Δεν βάζει πλάτη άνευ όρων ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη φάση - Ποιοι οι λόγοι

Πολιτική

 

Μόνο σε «ακριβή» τιμή θα προσφέρει συναίνεση ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική προσπάθεια σε αυτό το δεύτερο κύμα που οδήγησε σε δεύτερο λοκντάουν, σαφώς πιο οδυνηρό για την οικονομία και άρα πιο δύσκολα αποδεκτό. Αν η κυβέρνηση αποδεχτεί τα λάθη της που οδήγησαν στην αποτυχία να χειριστεί αυτό το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας για το οποίο όλοι προειδοποιούσαν εδώ και μήνες, και αναπροσαρμόσει άμεσα την στρατηγική της με βασικό πυλώνα την γενναία στήριξη του ΕΣΥ τότε η αξιωματική αντιπολίτευση

θα έβαζε πλάτη.

Αυτόν τον όρο περιέγραψε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ως προϋπόθεση για την απαραίτητη διαμόρφωσης κλίματος συναίνεσης και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να ακουστούν όσα θα έλεγε στη Βουλή, στην συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης η οποία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ακυρώθηκε. Υπενθυμίζεται πως στην αρχή της εβδομάδας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση με θέμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε τη διαδικασία της συζήτησης στην ώρα του πρωθυπουργού μετά την απόφαση και ανακοίνωση του νέου λοκντάουν, θεωρώντας ότι πλέον εξέλειπαν οι λόγοι συζήτησης γι’ αυτό το θέμα – που πάντως είναι πιεστικό για την κυβέρνηση. Συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία θα γίνει αλλά ο πρωθυπουργός επέβαλε τους δικούς του όρους αφού αυτή θα έχει τον χαρακτήρα προ ημερησίας σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ειδικότερα, οι όροι που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

· Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου δεν θα είναι όπως είπε μια τυπική συνεδρίαση αλλά μια συνεδρίαση όπου οι πολιτικές δυνάμεις θα αποφασίσουν από κοινού για ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για τους επόμενους έξι μήνες. Είπε μάλιστα ότι θα έθετε στο τραπέζι και την πρόταση για έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

· Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και υλικοτεχνικές υποδομές.

· Το πάγωμα των «αντιλαϊκών» πολιτικών που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία και συγκεκριμένα να αναστείλει τον πρόσφατα ψηφισμένο πτωχευτικό νόμο που απειλεί την πρώτη κατοικία χιλιάδων νοικοκυριών εν μέσω πανδημίας, καθώς και το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση.

Δύσκολο έως απίθανο να ανταποκριθεί ο Μητσοτάκης σε αυτούς τους όρους καθώς θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι απέτυχε ο ίδιος και οι πολιτικές του, και περαιτέρω ότι έχει χάσει τον έλεγχο, ότι «η κατάσταση τον υπερβαίνει» όπως είπε χθες ο Τσίπρας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό το λοκντάουν είναι αποτέλεσμα αποτυχίας των όσων έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση και φέρνει την υπογραφή Μητσοτάκη.

Ωστόσο η Κουμουνδούρου κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να ικανοποιήσει μια σειρά πολιτικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ:

· να μην εμφανίζεται ότι ασκεί μικροπολιτικού και καιροσκοπικού χαρακτήρα αντιπολίτευση εν μέσω του νέου σφοδρού κύματος πανδημίας, με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται. Να απαντήσει δηλαδή στα περί «κορωνοκαπηλείας» που εξαπολύει η κυβέρνηση.

· Να προβάλει ως πρόθυμος να συνεισφέρει σε αυτή τη δύσκολη ώρα, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση με όρους ισότιμους όμως και στη βάση μιας πολιτικής με την οποία συμφωνεί και όχι στη βάση μιας πολιτικής που θεωρεί «εγκληματική» και αιτία κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης.

· Εν τέλει να μην μπει στον κάδρο των ευθυνών, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση διαπιστώνοντας μεγάλο κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, ψάχνει να επιμερίσει ευθύνες σε όλους και δεν αναλαμβάνει καν τις δικές της.

«Πλάτη» στην κοινωνία, όχι στην «εγκληματική» πολιτική της κυβέρνησης

Με άλλα λόγια η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι αν και στο πρώτο κύμα, δεδομένης της πρωτόγνωρης τότε κατάστασης, παρείχε στήριξη «άνευ όρων» όπως είπε χθες ο Τσίπρας, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επαναληφθεί αυτή τη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση προειδοποιήθηκε εγκαίρως, επισταμένως και επανειλημμένα όλο το προηγούμενο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τις άλλες κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις, κανείς δεν εισακούστηκε και τώρα η κυβέρνηση δείχνει να χάνει τον έλεγχο χωρίς όμως να αποφασίζει την αναθεώρηση της στρατηγικής που έφερε τα πράγματα ως εδώ.

Κοινώς η Κουμουνδούρου εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αναλάβει ευθύνες που δεν της αναλογούν, θα δίνει το παρών στο πλάι της κοινωνίας, ελέγχοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης και ασκώντας πίεση για την υιοθέτηση μέτρων υγειονομικών και οικονομικών υπέρ της κοινωνίας.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε έκκληση και προς τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και δύναμη «στις δύσκολες μέρες που έρχονται» και να τηρούν «όλες εκείνες τις οδηγίες με τις οποίες είμαστε πλέον όλοι εξοικειωμένοι και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε» διότι προέχει «η προστασία της ζωής, των ανθρώπων μας, των οικογενειών μας».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την πορεία του Πολυτεχνείου, εμφανίστηκε ευέλικτος και ανοιχτός ως προς τα ενδεχόμενα, καθώς όπως είπε μεταξύ άλλων «θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση ώστε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου τα μηνύματα φέτος για την ανάγκη εγρήγορσης, ενότητας και αντίστασης του λαού μας να εκφραστούν λαμβάνοντας όμως υπόψιν τις πολύ ειδικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης».

ΣΥΡΙΖΑδεύτερη φάσηόροιΑλέξης ΤσίπραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα