Διαφημιστική «άνοιξη» διαρκείας για το ραδιόφωνο – «Καταιγισμός» σποτ και το Μάιο (photos)

Ο Μάιος ήταν το αποκορύφωμα της άνοιξης και για το ραδιοφωνικό οικοσύστημα. Τα σποτάκια στις ραδιοσυχνότητες έπεσαν «βροχή» στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2021.

Η διαφορά από έτος σε έτος καταγράφεται σε ποσοστό 21,38% για την Αθήνα, σε 6,46% για τα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης και 9,94% για τους

σταθμούς της περιφέρειας, σύμφωνα με την έρευνα της Spot Monitor, του ανεξάρτητου φορέα παρακολούθησης, καταγραφής (σε πραγματικό χρόνο) και πιστοποίησης των διαφημιστικών μηνυμάτων στο ραδιόφωνο τα οποία ακούγονται από τις ραδιοσυχνότητες.

Η έρευνα καλύπτει 499 σταθμούς εντός ελληνικής επικράτειας. Περιλαμβάνονται όλα τα ραδιόφωνα (53) της Αθήνας, όλα της Θεσσαλονίκης (37) και οι σημαντικότεροι (409) της Περιφέρειας, σύμφωνα με την ταυτότητα της Spot Monitor. Επίσης πραγματοποιείται σφυγμομέτρηση και 24 ραδιοσταθμούς της Κύπρου και επίσης 23 της Πολωνίας.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα και για τον Ιούνιο

Για το Μάιο του 2022 η έρευνα έδειξε ότι το σύνολο των σποτ που βγήκαν στον «αέρα» του ραδιοφώνου από τους υπό παρατήρηση σταθμούς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και εκείνους της Περιφέρειας ανήλθε σε αθροιστικά 3.868 ώρες «αέρα».

Ήταν δε αυξημένος κατά 329 ώρες σε σχέση με το χρόνο που «καλύφθηκε» από διαφημίσεις τον Απρίλιο (του 2022) και κατά 574 ώρες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Αναλυτές – παρατηρητές της ραδιοφωνικής και διαφημιστικής αγοράς, εκτιμούν ότι το… ράλι θα συνεχιστεί και τον Ιούνιου καθώς τα μηνύματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο topontiki.gr, παρατηρείται αύξηση του διαφημιστικού χρόνου κατά 10% με 15%.

Τον περισσότερο χρόνο σε σποτ είχαν στο πεντάμηνο του 2022 τα τρόφιμα – ποτά.

Ο τομέας της οικοδομής παρέμεινε εκείνος με τον δεύτερο σε μέγεθος διαφημιστικό χρόνο αν και αισθητά μειωμένος σε σχέση με την χρονική διάρκεια που επένδυσε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εκτοξεύθηκε ο διαφημιστικός χρόνος που επενδύθηκε στην διασκέδαση. Είναι τριπλάσιος σε σχέση με πέρσι. Εντυπωσιακή η διαφορά αλλά και περίπου αναμενόμενη αν ληφθεί υπόψη ότι πέρσι υπήρχαν ακόμη οι περιορισμοί σε χώρους συνάθροισης που επέβαλε η πανδημία ενώ φέτος από και σταδιακά από τον Μάιο, ίσως και λίγο πιο πίσω, είχε αρχίσει η άρση των περιοριστικών – προληπτικών μέτρων.

Αισθητή μεταβολή κατέγραψε και ο διαφημιστικός χρόνος για την επικοινωνία υπηρεσιών ίντερνετ. Ένας από τους λόγους είναι ότι τα εμπορικά έστω και με όριο πελατών λειτουργούσαν φέτος και χωρίς ραντεβού.

Σε ανάλογα -έντονα αυξητικά– επίπεδα κινήθηκε η διαφημιστική δραστηριοποίηση, από πλευράς χρόνου – των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας από τις αρχές του χρόνο αμβλύνθηκαν σταδιακά.

Στην κατηγορία τροφίμων – ποτών «μάχη» μαίνεται μεταξύ αλυσίδων σούπερ μάρκετ και στο ραδιόφωνο, όπως φαίνεται.

Στη γενική κατάταξη, αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις, στην πέμπτη θέση εμφανίζεται εταιρεία κουφωμάτων αλουμινίων και στην έκτη στοιχηματική ιστοσελίδα.

Υπουργείο Υγείας και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ψυχαγωγική και τουριστική επιχείρηση καζίνο εμφανίζεται στην έρευνα να έχει την μεγαλύτερη χρονική διαφορά από πέρσι στα σποτ, ακολουθεί ιστοσελίδα στοιχηματική εταιρείας (ως νεοεμφανιζόμενη φέτος επένδυση σε προωθητικές επικοινωνιακές ενέργειες), εταιρεία σουπερμάρκετ  και μη κερδοσκοπική εταιρεία ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής διαχείρισης (ανακύκλωσης μπαταριών, καταλυτών, σημείων επαναφόρτισης κ.α.).

Στον αντίποδα, τον χρόνο του σε με μετάδοση σποτ περιόρισε αισθητά το υπουργείο Υγείας, εταιρεία τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικών υπηρεσιών λόγω εξαγοράς από συνδρομητική πλατφόρμα.

Περιορίστηκε επίσης και η διαφημιστική επένδυση που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την έρευνα της Spot Monitor, καθώς πέρσι λόγω πανδημίας είχαν υπεραυξηθεί η δραστηριότητα στο διαδίκτυο (επικοινωνία, ηλεκτρονικές αγορές) και οι αρνητικές συνέπειες της (χακαρίσματα, ηλεκτρονικές απάτες, κ.α.).

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Η απόφαση του Μαθιού μπορεί να τον στείλει στη φυλακή

Άγριες Μέλισσες: Ο Δούκας διώχνει από το σπίτι του τον Ακύλα

Παπαδάκης για περιουσία Τράγκα: «Ούτε 150 ζωές δεν φτάνουν – Δημιουργείται θέμα με το “αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι”» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα