Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν μπορεί να έχεις ζήσει κάτι τέτοιο και να ανεβάζεις παραλίες στο Facebook»

Μέλημά της, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο, ήταν τι θα ανεβάσει στα social media, κατέθεσε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ο εντατικολόγος της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου του Ρίου, Χαράλαμπος Κοτσώνης. «Μου φαίνεται αδιανόητο να βιώνεις αυτήν την τραγωδία και να ανεβάζεις φωτογραφίες από παραλίες και συναυλίες στα social media», κατέθεσε ο γιατρός.

Ο μάρτυρας που υπήρξε ο πρώτος γιατρός που είδε το κοριτσάκι μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο τον Απρίλιο του 2021, αφού εξήγησε αναλυτικά το ιστορικό

της νοσηλείας της Τζωρτζίνας κατέληξε στον προβληματισμό των ιατρών για το τι ακριβώς της συνέβη, ενώ εστίασε και στη συμπεριφορά της μητέρας της.

Αρχικά, όπως κατέθεσε ο κ. Κοτσώνης, οι γονείς του κοριτσιού ήταν σοκαρισμένοι, όταν το κοριτσάκι είχε διακομιστεί στη ΜΕΘ του Ρίου έχοντας υποστεί ανακοπή.

«Οι γονείς ήταν σοκαρισμένοι, δεν είδαμε υπερβολικές αντιδράσεις, αλλά αυτό είναι κάτι συνηθισμένο γιατί είχαν υποστεί μεγάλο σοκ», περιέγραψε ο μάρτυρας, σημειώνοντας ότι ρωτούσαν για το εάν το παιδί θα καταφέρει να ξεπεράσει τον κίνδυνο με τους γιατρούς να τους απαντούν ότι χρειάζεται να περάσουν τρία εικοσιτετράωρα για να έχουν εικόνα για την εξέλιξη του περιστατικού.

«Έγινε μια ενημέρωση στους γονείς, ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε, αν το παιδί σας θα ζήσει. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα είναι σημαντικά. Δεν είχαμε αιτία για την ανακοπή για να ξέρουμε αν μπορούμε να αναστρέψουμε τα αίτια. Μας είχαν ρωτήσει για την πρόγνωση, αλλά σύμφωνα με την οδηγία από την αμερικανική καρδιολογική εταιρεία πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρια εικοσιτετράωρα», κατέθεσε ο παιδίατρος.

Ο κ. Κοτσώνης αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό της νοσηλείας της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ του Ρίου και στα επεισόδια που εμφάνισε το κοριτσάκι μήνες μετά, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά στο νοσοκομείο και να διακομιστεί τελικά στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στην Αθήνα. Η εξέλιξη της υγείας του παιδιού, αλλά και η συμπεριφορά της μητέρας, όπως είπε, είχαν προβληματίσει τους γιατρούς στο Ρίο.

Όπως κατέθεσε, όταν η Τζωρτζίνα βγήκε από την εντατική και πήγε για νοσηλεία στην παιδιατρική μονάδα «έκανε τρία μεγάλα επεισόδια. Το πρώτο θεωρείται να ήταν επεισόδιο σπασμών. Αρχικά έλεγαν για ανακοπή αλλά δεν ίσχυε και θα το χαρακτηρίζαμε ως υπεραντίδραση των παιδιάτρων.

Μετά η Τζωρτζίνα εμφάνισε μείωση του κορεσμού, ταχυκαρδία και άλλα συμπτώματα. Έκανε τέσσερα επεισόδια μέσα σε λίγες ώρες. Της κάναμε πάλι εισαγωγή στην μονάδα. Και πάλι δεν βρήκαμε κάτι ενώ την παρακολούθουσαμε ένα 24ωρο και μετά ξαναπήγε στην παιδιατρική.

Πάλι εκεί είχαμε άλλο ένα επεισόδιο με πτώση κορεσμού, ωχρότητα και της έδωσαν εμφυσήσεις με συσκευή αναζωογόνησης (ambu). Αποφασίσαμε ότι θα παίρναμε το παιδί πίσω στη μονάδα (ΜΕΘ). Για άλλη μία φορά το παιδί δεν έδειξε τίποτα. Εκεί επανήλθε το χρώμα του. Έτσι κρίναμε να μεταφερθεί στο «Αγλαϊα Κυριακού» προκειμένου να γίνει ένας ενδελεχής νευρολογικός έλεγχος» είπε ο γιατρός.

«Μας είχε προβληματίσει το περιστατικό, επειδή υπήρχαν άλλοι δύο θάνατοι στην οικογένεια και δεν ήταν πλήρως διευκρινισμένα τα αίτια και μας προβλημάτισε κυρίως η συμπεριφορά των γονιών και κυρίως της μητέρας. Για μένα το συναίσθημά της ήταν απρόσφορο. Τι εννοώ με αυτή τη φράση. Θεωρούσαμε όλοι ότι αυτή η οικογένεια έχει περάσει μια τραγωδία. Έχουν δύο παιδιά που είχαν πεθάνει και το τρίτο παιδί είχε πάθει ανακοπή και θα χρειαζόταν υποστήριξη, δεν ξέραμε σε τι μέγεθος. Μετά το αρχικό σοκ, αυτή η μη αντίδραση και ο μη θρήνος συνεχιζόταν. Μας έκανε εντύπωση η μητέρα. Ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά τα πράγματα, αλλά μας φαινόταν διαδικαστική στα περισσότερα που έκανε».

«Είδαμε μια μητέρα που μας φαίνονταν διαδικαστική σε όσα έκανε με το παιδί της. Είδαμε μια μητέρα που την ενδιέφερε να τροφοδοτεί τα social media που είχε. Δεν μας έδειξε ότι αυτή την τραγωδία την είχε κατανοήσει. Δεν μπορεί να έχεις υποστεί τέτοια πρόβλημα στην οικογένειά σου και να ανεβάζεις φωτογραφίες στο facebook με παραλίες και συναυλίες. Το θεωρώ αδιανόητο και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη», κατέθεσε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε:

«Δουλεύω 16 χρόνια σε αυτή τη Μονάδα και είναι η πρώτη φορά που το σύνολο του προσωπικού που ήρθε σε επαφή με τη μητέρα είπε: “εδώ υπάρχει πρόβλημα”. Ήταν η πρώτη φορά που είπαμε εδώ υπάρχει θέμα με αυτή τη συμπεριφορά. Με αυτά τα δεδομένα κρίναμε ότι πρέπει να διερευνηθεί και το θέμα της εμπλοκής σε αυτούς τους θανάτους της οικογένειας. Οφείλαμε να ενημερώσουμε για αυτά τα παιδιά και ας αποδειχτεί μετά ότι κάποιο έπεσε από τη κούνια. Είναι το ίδιο σαν σου έρθει ένα παιδί με σπασμένο πλευρά. Οφείλεις να ενημερώσεις. Δεν ξεκινάμε να αποδείξουμε κάτι εμείς. Όλη η ομάδα στήριξε τον κ. Ηλιάδη για να γίνει κάποια διερεύνηση προς αυτή τη κατεύθυνση».

«Ήταν η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που δουλεύω που το σύνολο του ιατρικού προσωπικού είπε ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συμπεριφορά της μητέρας. Με αυτά τα δεδομένα κρίναμε ότι έπρεπε να διερευνηθεί κάποια εμπλοκή της μητέρας ή της ευρύτερης οικογένειας. Εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε. Δεν ξεκινάμε κάποια διαφορά με τους γονείς. Όλη η ομάδα στήριξε τον κ.Ηλιάδη για να γίνουν κάποιες κινήσεις προς αυτή την διερεύνηση», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας. Όταν ήρθε η Τζωρτζίνα στο Ρίο είχε μειωμένη καρδιακή παροχή;
Μάρτυρας: Η ποσότητα του αίματος στην καρδιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Δεν οφειλόταν μόνο στην ανακοπή. Οφειλόταν και σε μια αγγειοπαράλυση. Φαίνεται ο ασθενής σαν να είναι σε μια σοβαρή σήψη. Όταν της δόθηκαν τα φάρμακα είχαμε καλή ανταπόκριση από το παιδί.
Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας): Στις 11 Απριλίου πήρατε δείγμα αίματος και ούρων, θυμάστε τα αποτελέσματα;
Μάρτυρας: Τις κάνουμε αυτές στις εξετάσεις για ασθενείς που δεν ξέρουμε τα ακριβή αίτια. Ήταν αρνητικός.
Γεωργακόπουλος: Αν είχε χορηγηθεί κεταμίνη θα βρισκόταν στις συγκεκριμένες εξετάσεις;
Μάρτυρας: Όχι, δεν θα βρισκόταν, γιατί δεν είναι στο πάνελ των εξετάσεων που κάνουν. Είναι για κάνναβη, αλκοόλ και άλλες ουσίες και δεν ξέρω αν υπάρχει αντιδραστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Ζάκυνθος: Τουρίστες άφησαν κλειδωμένο ενός έτους μωρό σε αυτοκίνητο (Video)

Άγριο φονικό στην Κοζάνη: Χτύπησε μέχρι θανάτου την 86χρονη μητέρα του

Καταγγελία γονέων: Δασκάλα πρόβαλε ταινία ερωτικού περιεχομένου σε δεκάχρονα παιδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα