Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Real FM: Στα 300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, «όχι» σε δεξιά στροφή της ΝΔ (Video)
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Real FM, στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ και εξήγησε ότι «η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη
Επίσης, για τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς, ενώ για την ακρίβεια τόνισε ότι «θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό γι’ αυτό τόνισα από το υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι και τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν για έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «οποιαδήποτε κρίση στην Ευρωζώνη δεν μας αφήνει αδιάφορους. Είναι ικανοποιητικό όμως ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της χώρας να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της. Γι’ αυτό και προεκλογικά έλεγα να μην υποκύψουμε στις σειρήνες των εύκολων παροχών γιατι αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που κάναμε. Δεν φαίνεται η κρίση αυτή για την ώρα να έχει επίπτωση στο κόστος δανεισμού της χώρας».
Παράλληλα, άφησε και αιχμές για την αντιπολίτευση και το προεκλογικό πρόγραμμά της, αλλά και για τις προτάσεις που καταθέτει σήμερα, θυμίζοντας ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον ΥΠΟΙΚ στην οποία δεν έχει απαντήσει, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και κατ΄αντιπαράσταση με τον ΥΠΟΙΚ και το ΓΛΚ να συγκριθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης αυτής. Κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά για μια ζωή τα έσοδα του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού. Ήταν μια παρέμβαση που είχαμε προαναγγείλει προεκλογικά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια βαθμιαία συμμόρφωση και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να στηρίξουμε υγεία, παιδεία», προσθέτοντας ότι «αν υπάρχει δυνατότητα για σημειακές βελτιώσεις όπως π.χ. το οικογεναικό εισόδημα, να τα δούμε, αλλά δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία».
Σε πιο πολιτικό επίπεδο, και αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο. Κατ’ αρχάς αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν έκρυψα ότι δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Υπήρχαν πολίτες που απείχαν συνειδητά και όχι από αδράνεια. Μας είπαν ότι έχουμε ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσατε όπως η ακρίβεια και η υγεία. Μας είπαν σας εμπιστεύομαστε με έναν αστερίσκο, φροντίστε να τρέξετε πιο γρήγορα και οι αλλαγές προσώπων αυτό αποσκοπούν ότι ένας νέος υπουργός μπορεί να κινηθεί ταχύτερα χωρίς να μηδενίζω το έργο των προκατόχων τους».
Επίσης, όσον αφορά στον… χαρακτήρα της ΝΔ, και απαντώντας σε όσους ζητούν στροφή προς τα δεξιά, εξήγησε ότι «θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποϊδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παραταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη».
Αναφερόμενος στην υπόθεση Λύτρα και γενικότερα στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα γιατί κάναμε μια αλλαγή που προβλέπει ότι γιατρός που διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί ενδοοικογενειακή βία, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στον εισαγγελέα χωρίς την ομολογία του θύματος. […] Κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις στην πατρίδα μας με στοιχειοθετημένες δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία. Μόνο στο ΑΤ Ομόνοιας από τις αρχές του έτους είχαμε 216 συλλήψεις».
«Μετά τη γροθιά στο στομάχι από την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα αναζητήσαμε τι πρέπει να γίνει και ο κ. Φλωρίδης θα παρουσιάσει πώς θα είμαστε πιο αυστηροί σε περιπτώσεις που απαιτείται προφυλάκιση», είπε συμπληρώνοντας ότι «το panic button ήταν μια πολύ σημαντική καινοτομία και έχει σώσει ζωές», καθώς και ότι «χρειαζόμαστε τη συμμαχία πρώτα από όλα των θυμάτων στα οποία βγάζω το καπέλο γιατί δεν είναι εύκολο να φύγεις από τον κακοποιητή σου, αλλά και της κοινωνίας που γνωρίζει αλλά δεν μιλάει». Επίσης, για το ζήτημα του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είπε ότι «είναι μια διαρκής προσπάθεια που συνδέεται με την καλύτερη κατανομή του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Τα στοιχεία δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Εκεί που έχουμε έκρηξη είναι στα περιστατικά των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, στις περιπτώσεις bullying. Είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα και η ΕΛΑΣ πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής».
Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει και σχολιασμός των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μια σοβαρή αντιπολίτευση που να αντιπροτείνει σχέδιο διακυβέρνησης. Αυτό δεν το έχω δει μέχρι σήμερα. Ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχω δει επιστροφή στον λαικισμό και την τοξικότητα που τιμωρήθηκε στις ευρωεκλογές», αν και σημείωσε πως «μου δίνει την εντύπωση ότι η συζήτηση αφορά τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές. Στη ΝΔ διατυπώσαμε μια πρόταση που εγώ μπόρεσα να εκφράσω. Δεν ψήφισαν Μητσοτάκη επειδή είναι ψηλός ή όμορφος. Αυτό που δεν βλέπω σε αυτή τη συζήτηση της αντιπολίτευσης δεν βλέπω την πρόταση αλλά τσιτάτα και περισσότερους μνηστήρες από ό,τι η Πηνελόπη», προσθέτοντας ότι «εμένα με ενδιαφέρει η αντιπολίτευση να μπορεί να κάνει προτάσεις που θα βρίσκει σωστές η κυβέρνηση».
Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία, λέγοντας για το μεταναστευτικό ότι «είχαμε αύξηση των ροών Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2023 αλλά είμαστε καλύτερα τώρα. Σήμερα διαχειριζόμαστε τις ροές που φτάνουν στα νησιά χωρίς προβλήματα, εφαρμόζουμε την πολιτική της ισχυρής αποτροπής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά. Δεν έχω δηλαδή ένδειξη ότι υπάρχει πρόθεση χαλάρωσης της επιτήρησης από την τουρκική κυβέρνηση».
«Δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μια στην άλλη στιγμή. Ας κρατήσουμε την κινητικότητα για τη θεολογική σχολή της Χάλκης, τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, τη βίζα για τα νησιά. Η πολιτική μας είναι με καλή διάθεση συνεργασίας αλλά χωρίς καμία δόση αφέλειας απέναντι στην Τουρκία», υπογράμμισε.
Για τη Βόρεια Μακεδονία, ξεκαθάρισε ότι «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε άβολη θέση στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα θέσω το ζήτημα εκει΄. Θα καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα στο θέμα αυτό. Γιατί αν η χώρα δεχόταν μια διπλή ονομασία το ζήτημα θα είχε κλείσει εδώ και χρόνια. Αν τεθεί σε αμφισβήτηση θα έχει προβλήματα και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στην οποία προσδοκά να γίνει μέλος».
Διαβάστε επίσης
ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη μετά τη σφοδρή αμφισβήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο – Τι θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ: Ανταλλαγή μηνυμάτων και στο βάθος θολό τοπίο
Χάρης Δούκας: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα τώρα – Θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Xώρισε η κόρη της Δέσποινας Βανδή – Τι συνέβη με τον Αλέξανδρο Πολυχρονιάδη
- Τραγωδία στην Ραφήνα: Πέθανε 19χρονος ποδοσφαιριστής της Τριγλίας
- «Τις αποκαλούμε νατοϊκές ή Σβαρτσενέγκερ» - Γιατί η Λάρισα έχει κατακλυστεί από κατσαρίδες
- Αποκαλύψεις από τη δικηγόρο Ελένη Τζούλη για τον Απόστολο Λύτρα – «Ήταν στο ΑΤ και της έλεγε “πες ότι έπεσες από την σκάλα”»
- Θεοδωρικάκος: Παράταση μέτρων για τις τιμές και αλλαγές στους ελέγχους
- Φωτιά στο Σχιστό Κορυδαλλού - Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο
- Φωτιά τώρα στο Σχιστό Κορυδαλλού
- Αρκάς: Αιχμηρή «Καλημέρα» με το λύκο και το πρόβατο
- «Χτύπημα» της ΕΛ.ΑΣ σε συμμορία που λήστευε στον ΗΣΑΠ: Συνελήφθησαν 36 άτομα - Με μπουνιές και κλωτσιές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς
- Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Δεν περίμενα ότι θα σταματήσει τώρα η Μουρμούρα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- ANT1: Έρχεται η εκπομπή YOLO των Σάκη Τανιμανίδη- Γιώργου Μαυρίδη
- Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Real FM: Στα 300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, «όχι» σε δεξιά στροφή της ΝΔ (Video)
- Εκτός αντιπροεδρίας ΕΛΚ ο Μεϊμαράκης: Σύννεφα στις σχέσεις Βέμπερ – Μητσοτάκη και ο ρόλος της Φον ντερ Λάιεν
- Ο Τσίπρας θέλει να επιστρέψει ως υπερκομματικός πρωταγωνιστής για την ενωμένη Κεντροαριστερά
- Alpha: Δύο ακόμη νέες ελληνικές σειρές για του χρόνου
- Συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Στο ποσό «μαμούθ» των 3,2 δισ. ευρώ η συναλλαγή
- Αλιβέρι: Πατέρας χτύπησε στο κεφάλι τον γιο του με… κατσαρόλα και τον λήστεψε!
- Πιερία: 59χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στους Νέους Πόρους
- Θρήνος στη Ραφήνα: Πέθανε 19χρονος ποδοσφαιριστής της Τριγλίας
- Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου – Πότε είναι η Πανσέληνος της φράουλας

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Real FM: Στα 300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, «όχι» σε δεξιά στροφή της ΝΔ (Video)
- MAD Video Music Awards: Το μήνυμα της Βανδή για τη βία, η συγκίνηση της Φουρέιρα και η σπόντα της Νέγκα στη Σάττι για το… διάσημο χασμουρητό (Videos)
- Queen: Πάνω από 1 δισ. δολάρια πουλήθηκε ο μουσικός τους κατάλογος στη Sony
- Θρήνος στη Ραφήνα: Πέθανε 19χρονος ποδοσφαιριστής της Τριγλίας
- Συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Στο ποσό «μαμούθ» των 3,2 δισ. ευρώ η συναλλαγή
- Μόνιμος ο ΦΠΑ 13% σε ταξί και παράδοση καφέ – Έκτακτη συνεισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων
- Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πώς οι υποψήφιοι θα δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας
- Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου – Πότε είναι η Πανσέληνος της φράουλας
- Φωτιά τώρα στο Σχιστό Κορυδαλλού – Επιχειρούν και δύο ελικόπτερα (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξαναγκάζεται να επιβάλλει έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2023
- H AEGEAN καλωσορίζει τους επιβάτες της στο νέο Business Lounge στο αεροδρόμιο
- Καναδάς: Οι Φρουροί της Επανάστασης στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων
- Μπενφίκα, μεταγραφές: Ολοκληρώνεται το σπουδαίο deal για τον Βαγγέλη Παυλίδη
- Υψηλός κίνδυνος καύσωνα και ακραίες θερμοκρασίες: Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη
- ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθη συμμορία 36 ατόμων που λήστευαν στον ΗΣΑΠ – Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έκλεισε το deal των €3,2 δισ. για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Masdar
- Live - Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια
- Ώρα Ελλάδος 20/06/2024 | OPEN TV