ΔΕΘ - Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια συγγνώμη από κάθε Ελληνα που εξαπάτησε (LIVE)

«Η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας της σκληρής λιτότητας, των πλεονασμάτων τελείωσε»Πολιτική

 

Με συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν από τον Ιανό ξεκίνησε την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία καλωσόρισε τη μετατόπιση του κυρίου Μητσοτάκη γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

«Οφείλει όμως μια συγγνώμη, όχι από εμάς αλλά από κάθε Μακεδόνα, από κάθε Ελληνα που εξαπάτησε. Μια συγγνώμη που έβαλε το κόμμα πάνω από την πατρίδα», είπε. 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον φαύλο κύκλο μιας σειρά από κρίσεις που έχουν βυθίσει στην ανασφάλεια τις Ελληνίδες και τους Ελληνες».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κρίση οικονομική, κρίση υγειονομική, κρίση ήθικη, κρίση Δημοκρατίας, κρίση κοινωνική και κρίση εθνική. «Κρίση υγειονομική που γίνεται κάθε μέρα χειρότερη γιατί η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που χάρισε η κοινωνία - γιατί αντί για κρεβάτια ΜΕΘ, προσωπικό ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να μοιράζει κρατικό χρήμα σε μέσα ενημέρωσης για να τον υμνούν», «Κρίση οικονομική - Επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεός τους», «Εχουμε κρίση Δημοκρατίας. Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόρασή του θα νομίζει ότι ζει όχι απλά σε άλλη χώρα αλλά σε άλλο πλανήτη» και «Κρίση ηθική - Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος - Υπουργοί απολογούνται σε εκδότες λες κι είναι τα αφεντικά τους», «Κρίση κοινωνική - Οι ανισότητες αυξάνονται - Η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο - Το κράτος γίνεται οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού», «Κρίση εθνική - με την Τουρκία να εντείνει την προκλητικότητά της και την κυβέρνηση να κινείται απέναντί της χωρίς στρατηγική αφήνοντας πίσω όσα είχαμε χτίσει επί 4,5 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η πανδημία έδειξε τα όρια ενός μοντέλου που θεωρούσε ότι η αγορά μπορεί να έχει τη βέλτιστη λύση. Έδειξε τα όρια ενός μοντέλου που απαξίωνε την κρατική παρέμβαση και εξυμνούσε για τα πάντα την ιδιωτική πρωτοβουλία - του μοντέλου που ασπάζεται η ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Ακόμα και πιο πιστοί οπαδοί αυτού του μοντέλου γυρνούν το βλέμμα τους στο κράτος που χλεύαζαν - Η έννοια του δημόσιου αγαθού επιστρέφει ως ανάγκη για την επιβίωση και την πρόοδο των κοινωνιών μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

«Δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια χωρίς ισχυρά και σύγχρονα δημόσια συστήματα υγείας προσβάσιμα για τον κάθε πολίτη - Δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη της έρευνας αν δεν επενδύσουμε στα δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία», επισήμανε. «Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας της σκληρής λιτότητας, των πλεονασμάτων τελείωσε», συνέχισε. 

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει στην Ευρώπη «ανάμεσα σε αυτούς που θα επιμένουν να ξαναγυρίσουμε πίσω στα ίδια αδιέξοδα και σε αυτούς που θα ζητούν μια νέα οικονομική πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη». «Η Ελλάδα οφείλει και δικαιούται να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ του δεύτερου δρόμου», ξεκαθάρισε. 

«Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δυστυχώς σήμερα οι τράπεζες δεν διαδραματίζουν το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν στην πραγματική οικονομία», είπε. «Δεν έχουν κάνει όσα μπορούν για την παροχή ρευστότητας ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρωτόγνωρη ρευστότητα που οι ίδιες λαμβάνουν από την Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε. 

«Η κυβέρνηση φέρνει ως μετρό λύσης ένα νέο πτωχευτικό νόμο, ονομάζοντάς τον δεύτερη ευκαιρία που μόνο τέτοια δεν είναι, βάζοντας προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών και αφαιρώντας πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για το ιδιωτικό χρέος όπως η διαγραφή μέρους του, αναγκαία λύση σήμερα τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία», συμπλήρωσε. 

 

ΤσίπραςΔΕΘομιλίαliveHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα