Διαγραφή του χρέους λόγω της ρωσικής εισβολής θα επιδιώξει η Ουκρανία

Θέμα διαγραφής του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας, λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης θέτει το Κίεβο. Τις προθέσεις της Ουκρανίας έδειξε ο  επικεφαλής του κοινοβουλευτικού Σώματος Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών , Βαλερί Πάτσκαν.

«Το μέγεθος της καταστροφής που υφίσταται η Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης είναι κολοσσιαίο. Με αυτό ως δεδομένο, πρέπει να ζητηθεί από τους ξένους πιστωτές μας να διαγράψουν τα χρέη της Ουκρανίας. Σήμερα το εξωτερικό χρέος

ανέρχεται σε 57 δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε ο Πάτσκαν στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook. «Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να μηδενίσουν τα χρέη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Πάτσκαν.

To 1992 το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας ήταν μηδενικό, καθώς η Ρωσία είχε αναλάβει τις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποχρεώσεις της  Σοβιετικής Ένωσης όταν διαλύθηκε.  Όμως έκτοτε οι διαδοχικές ουκρανικές κυβερνήσεις συσσώρευσαν χρέη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πιστωτές, μεταξύ των οποίων το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μόνος από τους έξι προέδρους  που ανέλαβαν τα ηνία της Ουκρανίας μετά την ανεξαρτησία, ο οποίος φρόντισε να πάρει μέτρα για τη μείωση του χρέους ήταν ο Λεονίντ Κούτσμα. Η Ουκρανία έγινε μέλος του ΔΝΤ το 1992, όταν έλαβε βοήθεια ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό τον όρο να κάνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο το άνοιγμα της χώρας στις δυτικές αγορές. Όμως οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε συνδυασμό με την εκτεταμένη διαφθορά, οδήγησαν στην κατάρρευση μίας από τις πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά οικονομίες του κόσμου,με συνέπεια η Ουκρανία να είναι σήμερα – 30 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της- μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης.

Το Κίεβο σήμερα έχει χρέη ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΔΝΤ, άλλα 2,3 δισεκατομμύρια χρωστάει στην Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Γερμανία και την Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Οικονομική ενίσχυση 350 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία – Έρχεται και πακέτο 3 δισ. δολαρίων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν συντάσσεται με τον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα ρεκόρ στις τιμές σίτου και αραβοσίτου στην ευρωπαϊκή αγορά

Keywords
Τυχαία Θέματα