Διαχειρίσιμη εκλογική ήττα για ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρό Τσίπρα - Στις προτεραιότητες ο «μετασχηματισμός» του κόμματος

Πολιτική

 

Από χτες τα χαμόγελα επέστρεψαν στην Κουμουνδούρου καθώς το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών (31,53%) ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες που αναμενόμενα είχαν χαμηλώσει μετά το 24% των ευρωεκλογών. Ήταν άλλη μία έκπληξη για τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάστημα ενός μήνα και κάτι αλλά αυτή τη φορά θετική, αντίστροφα απ’ ό,τι συνέβη στις 26 Μαίου όταν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν μια ελάχιστη διαφορά από τη ΝΔ

για να δουν το κόμμα τους να μένει πίσω σχεδόν 10 μονάδες με τον χάρτη να βάφεται μπλε και στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάντως αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προετοιμασμένος για την ήττα - που πλέον θεωρείται απλώς μια απόλυτα διαχειρίσιμη εκλογική ήττα διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν ή επιδίωκαν τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ - καθώς το πρώτο σχόλιο για το αποτέλεσμα ήρθε αμέσως μετά τα exit poll.

Σήμερα, μπορεί η απόσταση με τη ΝΔ να κινείται στις 8,35 ωστόσο η ψαλίδα «μαζεύτηκε» από το 9,4% των ευρωεκλογών, ενώ και οι δύο δυνάμεις έγραψαν μπροστά τον αριθμό «3», και πλέον από εκεί που γινόταν λόγος για «διπολισμό», σε αυτή τη νέα μεταμνημονιακή φάση δείχνει να «ανασταίνεται» ο δικομματισμός, με τους «μικρούς» να ακολουθούν με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κορυφαίας σημασίας λοιπόν ότι επιτυγχάνει τη βασική του επιδίωξη και καθιερώνεται ως ο ένας από τους δύο συστημικούς πολιτικούς πόλους ο οποίος αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τις δυνάμεις του κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Όπως δήλωσε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι εδώ», «παρών», διεκδικώντας εκ νέου την εξουσία «όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου».

Μένει η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι δομές του και η λειτουργία του να αντιστοιχηθούν με αυτές ενός ισχυρού κόμματος εξουσίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση έδειξε χθες από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον κόσμο που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά και σήμερα έκανε λόγο για το «δάνειο» που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν πριν 4,5 χρόνια εκτοξεύτηκε στο 36% το οποίο σήμερα μετατρέπεται σε εντολή μετασχηματισμού του κόμματος, αφού αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων «πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά, μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του, και ένα μεγάλο ποσοστό, μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά την μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, σημείωσε ότι απορροφημένοι από τις δυσκολίες της διακυβέρνησης «δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας» και «να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας». Μάλιστα εκτίμησε ότι ίσως να είναι αυτή μία από τις βασικές αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσίπρας πλέον ενισχύεται έναντι όσων αμφισβητούσαν τις επιλογές του όλο το προηγούμενο διάστημα ποντάροντας ενδεχομένως σε μια αποδυνάμωση που θα απέτρεπε αυτό που κάποιοι ξορκίζουν στο κόμμα, την σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα οργανωτικά ανοίγματα - μοιραία το επόμενο διάστημα αυτά θα τεθούν στις προτεραιότητες της κομματικής ανασυγκρότησης. Με άλλα λόγια τελειώνει κάθε συζήτηση στο εσωτερικό για την ηγεσία Τσίπρα, η οποία θα είναι αυτή που θα ορίσει το παιχνίδι ως προς τα πρόσωπα και τις πολιτικές, από εδώ και πέρα.

Από εκεί και πέρα στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται ισχυρός πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ που είναι σε θέση να ασκήσει δυναμικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας έλεγχο στην γαλάζια αυτοδυναμία.

Ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση, αντιπολίτευση «υπεράσπισης των μεγάλων κατακτήσεων» του λαού τα τελευταία χρόνια δηλώνοντας ουσιαστικά ότι θα ασκήσει ασφυκτικό πρέσσινγκ στη ΝΔ ώστε να μην ξηλώσει ό,τι άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ταυτόχρονα, θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου» κατέληξε η δήλωσή του.

ΣΥΡΙΖΑΤσίπραςεκλογές 2019ήτταδιαχείρισηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα