Διαγνωστικά εργαστήρια: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην περιφέρεια – «Δεν μπορώ να τους δώσω τον ουρανό με τα άστρα» απαντάει ο Άδωνις

Με κατεβασμένα ρολά είναι για δεύτερη εβδομάδα περίπου 1.400 διαγνωστικά εργαστήρια στην περιφέρεια, μετα το ναυάγιο της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη την περασμένη Πέμπτη.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν πλέον συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κύριο αίτημα τους την κατάργηση του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές χρήματων στον ΕΟΠΥΥ όταν υπερβαίνουν

το πλαφόν των εξετάσεων), που τους έχει φτάσει «στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Σημειώνεται ότι προς ώρας τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια της Αθήνας δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ιατρικοί σύλλογοι και επιστημονικές εταιρείες στηρίζουν την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%, καθώς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αξίζει να τονισθεί ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι Περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών, έκαναν λόγο για προκλητή ζήτηση εξετάσεων που συνταγογραφούν οι γιατροί, που συμβάλλει στην υπέρβαση του πλαφόν με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά διαγνωστικά να πληρώνουν το… μάρμαρο.

«Η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού, είτε σε ψευδή/τεχνητή αύξηση. Και στις δυο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το Κράτος για την αντιμετώπιση τους. Στην πρώτη περίπτωση, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν. Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν ευθυνόμαστε οι εργαστηριακοί ιατροί, όμως τελικά μόνον εμείς πληρώνουμε τις υπερβάσεις άλλων», ανέφεραν, προσθέτοντας: «Καταστραφήκαμε, ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους του καθενός μας. Φορτωθήκαμε ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος 1,6 δισ. καλούμαστε να το αποπληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας και το οικονομικό μας θρίλερ συνεχίζεται αμείωτο».

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο Action24 υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών της επαρχίας, αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο είπε ότι κακώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις: «Με κατηγορούν γιατί δεν έχω λύσει στους πέντε μήνες ένα πρόβλημα που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν 12 χρόνια. Θέλω να πω ότι έχω κάνει πάρα πολλά γι΄ αυτούς, το ξέρουν, στην ανακοίνωση που έβγαλαν μετά τη συνάντησή μας το αναγνώρισαν. Αυτά που έχουν γίνει δεν είναι όλα όσα θα θέλαμε, θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, η δουλειά ενός πολιτικού δεν είναι να ικανοποιεί όλα όσα του λένε, η δουλειά ενός πολιτικού είναι να μπορεί καλόπιστα να κάνει αυτά που μπορούν να γίνουν. Κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς συνεχίζεται αυτή η απεργία, διότι έχουμε πάρει ήδη μέτρα και για το clawback και για τη ρευστότητα των μικροβιολογικών. Αναγνωρίζω ότι έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να τους φέρω τον ουρανό με τα άστρα».

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για ενίσχυση των εργαστηρίων με 30 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 και το ίδιο ποσό για το 2024. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

Αξίζει να τονισθεί ότι ο κλάδος δεν είναι ικανοποιημένος ούτε με την επιβάρυνση των ασθενών, με το ένα και τρία ευρώ που ισχύει από την 1η Απρίλιου, για την εκτέλεση εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων αντίστοιχα. Όπως υποστηρίζουν τα χρήματα που προκύπτει από αυτές τις επιβαρύνσεις μειώνουν το clawback μόνο κατά 10%. Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, επιστρέφει και η προκράτηση ανά μήνα που είχε ανασταλεί για τρεις μήνες του φθινοπώρου λόγω οικονομικής δυσπραγίας των εργαστηρίων.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη Χάρβαρντ: Το ελαιόλαδο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια

Ποδηλατικός αγώνας για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» για 9η χρονιά κοντά στους νησιώτες – Ανοίγει πανιά για έξι νησιά των Κυκλάδων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαγνωστικά, Συνεχίζονται, – Δεν, Άδωνις,diagnostika, synechizontai, – den, adonis