Χρυσοί Σκούφοι 2022: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι νικητές

Οι Χρυσοί Σκούφοι 2022 απονεμήθηκαν και ο μεγάλος νικητής δεν ήταν άλλος από τον Έκτορα Μποτρίνι.

Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αναδείχθηκαν μέσα από την καθιερωμένη απονομή των Χρυσών Σκούφων, του Αθηνοράματος.

Κορυφαία εστιατόρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε μία τελετή απονομής που -μεταξύ άλλων- έδωσε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα, καθώς στην κουζίνα όλα μπορούν να αξιοποιηθούν.

Χρυσοί Σκούφοι
με σύνθημα Zero Food Waste

Οι Χρυσοί Σκούφοι, στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια τελετή που ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις κορυφαίους σεφ του πλανήτη με τη βραδιά να κλείνει με ένα αξέχαστο δείπνο φτιαγμένο από «σκουπίδια».

Μεγάλος νικητής των Χρυσών Σκούφων το «Etrusco»

Για δέκατη συνεχή χρονιά, το «Etrusco» ήταν αυτό που αναδείχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως η κερκυραϊκή έδρα του Έκτορα Μποτρίνι αποτελεί μια σταθερή αξία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ettore Botrini (@ektorasbotrini.official)

Κατά την ετήσια γιορτή της γαστρονομίας, 30 εστιατόρια από όλη την επικράτεια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 ακόμη εστιατόρια ξεχώρισαν, αποσπώντας την τιμητική διάκριση Top Notch.

Ποια είναι τα 30 εστιατόρια που πήραν Χρυσό Σκούφο

Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, διάσημα brand εστιατορίων με κορυφαίους σεφ ανοίγουν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με πολλά ελληνικά εστιατόρια να εμφανίζονται έτοιμα για διεθνή καριέρα, τη στιγμή που νέα εξαιρετικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα πλουτίζουν με τα ξεχωριστά τους εστιατόρια τη γαστρονομία μας ακόμη και στα νησιά της άγονης γραμμής.

Στα φετινά βραβεία, παρατηρήθηκε μεταξύ άλλων μια άνοδος ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Από τη μια, οι νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων που φέτος έφτασαν τις δεκατρείς και από την άλλη η υψηλή βαθμολογία που συγκεντρώνουν όλο και πιο πολλά εστιατόρια.

Δύο νέα βραβεία στους Χρυσούς Σκούφους

Δύο νέα βραβεία καθιέρωσε ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων τη φετική χρονιά. Πρόκειται για το One To Watch το οποίο αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση, ανοίγοντας νέους δρόμους για τα εστιατόρια, καθώς και το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς το οποίο θα βραβεύει τον σεφ – πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν για την επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Χρυσοί Σκούφοι 2022

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοιBotrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφοςBotrini’s, Ξεν. «Angsana Corfu», Κέρκυρα, 16/20 και ένας σκούφος, New EntryFresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφοςTreehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφοςVaroulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφοςΒραβείο One To Watch 2022

Delta Restaurant, Αθήνα

Βραβείο Chef Patissier της Χρονιάς

Γιώργος Πλατινός (The Zillers στην Αθήνα, Lyvabettus Restaurant στη Σαντορίνη)

Βραβείο Κοινού 2022

Βασίλαινας, Αθήνα

Η τελετή βράβευσης των Χρυσών Σκούφων

Masters of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης οι οποίοι παρουσίασαν την τελετή απονομής.

Τη βραδιά συμπλήτρωσε ένα τρίο μουσικών, με τον Αλέξη Ιωάννου στη φωνή και την κιθάρα, τον Θάνο Κοσμίδη στα πλήκτρα και τα φωνητικά και τον Γιώργο Μπαρμπέρη στα ντραμς.

Οι καλλιτέχνες παρουσίασαν τόσο δικά τους όσο και διασκευασμένα κομμάτια με αναφορές στα musical του Broadway αλλά και ακούσματα αιγαιοπελαγίτικα σε funk ρυθμούς.

Το κόνσεπτ του δείπνου της απονομής συντονίστηκε με τη νέα παγκόσμια τάση του Zero Food Waste, το παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα που έχει ως στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας αναφορικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τροφή, κάτι που -αν μη τι άλλο- έχει αρχίσει να απασχολεί τους μεγάλους σεφ του πλανήτη, καθώς το τι πετάμε από την τροφή πριν καν το μεταποιήσουμε, θεωρώντας το «σκουπίδι» επιδρά καθοριστικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, αλλά και στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα του κόσμου αγνοεί ότι το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς κατευθύνεται χωρίς λόγο στα σκουπίδια με την τροφή αυτή να επιβαρύνει -μεταξύ άλλων- την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου,κάτι που οδηγεί σε εξάντληση τους υδάτινους πόρους.

Η φετινή τελετή ανέδειξε μεταξύ άλλων μια κοινωνικά ευαίσθητη γαστρονομία που εφαρμόζεται από ολοένα και περισσότερους κορυφαίους σεφ του πλανήτη.

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς των Χρυσών Σκούφων ήταν η εμφάνιση τριών πολυβραβευμένων σεφ παγκοσμίως.

Πρόκειται για τον Μάσιμο Μποτούρα, σεφ του 3άστερου «Οστερία Φραντσεσκάνα» στη Μοντένα, δύο φορές καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το 2016 και το 2018, τον καλύτερο σεφ του κόσμου για το 2019, τον Μάουρο Κολαγκρέκο από το περίφημο 3άστερο «Μιραζούρ» στην Κυανή Ακτή, και τον κορυφαίο Βάσκο επαναστάτη Αντόνι Λουί Αντουρίθ από το «Μουγκαρίτς» του Σαν Σεμπαστιάν, που βρίσκεται επί χρόνια μέσα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.

Οι τρεις σεφ χαιρέτισαν από την οθόνη το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, τους φετινούς βραβευμένους και φυσικά, την πρωτοβουλία του αθηνοράματος για το γαστρονομικό concept Zero Food Waste, αναλύοντας τη φιλοσοφία του «μην πετάξεις τίποτα».

Το φαγητό των Χρυσών Σκούφων

Η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ταλαντούχοι και βραβευμένοι σεφ, περιποιήθηκαν με αντίστοιχο τρόπο 200 περίπου καλεσμένους σε επίσημο δείπνο, ήταν αυτή της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022.

Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο «Soil») και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρετανίας και του Κινγκ Τζορτζ) δημιούργησαν ένα μενού από «σκουπίδια».

Συγκεκριμένα, με έμπνευση και δεξιοτεχνία μεταμόρφωσαν στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα «άχρηστα υλικά» σε γκουρμέ πιάτα, δίνοντάς τους νέα γαστρονομική αξία.

Διαβάστε επίσης:

Λασίθι: Χτύπησε την τετραπληγική σύζυγό του και την 80χρονη πεθερά του

Αθήνα: Μπαράζ επιθέσεων σε υποκαταστήματα τραπεζών τα ξημερώματα

Μάνος Δασκαλάκης: Το μεσημέρι στην ανακρίτρια – Καταθέτει για Τζωρτζίνα και Ρούλα Πισπιρίγκου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσοί Σκούφοι 2022, Αυτά, Ελλάδα –,chrysoi skoufoi 2022, afta, ellada –