Δεν θα κάνει συμβιβασμούς ο Ζελένσκι για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έχει αλλάξει τη θέση του ότι τα διεθνή σύνορα που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται, δήλωσε σήμερα σύμβουλος της προεδρίας.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 αλλά η περιοχή συνεχίζει να θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επίσης αναγνωρίσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας

δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο αυτές περιοχές και η Κριμαία ήταν τμήμα της Ουκρανίας όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέκσνι έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του.

«Η βασική του θέση δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, στην κρατική τηλεόραση. «Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Παίζει» καθυστερήσεις ο Πούτιν;

Νέο δημοσίευμα των FT, υποστηρίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτελεί πρόσχημα για τη Ρωσία προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για την εφαρμογή των σχεδίων του στην Ουκρανία.

Για ορισμένους οι διαπραγματεύσεις αποτελούν ενδείξεις μιας αποτυχίας της ρωσικής εισβολής, αλλά, σύμφωνα με τους FT εγείρουν και το ερώτημα κατά πόσον ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα μέτωπα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει πριν από την εισβολή ότι η Ρωσία δεν διέθετε επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την αντίσταση των Ουκρανών και τώρα είναι άγνωστο αν τα στρατεύματα αυτά αρκούν για την κατάληψη των στόχων που είχε σχεδιάσει η Μόσχα.

Έτσι προκύπτουν και η επιστράτευση εφεδρικών μονάδων από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, η στρατολόγηση «εθελοντών» από τη Συρία, αλλά και μισθοφόρων από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως ο όμιλος Wagner, αλλά και η επιστράτευση Τσετσένων μαχητών τού συμμάχου του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ.

Η Ρωσία προσπαθεί να ενισχυθεί από παντού όσο επιτίθεται, ενώ η Ουκρανία αμύνεται σθεναρά.

«Αν συμφωνήσουμε και τηρηθούν οι όροι, αυτό που συμβαίνει θα τελειώσει γρήγορα»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πάρα πολλή ενέργεια στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

«Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε για το άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας πολέμου» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός προέδρου Τζο Μπάιντεν εναντίον του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να επιπλήττουν τη Ρωσία καθώς έχουν εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε ότι πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι προδότες, αναφερόμενος σε όσους παραιτούνται από τις δουλειές τους και φεύγουν από τη χώρα.

Ο Πεσκόφ έκανε το σχόλιο αυτό αφού ο Πούτιν χθες προειδοποίησε αυστηρά τους Ρώσους «προδότες», τους οποίους, όπως κατήγγειλε, η Δύση επιθυμεί να τους χρησιμοποιήσει σαν «πέμπτη φάλαγγα» για να καταστρέψει τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστεί μια φυσική και απαραίτητη «αυτοκάθαρση» καθώς οι πολίτες θα καταφέρουν «να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς πατριώτες από τα απόβλητα και τους προδότες».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια οι πρόσφυγες – Πάνω από 100.000 σε ένα 24ωρο

Με τον Σι Τζινπίνγκ θα μιλήσει την Παρασκευή ο Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτά είναι τα «drones – καμικάζι» που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, Ουκρανίας,zelenski, oukranias