Διάγγελμα Μέρκελ για την Ελλάδα – Συμφωνία ακόμη κι αν η Ελλάδα εφαρμόσει το ένα τρίτο των προηγούμενων δεσμεύσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί με διάγγελμα προς το Γερμανικό λαό, για να στηρίξει την βοήθεια προς την Ελλάδα καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταρσία από σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματός της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Άνγκελα Μέρκελ

θα απευθύνει το διάγγελμα μετά από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι όροι της οποίας, θα της δίνουν τη δυνατότητα να το «πουλήσει» στο κοινοβούλιο και την γερμανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. Θα υποστηρίξει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η επιθυμία της Μέρκελ να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο με δεδομένη την αγανάκτηση των Γερμανών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά από τέσσερις μήνες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και μικροπολιτικής. Την ίδια ώρα αρκετοί Γερμανοί βουλευτές σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ άλλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

«Θα πρέπει να περιγράψουμε με λεπτομέρειες τι μπορούν οι Έλληνες να ξοδέψουν και από πού μπορούν να αντλούν έσοδα;» διερωτάται σε συνέντευξή του, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Thomas Steffen και απαντάει, «εγώ λέω όχι, αυτό που πρέπει να είναι σαφές είναι το γενικό πλαίσιο».

Τα στελέχη του κόμματος της Μέρκελ που έχουν αναλάβει το έργο να πείσουν τους αντιρρησίες βουλευτές, τους λένε ότι θα τους ζητηθεί να εγκρίνουν μία συμφωνία νέας βοήθειας, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές. Στο έργο αυτό συμβάλει, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, και η ίδια η Μέρκελ, η οποία καλεί μικρές ομάδες βουλευτών που αντιδρούν και συζητάει μαζί τους το θέμα.

Η προσπάθεια της Μέρκελ να ανατρέψει τη γνώμη της ομάδας των βουλευτών που αντιδρούν στην περεταίρω βοήθεια, αντανακλά την άποψή της ότι το να παρατήσουν την Ελλάδα θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση στην Ευρωπαϊκή ενότητα και την επιρροή της Ευρώπης. Η Μέρκελ έχει υποστηρίξει όλα τα πακέτα «διάσωσης» από το 2010 αλλά αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο τέστ για την ικανότητά της να πείθει, αναφέρει το πρακτορείο.

Καθώς τα περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν, η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ολάντ και πιέζουν τον Τσίπρα να δεχθεί τους όρους της συμφωνίας μέχρι τις 31 Μαΐου, προκειμένου να ξεμπλοκάρει την οικονομική βοήθεια.

Μία συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει μόνο το ένα τρίτο των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας, είπε στο Bloomberg στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η καγκελαρία, όπως αναφέρει το πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις της Μέρκελ με βουλευτές του κόμματός της για το θέμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι βουλευτές που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα υπολογίζεται πως είναι 100, από τους 311 συνολικά. Αλλά ακόμα κι έτσι η Μέρκελ, αναφέρει το δημοσίευμα έχει κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για κάθε πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς έχει υπερψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μέρκελσυμφωνία ΕλλάδαBloombergδιάγγελμα ΜέρκελΕυρώHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα