Διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών: Τέθηκε ο οδικός χάρτη έως το Eurogroup - «Δεν συζητήθηκαν τα Wikileaks»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα δυσπιστίας έγινε η πρώτη επαφή μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks για το ΔΝΤ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα, και τον οδικό χάρτη έως το Eurogroup της 22 Απριλίου».

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση

δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Wikileaks. Ερωτηθείς εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε «κανένα σχόλιο».

Στη συνάντηση παρών ήταν και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αντικείμενο αυτού του γύρου της διαπραγμάτευσης παραμένουν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Μετά τη σκληρή απάντηση που έστειλε χθες η επικεφαλής της ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του πρωθυπουργού με αφορμή της διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου από τα WikiLeaks, η στάση Ταμείου αναμένεται να σκληρύνει περαιτέρω.

Σύγκλιση Αθήνας - Ευρωπαίων

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται το euro2day, υπάρχει σύγκλιση Ευρωπαίων-Αθήνας.

«Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, στη συνέχεια η διαπραγμάτευση περιορίσθηκε μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ», αναφέρει.

Προσθέτει δε, ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που πρότεινε η Κομισιόν, αν και δέχεται ότι κόκκινα δάνεια και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων παραμένουν «ανοικτά».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα δια του εκπροσώπου της ότι επιθυμεί πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Τι ζητάει το ΔΝΤ

1. Στο μισθολόγιο του δημοσίου θεωρεί ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 είναι ανεπαρκής καθώς εκτός από κάποιες εσωτερικές διευθετήσεις δεν έχει κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με δεδομένο ότι η δαπάνη για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ και είναι ανάλογη της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, το Ταμείο θεωρεί ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά κάτι που δεν έγινε στον πρόσφατο νόμο. Μαζί θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο όπως έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο του καλοκαιριού.

2. Στο ασφαλιστικό είναι σαφές ότι το Ταμείο θεωρεί ότι είναι ολοκληρωτικά λάθος η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάζει την αύξηση της απασχόλησης μακροπρόθεσμα. Ζητεί λοιπόν να γίνουν άμεσα περικοπές από τις κύριες και τις επικουρικές για να περιοριστεί το κόστος στο σημερινό ασφαλιστικό και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για την νέες συντάξεις ώστε να εξασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα του συστήματος.

3. Στο φορολογικό μιλάει για ύψος αφορολόγητου και όχι φορολογική μεταρρύθμιση όπως θέλει να το ονομάζει το υπουργείο Οικονομικών . Η κ. Βελκουλέσκου επικεντρώνει την κριτική της στο ότι το ΥΠΟΙΚ μείωσε ελάχιστα το ύψος του αφορολόγητου από τα 9.950 ευρώ στα 9.100 ευρώ . Το Ταμείο επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι το αφορολόγητο θα πρέπει να μειωθεί στα 7.000 ευρώ και μάλιστα να ισχύει για όλα τα εισοδήματα και να μην καταργείται για τα κλιμάκια πάνω από τα 42.000 ευρώ όπως συμβαίνει σήμερα . Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνουν αυξήσεις συντελεστών συναντούν την αντίδραση των ανθρώπων του ΔΝΤ, που θεωρούν ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

4. Ζητεί επίσης περικοπές δαπανών που είχαν συμφωνηθεί μέσα από το μνημόνιο. Στις βασικές κατηγορίες δαπανών ζητεί μείωση 500 εκ. ευρώ από φέτος στις αμυντικές δαπάνες για το 2016 και συνέχιση της μείωσης τους μέχρι να φτάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ ( 2% του ΑΕΠ ) στο τέλος του 2018.

Επίσης ζητεί την αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018.

ΚυβέρνησηθεσμοίδιαπραγμάτευσηΔΝΤδιαρροέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα