Δεν δίνει «λευκή επιταγή» - Για επικίνδυνο «illustration λαϊκισμό» κατηγορεί τη Ν.Δ. το Κίνημα Αλλαγής

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Τον ρόλο του ως πρώτου κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επιχειρεί να καθορίσει το Κίνημα Αλλαγής μέσα από τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου με αιχμή του δόρατος τη διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. 
Κατά τα φαινόμενα η Χαριλάου Τρικούπη προτίθεται να δείξει στη Ν.Δ. ότι δεν πρόκειται ούτε προσάρτημα της κυβέρνησης να γίνει ούτε να δώσει «λευκή επιταγή» σε ζητήματα τα οποία το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί πως έχει και σαφή θέση και «ιδεολογική υπεροχή», δεδομένου ότι επί υπουργίας

Άννας Διαμαντοπούλου είχε καταργηθεί για πρώτη φορά το πανεπιστημιακό άσυλο. Μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει μια διάταξη μόνο αν αυτή κινείται στα ίδια βήματα με τον νόμο Διαμαντοπούλου. 
Ρίχνοντας «καρφιά» προς την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης σημείωσε στο «Έθνος της Κυριακής» πως η συζήτηση για το άσυλο «τείνει να χάσει τη σημασία της, εξαιτίας του τρόπου µε τον οποίο το αντιμετωπίζει η Ν.Δ.». Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι υποκριτικό να το παρουσιάζουν ως το μοναδικό θέμα που αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το άσυλο για να µας δημιουργήσουν εσωτερικό πρόβλημα, αλλά απέτυχαν», τόνισε χαρακτηριστικά. 
«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι είναι απαραίτητη μια νομοθετική παρέμβαση για το άσυλο της ανομίας, διότι προφανώς έχει αποδειχθεί ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη διαχείριση αυτού του προβλήματος», ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο Μανώλης Όθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.

«Καθαρή θέση»
«Έχουμε προτείνει μία συγκεκριμένη λιτή και λειτουργική διάταξη χωρίς τις πολιτικά επικίνδυνες αλλά και νομοθετικά άγαρμπες διατυπώσεις που περιέχει η προτεινόμενη από την κυβέρνηση. Τοποθετηθήκαμε στην επιτροπή, νομίζουμε ότι η καθαρή θέση επαναφοράς της διάταξης του Νόμου 4009, που όλοι μαζί είχαμε ψηφίσει στη Βουλή το 2011, δίνει μια λύση στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια ευρύτερη συναίνεση» πρόσθεσε ο Μ. Όθωνας. 
Όπως εξήγησε ο στενός συνεργάτης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, «η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη στο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά εγκαθιστά και την προληπτική δράση. Δηλαδή, δεν ορίζει ως προϋπόθεση εφαρμογής το αν και όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις αλλά ορίζει γενικώς ότι εντός των χώρων των πανεπιστημίων “οι αρμόδιες αρχές ασκούν πλήρως τα καθήκοντά τους”. Δηλαδή, πάσης φύσεως κρατικές αρχές δρουν ακόμα και προληπτικά, χωρίς να τελείται αξιόποινη πράξη».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Μ. Όθωνας επιτέθηκε στη «γαλάζια» κυβέρνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η λογική τού «πονάει χέρι, κόβω κεφάλι» οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. «Είναι μια γενικότερη αντίληψη» υποστήριξε «που υιοθετεί η συντηρητική κυβέρνηση σε όλα τα θέματα προς χάριν δήθεν της αποτελεσματικότητας. Φοβάμαι ότι ο μεταμοντέρνος λαϊκισμός της Ν.Δ. επί της ουσίας δεν διαφέρει από τον παρωχημένο και πρωτόγονο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό που ζούμε αυτό τον μήνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένας “illustration λαϊκισμός” ο οποίος θα αποδειχθεί τελικά εξίσου επικίνδυνος».

ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛκεντροαριστεράλαϊκισμόςΝΔIssue: 2085Issue date: 8-8-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα