Διπλός αιφνιδιασμός της κυβέρνησης από καύσωνα και πυρκαγιές

Για όσους δεν το θυμούνται, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία, ο πρωθυπουργός πήγε πρώτα στο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας και εν συνεχεία στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Από εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης», δηλώνοντας μάλιστα ικανοποιημένος για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ όλων των φορέων

που εμπλέκονται στο ευρύτατο ζήτημα της πολιτικής προστασίας.

Μια εβδομάδα μετά, ωστόσο, η κυβέρνηση φάνηκε να αιφνιδιάζεται από το δίδυμο φαινόμενο ενός παρατεταμένου καύσωνα και πυρκαγιών που ξέσπασαν εν μέσω συνθηκών υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων – συνθηκών που, πάντως, δεν αποτελούν και κάτι το ιδιαίτερο για την εποχή και για την Ελλάδα – υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να γυρίσει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Κ. Μητσοτάκης μετέβη αμέσως στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου και ενημερώθηκε αναλυτικά, καθώς η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα κάθε άλλο παρά αισιοδοξία μπορούσε να γεννήσει: οι φλόγες κατέκαψαν ακόμα και κατοικημένες περιοχές, απείλησαν μείζονος σημασίας υποδομές, όπως διυλιστήρια, ενώ, σύμφωνα με την εικόνα που προκύπτει από επιτόπια ρεπορτάζ, υπήρξαν αρκετά φαινόμενα έλλειψης συντονισμού, αλλά και μέσων.

Η κυβέρνηση φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ένταση αλλά και την έκταση των φαινομένων και σύντομα προσέφυγε στη… δοκιμασμένη τακτική των εκκενώσεων, τουλάχιστον για να αποτραπούν οι ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, οι επί δύο ημέρες εικόνες καμένων σπιτιών και δασών, αποκαρδιωμένων κατοίκων και πυροσβεστών και οι καταγγελίες για απουσία π.χ. εναέριων μέσων ή συντονισμού σίγουρα δεν βοηθούν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, και εν μέσω καύσωνα, πρέπει να σημειωθεί ότι στη δυσφορία και τις δυσκολίες των πολιτών έρχονται να προστεθούν και οι διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, διακοπές που αποδίδονται και στις πυρκαγιές, αλλά και στη δυσκολία του δικτύου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για ρεύμα, έστω κι αν η παραγωγή ρεύματος – μαζί με τις ΑΠΕ – πλέον θεωρείται επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Για την ιστορία, ο Κ. Μητσοτάκης έφυγε από το Συντονιστικό Κέντρο χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, ενώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, εκτός από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετείχαν και οι Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς (υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας), Άκης Σκέρτσος (υπουργός Επικρατείας), Θεόδωρος Σκυλακάκης (υπουργός Ανάπτυξης), Θανάσης Κοντογεώργης (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ) και Βασίλης Παπαγεωργίου.

Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν, πάντως, ότι επικρατεί προβληματισμός καθώς βρισκόμαστε ακόμα στη μέση του καλοκαιριού, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κι άλλες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και – προφανώς – υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την ενίσχυση της αντιπυρικής άμυνας με μέσα – επίγεια και εναέρια – προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος.

Διαβάστε επίσης:

EU-CELAC: «Βαθιά ανησυχία» για την Ουκρανία στο κοινό ανακοινωθέν

ΠΑΣΟΚ: Τη Λιακούλη προτείνει ο Ανδρουλάκης για δεύτερη θητεία ως γραμματέας της ΚΟ

Καλαματιανός για φωτιές: «Αδιανόητο να εμφανίζεται η καταστροφή ως κανο​νικότητα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλός,diplos