τη διοίκηση», υποστήριξε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργο Γαμπρίτσος με αφορμή τα περιστατικά λογοκρισίας που παρέθεσε η Αναστασία Γκαρά και έθεσε το ερώτημα αν η ΕΡΤ, η διοίκησή της, κρίνεται από τα λάθη ή τη «μεγάλη εικόνα».

Στο ζήτημα του αριθμού των εργαζομένων της ΕΡΤ ο κ. Ζούλας ενημέρωσε ότι: «Αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ έχει 2.100 υπαλλήλους. Πόσοι πιστεύετε ότι είναι κάτω από 35 ετών; Ξέρετε πόσοι είναι; Είναι τέσσερις. Πόσοι είναι κάτω από 40 ετών; 37 άτομα, από τους 2.100. Ξέρετε το πόσο άναρχος ήταν το τρόπος που άνοιξε η ΕΡΤ; Όταν πήγαμε με τον κύριο Γαμπρίτσιο δεν υπήρχαν ηχολήπτες και κάμεραμεν, διότι η λογική ήταν «όσοι πιστοί προσέλθετε». Δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για το πώς θα ξανάνοιγε η ΕΡΤ. Ξέρετε ότι αυτά που μας είπατε προηγουμένως περί υπηρεσιών, εμείς κάναμε συμβάσεις έργου τους ανθρώπους αυτούς, διότι ήταν απαραίτητοι για να βγει το πρόγραμμα. Ποιες υπηρεσίες; Ίσα-ίσα, βγάλαμε τους εργολάβους έξω και έχουμε κάνει στους ανθρώπους συμβάσεις έργου».

Στους ισχυρισμούς Ζούλα για τον αριθμό των εργαζομένων και τους συμβασιούχους η αναπληρώτρια Τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  τόνισε ότι «άγνωστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Άγνωστες παραμένουν οι ειδικότητες που καλύπτουν, αλλά και σε ποιες δομές της ΕΡΤ εργάζονται, αλλά και με ποιες αμοιβές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάσατε το 2020 τις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές, σε σχέση με το 2018 και το 2019. Άγνωστα τα κριτήρια παραμένουν με τα οποία επελέγησαν οι συγκεκριμένες παραγωγές, ενώ η εσωτερική παραγωγή εξαντλείται, κυρίως, στο δελτίο ειδήσεων».

Ανεύθυνοι όσοι μιλούν για «Golden boys»

Για το μισθολογικό του ΕΡΤικού προσωπικού αλλά και τις «βολές» για «golden boys» στον Ραδιομέγαρο ο Κωνσταντίνος Ζούλας σημείωσε:

«Κλείνω με ένα πρόβλημα που το θεωρώ μείζον και θεωρώ αναγκαίο να το θέσω ενώπιον σας, ενώ στη διάρκεια των τριών αυτών ετών έχουν λυθεί μια σειρά από χρονίζοντα θεσμικά ζητήματα, παραμένει προς επίλυση το μισθολογικό τόσο του προσωπικού όσο και της διοικητικής ιεραρχίας της ΕΡΤ. Γράφεται και ακούγεται συχνά από ανεύθυνες φωνές, ότι στην ΕΡΤ οι μισθοί ξαφνικά μοιάζουν με αυτούς των «Golden boys». Και θλίβομαι διότι τις ανεύθυνες αυτές φωνές, βλέπω συχνά να υιοθετεί και μέρος της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ψευδές. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη και είναι η ώρα να ακουστεί μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Η κεντρική παρουσιάστρια ειδήσεων της ΕΡΤ σήμερα, αμείβεται με λιγότερο από 1.300 ευρώ το μήνα και μάλιστα επί 12 και όχι επί 14. Ο καθαρός μισθός ενός Διευθυντή της ΕΡΤ, δεν υπερβαίνει τα 1.500 με 1.600 ευρώ το μήνα κι αυτός επί 12.

Ο υπεύθυνος του ERTFLIX, για το οποίο τόσα σας είπα πριν, δεν υπερβαίνει τα 1.100 ευρώ το μήνα και οι μισθοί του προσωπικού παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του ενιαίου μισθολογίου και θέλω να ελπίζω ότι η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που προτείνει η νέα διοίκηση και δεν έχει ξανασυναφθεί από το 2007, θα τύχει όχι μόνο της έγκρισης της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης».

Σε ό,τι αφορά στις απολαβές του ιδίου, ως προέδρου του φορέα και του Γιώργου Γαμπρίτσου, ως διευθύνοντα συμβούλου ανέφερε: «Έχετε μπροστά σας τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ, ενός εκ των μεγαλύτερων δημόσιων οργανισμών με περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους.

Οι δικοί μας καθαροί μισθοί είναι 2.600 ευρώ του Διευθύνοντος και 1.800 ο δικός μου, καθότι από το καταστατικό της ΕΡΤ είμαι μη εκτελεστικός Πρόεδρος το μήνα επί 12.

Αν πιστεύετε, ότι αυτοί είναι οι μισθοί «Golden boys» ή ότι είναι ενδεδειγμένοι σε μια εταιρεία που διαχειρίζεται 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, τότε ας συμφωνήσουμε όλοι ότι εμείς είμαστε πρόσκοποι ή ότι και εσείς και εμείς θύματα ενός άκρατου λαϊκισμού».

Διαβάστε επίσης:

Δικαίωση δημοσιογράφων για τη Novartis

Mega: Έρχονται δύο νέες σειρές από τους Ρέππα-Παπαθανασίου και Γεωργίου-Νικολάου

Ο Πορτοσάλτε για το… ξεμάτιασμα του Οικονόμου – «Στη Μαρία που είναι απείθαρχη, μία ασπιρινούλα»

Keywords
ΕΡΤ, βουλη, διοικηση, το φως, ενιαιο μισθολογιο, ΕΣΡ, φως, news, nielsen, golden, αθηνα, ΕΣΗΕΑ, νεα δημοκρατια, ΚΚΕ, ρωσία, bbc, zdf, συμβασιουχοι, μισθολογιο, νέα, εταιρεία, συριζα, σταση εργασιας, leslie nielsen, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, σχεδιο αθηνα, βουλευτες, εμπολεμη ζωνη, αμοιβες, ρωσία, γνωμη, θεμα, ικαρια, κρανη, ξεματιασμα, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, φως, ψεματα, ωρα, bbc, news, zdf, αγνωστος, αφορμη, αχιλλεα, βρισκεται, γεωργιου, γινονται, γιλεκα, διαστημα, διευθυνση, δορυφορικα, δικτυα, εγινε, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, επρεπε, ερευνες, ερχονται, εταιρεία, ετων, ζωνη, ζωνες, υπηρχαν, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κοψιμο, κρατικο, λαθη, λογο, μειζον, μηνες, μισθος, μοσχα, μαρια, νοημα, ξερετε, πουτιν, σειρες, σιδερη, σειρα, σχεδιο, το φως, τρια, φυσικα, κωνσταντινος, μπροστα, nielsen, πακετο, θελω να, βεβαιως
Τυχαία Θέματα