Διορία πέντε ημερών στην Ελλάδα για τη λίστα μεταρρυθμίσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα χρονικά περιθώρια τελείωσαν. Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις έως τη Δευτέρα αναφέρουν τρεις αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, η Ελλάδα έχει μπροστά της διορία πέντε ημερών για να

δείξει με ποιο τρόπο προτίθεται να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Πριν δοθεί αυτό το τελεσίγραφο, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης που κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Μέχρι η Ελλάδα να παρουσιάσει την ακριβή λίστα της, το θέμα της χρηματοδότησής της παγώνει. Όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, σχεδόν με μια φωνή: «Ο Τσίπρας πρέπει να δείξει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να οικοδομήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης και να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ του ΤΧΣ που ζήτησε η Ελλάδα να μην εγκρίθηκε για τεχνικούς λόγους, ωστόσο δεν έχει χαθεί εξ ολοκλήρου. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης λένε πως «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης, αρκεί προηγουμένως η κυβέρνηση να δείξει πως θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις».

Βοήθεια από την ΕΚΤ

Πάντως, η Αθήνα κέρδισε κάποιες οικονομικές ανάσες την Τετάρτη από τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε το ανώτατο όριο της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αμβλύνει ορισμένες βραχυπρόθεσμες ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, διατηρώντας παράλληλα την πίεση στον Τσίπρα για να βρει μια μακροπρόθεσμη λύση με τους εταίρους. Πάντα σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποσχέσεις της, τότε είναι θέμα λίγων εβδομάδων να ξεμείνει από χρήματα και θα χρεοκοπήσει.

Να τρέξει γρήγορα

Για την ανάγκη να επιταχυνθούν τα πράγματα έκανε λόγο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας την Τετάρτη στην ολλανδική τηλεόραση: «Η Ελλάδα πρέπει να δράσει πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι δράσεις της να είναι πιο αποτελεσματικές. Το κύριο πρόβλημα είναι ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: πρέπει να γίνει η δουλειά».

Το τεστ

Κατά το Bloomberg, η προσεχής Δευτέρα είναι μια από τις πλέον καθοριστικές ημέρες για την Ελλάδα, καθώς θα πάρει από το τεστ. Σε αυτό θα προσπαθήσει να πείσει τους «συμμαθητές» της ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Μόλις παραδοθεί η λίστα, θα πρέπει να εξεταστεί και στη συνέχεια να γίνει Eurogroup την μεθεπόμενη εβδομάδα, πάντως σίγουρα πριν από το Πάσχα.

«Μετά από δύο δύσκολους μήνες όπου η Ευρώπη αναγκάστηκε να πείσει την πομπώδη κυβέρνηση Τσίπρα να συνεργαστεί, τελικά το πράγμα προχωράει και επικεντρώνεται στην επείγουσα ανάγκη να σχηματοποιηθεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός προς την ΕΕ. Οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα, επιτέλους, οδεύουν σε μια πιο εποικοδομητική πορεία», ανέφεραν οι Σασάν Γκάχραμ και Κέβιν Μούρινγκ της SGH Macro Advisors σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, καταλήγει το δημοσίευμα.

BloombergΕυρωζώνηλίσταμεταρρυθμίσειςEurogroup
Keywords
Τυχαία Θέματα