Μητσοτάκης: Αύξηση 20% στην αποζημίωση όλων των εφημεριών από 1η Ιανουαρίου – Έρχεται νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του χαρακτήρισε τομή τον προϋπολογισμός του 2024, τον πρώτο που καταρτίζεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και επισήμανε πως το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ

στέλνει μήνυμα στο εξωτερικό ότι πέρασε οριστικά για την Ελλάδα η αποχή της αναξιοπιστίας.

«Η επενδυτική βαθμίδα είναι σταθμός, είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτούς μας και η αντιμετώπιση των παθογενειών», επισήμανε ο πρωθυπουργός, που απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη με το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.

«Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου»

«Δεν χρεοκόπησε η χώρα το 2009, αλλά τον Απρίλιο του 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου», είπε. Η αναφορά του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, που είπε χαριτολογώντας: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήσασταν ήσυχοι τόση ώρα. Παίρνατε δυνάμεις».

«Γι’ αυτό και απαιτούνται 5 δεσμεύσεις», συνέχισε. «Η χώρα να μην ξαναβρεθεί στην περιπέτεια της τελευταίας 10ετίας. Με ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και με σύγχρονο κράτος που θα κερδίσει το στοίχημα των καιρών, η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη σελίδα του εαυτού μας».

»Εκτός συνόρων έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πρωταγωνιστούμε στις μεγάλες προκλήσεις, ενέργεια, μεταναστευτικό, πράσινες επενδύσεις. Πρέπει να εξοπλίσουμε την κοινωνία με αναχώματα σε έκτακτες κρίσεις».

«Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη δικαιοσύνη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέτρα ανακούφισης για την ακρίβεια

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε όλες τις παροχές που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάνοντας λόγο για μέτρα που είναι σχεδιασμένα να ανακουφίζουν αυτούς που χτυπάει περισσότερο η ακρίβεια.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλα στοχευμένα μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και η μόνιμη μείωση 5%, αλλά και οι έλεγχοι. «Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρείες, σε πολυεθνικούς κολοσσούς, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό», ανέφερε.

Τα μέτρα -επισήμανε ο πρωθυπουργός- δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το περιορίζουν, συνιστούν για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μία ανακούφιση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν εμμονικός με τους φόρους, τσακίζοντας τη μεσαία τάξη και τόνισε: «αυξάνονται έσοδα επειδή οικονομία πάει πολύ καλά, επιστρέφουν στους πολίτες, στην υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική».

Αύξηση 20% σε όλες τις εφημερίες του ΕΣΥ

«Η πιο καίρια απάντηση στον πληθωρισμό είναι η μόνιμη αύξηση μισθών και εισοδημάτων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και παρουσίασε ένα διάγραμμα που δείχνει την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο μεγάλο κύμα επενδύσεων και την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός θύμισε, ακόμη, πως μέσα στον Ιανουάριο 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα δουν αυξήσεις για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια, ενώ ανακοίνωσε πως από την 1η Γενάρη αυξάνεται κατά 20% η πληρωμή όλων των εφημεριών στο σύστημα υγείας.

Μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα – Νόμος του κράτους τον Ιανουάριο

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εξετάσεων της PISA, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος παιδείας χαρακτηρίζοντας «κλειδί» την αξιολόγηση.

Μίλησε, ακόμη, για απελευθέρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» τόνισε, καταχειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα και θα γίνει νόμος του κράτους τον πρώτο μήνα του 2024.

«Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακό πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης», είπε.

Μόλις ολοκληρωθεί η ομιλία του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

Φίλιππος Καμπούρης: Εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ – «Δηλώνουμε έτοιμοι για τις ευρωεκλογές»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Προϋπολογισμός διευθετήσεων» – Επίθεση στην κυβέρνηση και νέα πρόταση για μείωση ΦΠΑ

Ο εκβιασμός (Σόιμπλε), τα εξοπλιστικά και ο Αντώνης Σαμαράς

Keywords
Τυχαία Θέματα