«Δαγκώνουν» οι τιμές των ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Τσιμπάνε μέρα με τη μέρα οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε περιοχές των νοτίων προαστίων, όπου τα ποσοστά αύξησης είναι διψήφια.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών τους πρώτους μήνες του 2019 κινείται πλέον στον μέσο όρο της ευρωζώνης. Δηλαδή, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι αυξήσεις στις τιμές ακινήτων διαμορφώνονται στο 4% τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. Αντίστοιχα και στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα

της Ελλάδος από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι η αγορά βρισκόταν σε αρνητικό πρόσημο σταθερά για την περίοδο από τις αρχές του 2009 έως και το τέλος του 2017. Οριακή άνοδος ξεκίνησε από την περασμένη χρονιά, η οποία φαίνεται να αποκτά σταθερότερους και υψηλότερους ρυθμούς, αν και η αγορά παραμένει σε δύο «ταχύτητες», ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την περιοχή του κάθε ακινήτου.

Οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες και πέρυσι με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6%,

ύστερα από πτώση 1% το 2017. Από την ανάλυση των στοιχείων με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων τόσο για το α’ τρίμηνο του 2019 όσο και για το σύνολο του 2018 ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία είχαν καταγραφεί και οι μεγαλύτερες μειώσεις κατά την περίοδο της κρίσης.

Φαίνεται όμως ότι η αύξηση της ζήτησης και η ενίσχυση των τιμών που καταγράφεται αφορούν στοχευμένες θέσεις και κατηγορίες ακινήτων, οι οποίες διαθέτουν επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσελκύουν ζήτηση κυρίως από χρήστες και επενδυτές από το εξωτερικό.

Ειδικά ο τουρισμός φαίνεται να δέχεται την πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων και να διαμορφώνει τις τρέχουσες συνθήκες ζήτησης.

Αντίθετα, η εγχώρια ζήτηση, αμιγώς για χρήση πρώτης κατοικίας, δεν παρουσιάζει ακόμα σημαντική δυναμική, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλούς ρυθμούς αποκατάστασης της οικοδομικής δραστηριότητας για νέες κατοικίες, αλλά και χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα για νέα στεγαστικά δάνεια.

Πιο συγκεκριμένα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα ενισχύθηκαν σημαντικά λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, ειδικά στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, και κατέγραψαν αύξηση κατά 5,8% το α’ τρίμηνο του 2019 και 2,5% για το σύνολο του 2018.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα του δικτύου spitogatos, με διψήφια ποσοστά ενισχύονται οι τιμές των κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής, με την ισχυρή ζήτηση να τροφοδοτούν, σε μεγάλο βαθμό, ξένοι επενδυτές. Για τα νότια και ανατολικά παραλιακά προάστια της Αττικής οι αξίες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, στις περισσότερες περιοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επένδυση στο Ελληνικό θα φέρει και επιπλέον υπεραξίες στις περιοχές γύρω από το έργο.

«Φωτιά» στα νότια

Προσώρας και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τη μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενων τιμών εμφανίζει ο Άλιμος, όπου οι αξίες σε σχέση με πέρυσι ξεπέρασαν το 20%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 2.903 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο με μεταβολή 16,6%, στις 2.449 ευρώ ανά τ.μ., με την τρίτη και τέταρτη θέση να καταλαμβάνουν η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη (+12,6% και 11,5%), αντίστοιχα.

Στα ανατολικά προάστια που βρέχονται από θάλασσα, και συγκεκριμένα στον Μαραθώνα, οι αξίες κατέγραψαν πτώση 4%, καθώς εκτιμάται ότι η περιοχή υπέστη τις επιπτώσεις από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι πέρυσι το καλοκαίρι. Αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 11% εμφανίζει και ο Πειραιάς, ενώ στο υπόλοιπο Αττικής τα σκήπτρα της ανόδου κρατά η κοινότητα Νέων Παλατίων, όπου οι αξίες ενισχύθηκαν 16,2%. Ωστόσο, όπως εξηγούν κτηματομεσίτες, οι περιοχές του υπολοίπου Αττικής, όπως ο Κάλαμος, η Αρτέμιδα και η Κάτω Σκάλα Ωρωπού ενδείκνυνται για την αναζήτηση δεύτερης κατοικίας σε προσιτή τιμή και πέριξ των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στον αντίποδα, στο Σούνιο οι ζητούμενες αξίες διαμορφώνονται σε 3.124 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας όμως μειωθεί σε ποσοστό 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Ύστερα από μια δεκαετία η κτηματαγορά πήρε μπρος και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αντίστοιχες αυξήσεις ήταν 3,9% και 1,0% σύμφωνα με την ΤτΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το οποίο το 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.800 μεταβιβάσεις ακινήτων στους 13 δήμους της Θεσσαλονίκης.

Η πλειονότητα των ακινήτων που άλλαξαν χέρια εντοπίζεται – όπως είναι αναμενόμενο – στον Δήμο Θεσσαλονίκης (1.429) και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Δήμοι Καλαμαριάς (214), Νεάπολης-Συκεών (192), Ευόσμου-

Κορδελιού (165), Θερμαϊκού (164), Αμπελοκήπων-Μενεμένης (125), Παύλου Μελά (121), Πυλαίας (102), Θέρμης (83), Βόλβης (57), Ωραιοκάστρου (60), Δέλτα (41), Λαγκαδά (26) και Χαλκηδόνας (23).

Μάλιστα τα φθηνά διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κτίστηκαν τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, που επί χρόνια ήταν στα αζήτητα, είναι πλέον δυσεύρετα.

Το εγχώριο real estate τα τελευταία χρόνια δέχεται μια επιπλέον ώθηση, τόσο από την Golden Visa όσο και από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ιδιαίτερο ρόλο όμως στην αύξηση των τιμών έχουν παίξει οι αυξημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει σε αστικά κέντρα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές. Τα ακίνητα αυτού του

είδους βρίσκονται πλέον στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών, καθώς τις αποδόσεις που προσφέρουν θα τις ζήλευαν και οι πιο φιλόδοξοι επενδυτές στον κλάδο του Real Estate.

Οι αυξημένες πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων σε συγκεκριμένες θέσεις έχουν δώσει ώθηση σε τοπικές αγορές και έχουν οδηγήσει σε διακριτή αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα και περιοχές που προσελκύουν τουρισμό.

Προβλέψεις ανόδου

Η ΤτΕ προβλέπει ότι το σκηνικό αυτό που διαμορφώνεται όχι μόνο θα σταθεροποιηθεί αλλά και θα ενισχυθεί, και μάλιστα τονίζει ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, με διαφοροποιήσεις τόσο στους επιμέρους ρυθμούς όσο και στις τάσεις των τιμών σε τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφοράτον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, κατά τη διάρκεια του 2018 καταγράφηκαν θετικές τάσεις τόσο στην αγορά γραφείων όσο και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών. Η αυξημένη ζήτηση χώρων υψηλών προδιαγραφών σε εμπορικές θέσεις από άμεσους χρήστες, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ευκαιριών από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές, οδήγησε σε επίπεδα ζήτησης τα οποία δεν φαίνεται να ικανοποιούνται από την προσφορά της αγοράς και προκάλεσαν τη σταδιακή μείωση των αποδόσεων κοντά στα προκρίσης επίπεδα.

Αυξημένη όμως κινητικότητα παρουσιάζουν και τα επενδυτικά χαρτοφυλακία των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αφού και κατά το 2018 αλλά και τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 οι υλοποιημένες επενδύσεις υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 100 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά. Οι επενδύσεις αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όσο και γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε διάφορες θέσεις των βορείων και νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας.

ακίνηταάνοδοςτιμέςIssue: 2086Issue date: 14-8-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα