Δημοσκοπήσεις: «Ρωγμές» στην κυριαρχία της ΝΔ, λόγω ακρίβειας και γάμου ομόφυλων ζευγαριών
Αν υπάρχει ένα γενικό συμπέρασμα από τις τρεις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, αυτό είναι ότι η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας παραμένει, ωστόσο, πλέον, καταγράφει εμφανείς «ρωγμές».
Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, η οποία «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών, παρά τις διάφορες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, καθώς και η πρόθεση για θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι εμφανές ότι δημιουργούν πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι περισσότερο από πέντε μήνες πριν την κάλπη των ευρωεκλογών, που θεωρητικά θα είναι και η τελευταία εκλογική αναμέτρηση μέχρι το τέλος της θητείας της.
Η ακρίβεια «ροκανίζει» και την κυβέρνησηΕιδικά για το θέμα του κόστους ζωής, είναι πλέον εμφανές ότι το αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας»… δεν γκελάρει στους πολίτες: είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, λίγο περισσότεροι από 6 στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι η ακρίβεια αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τη ζωή τους, το 41% επιρρίπτει στην κυβέρνηση τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος ζωής και το 70,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.
Παρόμοια αποτελέσματα καταγράφει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, όπου το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα και το 73% εκτιμά ως «μάλλον αρνητικές» τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Επίσης, το 60% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ σε δημοσκόπηση της GPO για το STAR, το 57,6% κρίνει συνολικά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης.
Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, για την ακρίβεια οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 39% ότι ευθύνεται η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων και τα καρτέλ, κατά 24,9% ότι φταίει η κυβερνητική πολιτική και κατά 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών. Ωστόσο, και στη δημοσκόπηση αυτή σχεδόν 7 στους δέκα εκτιμούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα συμβάλλουν στη συγκράτηση των τιμών.
Διχασμός για το γάμο των ομόφυλωνΌσον αφορά στο έτερο «καυτό» θέμα των ημερών, δηλαδή, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, επίσης τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευνοϊκά για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:
· Στη δημοσκόπηση της GPO το 49,1% τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το 48,3% κατά. Ωστόσο, επτά στους δέκα διαφωνούν με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, οκτώ στους δέκα διαφωνούν με το ενδεχόμενο υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητέρας και το 61,5% θεωρεί ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα έχει εκλογικό κόστος για την κυβέρνηση.
· Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 62% συμφωνεί με τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το 69% διαφωνεί με την τεκνοθεσία.
· Στη δημοσκόπηση της ΜRB το 48,7% συμφωνεί και το 48,2% διαφωνεί με τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 65% διαφωνεί με το δικαίωμα τεκνοθεσίας (με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να είναι κατά πλειοψηφία αρνητικοί και στα δύο).
Το σημαντικό σε όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι έρχονται αφού η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν κάνει καμπάνια ενημέρωσης για το τι θα περιέχει και – κυρίως – τι δεν θα περιέχει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση, οπότε οι ερωτηθέντες είχαν μια πιο πλήρη εικόνα για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την ισότητα στο γάμο.
Μόνη παρηγοριά για την κυβέρνηση είναι ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μοιάζει να την απειλεί και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο κυρίαρχος πολιτικός αρχηγός όσον αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία της χώρας, ενώ και οι μετρήσεις για την πρόθεση ψήφου δεν αλλάζουν ιδιαίτερα την εικόνα που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να χτυπούν για την κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης:
Ανδρουλάκης: Φέρθηκα με ευγένεια στον Κασσελάκη, δεν είχε την αντίστοιχη συμπεριφορά – Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον δρόμο του, καλό ταξίδι
Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις: Ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, απογοήτευση για ακρίβεια, «ναι» στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών λένε οι πολίτες
Γάμος ομοφύλων: Στο κάδρο της αντιπολίτευσης η αποχή Βορίδη – «Ανοιχτή» και για υφυπουργούς σε περίπτωση καταψήφισης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ελίζαμπεθ Ελέτσι σοκάρει με τις φωτογραφίες που εντοπίσαμε
- Απαίτησε να βαφτίσει το παιδί της στο γάμο άλλης γυναίκας – Έφερε και καλεσμένους χωρίς να ρωτήσει κανέναν
- Το σκληρό τέλος του «πατριάρχη» του ελληνικού κινηματογράφου, Φιλοποίμην Φίνου
- Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ
- Γαλλία: 9χρονος ζούσε μόνος του για δύο ολόκληρα χρόνια σε διαμέρισμα - Καταδικάστηκε η μητέρα του για εγκατάλειψη
- Σοφία Βεργκάρα: Δήλωσε πως δεν θα ξαναβγεί ραντεβού με άντρα κάτω των 50 ετών
- Η πολιτική οικογένεια που υπήρχε στη Βουλή από το 1844 μέχρι... χθες
- Λευτέρης Πανταζής: Ο Κυριακού μου είπε «το κασελάκι το έχεις για να θυμάσαι από που ξεκίνησες;»
- Το Ναυάγιο: Λιγότερα επεισόδια τις επόμενες εβδομάδες - Οι νέες ημέρες προβολής
- Υπόθεση Πάτρας: Την ενοχή της κατηγορουμένης ζήτησε η Εισαγγγελέας – Το δικό της χέρι έδωσε την κεταμίνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ανδρουλάκης: Φέρθηκα με ευγένεια στον Κασσελάκη, δεν είχε την αντίστοιχη συμπεριφορά – Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον δρόμο του, καλό ταξίδι
- Euroleague: Η Μακάμπι «λύγισε» τον Παναθηναϊκό, 90-75 στο Βελιγράδι
- Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός 90-85: Έπεσαν μαχόμενοι οι «Ερυθρόλευκοι»
- Βουλή: Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ο Φίλιππος Φόρτωμας
- Το πανεπιστημιακό κίνημα και τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»
- Τέσσερα συμπεράσματα από τα γκάλοπ, το μήνυμα της Γιαννακοπούλου στον Ανδρουλάκη, το καμπανάκι από τον Μπούγα και η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ
- Μέγα το της θαλάσσης (τουρκικό) κράτος

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Τέσσερα συμπεράσματα από τα γκάλοπ, το μήνυμα της Γιαννακοπούλου στον Ανδρουλάκη, το καμπανάκι από τον Μπούγα και η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ
- Το πανεπιστημιακό κίνημα και τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»
- Μέγα το της θαλάσσης (τουρκικό) κράτος
- Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός 90-85: Έπεσαν μαχόμενοι οι «Ερυθρόλευκοι»
- Ανδρουλάκης: Φέρθηκα με ευγένεια στον Κασσελάκη, δεν είχε την αντίστοιχη συμπεριφορά – Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον δρόμο του, καλό ταξίδι
- Euroleague: Η Μακάμπι «λύγισε» τον Παναθηναϊκό, 90-75 στο Βελιγράδι
- Βουλή: Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ο Φίλιππος Φόρτωμας
- Εξάρχεια: Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ετοιμάζουν τεχνητά νησιά για υπεράκτια αιολικά πάρκα
- Ευρωεκλογές: Έτοιμοι για μεγάλα κέρδη οι αντιευρωπαίοι λαϊκιστές
- Ο καιρός σήμερα Παρασκευή 26/1/2024
- Ακίνητα: Ποιες περιοχές της Αθήνας έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις
- Αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους
- Ο καιρός για σήμερα Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024
- Καταλήψεις: Χάος στα πανεπιστήμια με τις διαδικτυακές εξετάσεις
- Αναλυτικά τα ποσά των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα