Χρυσοχοϊδης: Τι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών στη λίστα χειρουργείων

Τάξη στο χάος που επικρατεί στα Τμήματα επειγόντων περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων που συνωστίζονται εκατοντάδες ασθενείς  σε κάθε εφημερία αλλά και στην πολύμηνη λίστα αναμονής για τακτικά χειρουργεία που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς, επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων  που έχουν δρομολογηθεί.

Όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη του χθες, στο skai ραδιόφωνο, είναι σε εξέλιξη σχέδιο νόμου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας

μέσω της ΗΔΙΚΑ, με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Το έργο στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που περιμένουν έως και έξι μήνες για να κάνουν στο δημόσιο νοσοκομείο μια απλή επέμβαση όπως για παράδειγμα κήλης ή χολής.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» που ήδη είναι σε διαβούλευση στη Βουλή.

«Συζητάμε αυτές τις μέρες στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που έχει μια διάταξη η οποία αναφέρεται στις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία. Θα κάνουμε μια κοινή πλατφόρμα ούτως ώστε να υπάρχει μια λίστα για να ξέρουμε με ποιον τρόπο θα διανέμονται οι άνθρωποι που περιμένουν πολλούς μήνες για να μπουν στο χειρουργείο. Με τη λίστα θα έχουμε απόλυτη γνώση ποιοι άνθρωποι περιμένουν για εγχειρίσεις» είπε και συνέχισε: «Σήμερα κάποιες επεμβάσεις, μια χολή, μια κήλη, ένας θυρεοειδής, μένει πίσω, γιατί προηγείται π,χ μια γυναικολογική επέμβαση καρκίνου, μια ογκολογική επέμβαση, μια νευροχειρουργική επέμβαση.»

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τα Ογκολογικά περιστατικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι κάνουν εισαγωγή στο χειρουργείο μέσα 10 με 15 ημέρες.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μεσα στον Οκτώβριο θα ανακοινώσει το σχέδιο: «Σύντομα, θα ανακοινώσουμε τι θα κάνουμε με τις λίστες χειρουργείου. Έχουμε λύσεις και θα τις ανακοινώσουμε πολύ σύντομα» είπε.

Για τον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι του ΕΣΥ που επί 40 χρόνια από την ίδρυση του, δεν έχει καταφέρει καμία ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξαφανίσει, είναι το χάος στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που δημιουργείται από το συνωστισμό των ασθενών, που επιλέγουν συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Με απλά λόγια ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει βάλει στόχο τα «βαλιτσάκια». Πρόκειται για τους ασθενείς που αφού πρώτα έχουν συνεννοηθεί με το γιατρό τους, πηγαίνουν με τη βαλίτσα τους, στο νοσοκομείο την ημέρα της εφημερίας και κάνουν εισαγωγή ως έκτακτα περιστατικά ενώ δεν είναι. Αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής κατάστασης είναι το φαινόμενο των ράντζων που επι δεκαετίες εμφανίζονται σε συγκεκριμένα μεγάλα νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας.

«Θα προηγηθεί μια πρωτοβουλία για να βάλουμε μια τάξη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις εφημερίες, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στα εξωτερικά ιατρεία επί πολλές ώρες» ανέφερε ο υπουργός και περιέγραψε το κλασικό παράδειγμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας:  «Στον Ευαγγελισμό κάθε φορά που έχει εφημερία πηγαίνουν περίπου 1.000 άτομα. Περίπου 250 από αυτούς, δηλαδή 25% πηγαίνουν με ασθενοφόρο, που σημαίνει έκτακτα περιστατικά, εγκεφαλικά, καρδιολογικά, τραύματα και ούτω καθεξής. Τα υπόλοιπα είναι περιπατητικά περιστατικά. Δηλαδή, κάποιος ξέρει ότι αύριο ο Ευαγγελισμός εφημερεύει, δεν είναι επειγον περιστατικό, αλλά θέλει να εισαχθεί για να κάνει μία επέμβαση ή για να εξεταστεί. Αυτό λοιπόν δημιουργεί, όπως αντιλαμβάνεστε, μία διαχείριση εξαιρετικά δύσκολη»  εξήγησε ο υπουργός και συνέχισε: « Αυτή τη στιγμή πιστεύω μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σε 10 μέρες περίπου, θα έχουμε όλα τα δεδομένα τα στατιστικά και θα προχωρήσουμε σε μια ανάλυση, προκειμένου να κάνουμε κάτι βιώσιμο» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συνεργάτες του επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα παρακολουθεί τη διαδρομή του ασθενούς από την στιγμή που θα μπαίνει στα ΤΕΠ μέχρι το εξιτήριο ή την εισαγωγή του για νοσηλεία. Αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια, όπως εξήγησε: « Πρώτον θέλουμε την ώρα που μπαίνει μέσα να δούμε που θα πάει ο ασθενής. Δεύτερον, να έχουμε πολλά μηχανήματα ακτινολογικά, αξονικούς, έτσι ώστε τα διαγωνιστικά μηχανήματα πολύ γρήγορα να διαπιστώνουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον κάθε ασθενή. Τρίτον, να στελεχώσουμε τα ΤΕΠ με γιατρούς, έτσι ώστε πολύ γρήγορα όσοι είναι να εισαχθούν, να εισάγονται και όσοι είναι να φύγουν να φεύγουν και όσοι είναι για μια μικρή νοσηλεία, να παραμένουν».

Πάντως σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα καθώς:  «Υπάρχουν αντίθετες απόψεις, υπάρχουν εδραιωμένες αντιλήψεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι περίπου τέλος του χρόνου θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές έχουν καταργηθεί τα ράντζα, αλλά επανήλθαν μετά από λίγο. Σήμερα δεν έχουμε πολλά ράντζα στα νοσοκομεία, παρά μόνο στο Αττικό,  γιατί είναι ελκυστικό και συγκεντρώνει ασθενείς από ολόκληρη την Ελλάδα.» είπε καταλήγοντας ότι επιδιώκει ένα σύστημα υγείας που θα εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά ταυτόχρονα να είναι βιώσιμο, να κρατήσει χρόνια και να βελτιώνεται.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης δεν φοβάται σήμερα τον Κασσελάκη αλλά και δεν τον υποτιμά

Κουτσούμπας: «Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή από το λαό για να γράφει αντιλαϊκούς νόμους»

Κασσελάκης από Θεσσαλία: «Θα είμαι εκεί που κανένας δεν πάει, το δικό μας μεγάφωνο είναι η κοινωνία» – Ανέβηκε σε αγροτικό με πληγέντες, έβγαλε παπούτσια, φτυάρισε

Keywords
Τυχαία Θέματα