Χρηματιστήριο: Ήπια διόρθωση, με κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Μετά τα χθεσινά υψηλά 58 μηνών, σε επίπεδο γενικού δείκτη, σήμερα το Χ.Α. προχώρησε σε ήπια και απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση, χωρίς να απειληθούν οι 900 μονάδες, ενώ σαφώς πιο επιλεκτικές ήταν οι κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, το “stock picking” στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, οι ακόμα λιγότερες πρωτοβουλίες των αγοραστών για τίτλους μεσαίας

και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και ο ευδιάκριτα χαμηλότερος τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 906,14 (+0,06%) και 900,33 μονάδων (-0,59%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 902,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Ο τζίρος στα 82 εκατ., από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -0,31%, Εθνική +0,85%, Eurobank -0,97%, Πειραιώς -1,67%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-1,23%), Aegean Airlines (-0,36%), 3Ε (-1,42%), ΕΧΑΕ (-0,11%), Jumbo (-4,16%), Μυτιληναίος (-1,06%), ΟΛΠ (-1,81%) και ΟΠΑΠ (-1,09%).

Από τις μετοχές που πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,13%), ΔΕΗ (+1,92%), Cenergy Holdings (+1,99%) και Lamda Development (+1,14%).

Εν τω μεταξύ, το “πράσινο φως” από την Standard & Poor’s έλαβε το σχέδιο για τις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της εταιρείας από την S&P, ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του θεωρεί, πλέον, πιθανό ότι οι αναθεωρημένες στρατηγικές προτεραιότητες, που παρουσίασε η ΔΕΗ θα βοηθήσουν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της σταθερότητας.

Σύμφωνα με την S&P, “οι αλλαγές στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, είναι ευθυγραμμισμένες με τον Ενεργειακό Μετασχηματισμό και τους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και είναι επικεντρωμένες στην ενδυνάμωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της εταιρείας”.

Η S&P αναφέρει χαρακτηριστικά ως σημεία ενδιαφέροντος τις ανακοινώσεις για: Τη μείωση κατά 75% των εκπομπών άνθρακα έως το 2024, την ισχυρή στροφή στην παραγωγή ΑΠΕ, τη βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών της εμπορίας, την ενίσχυση των επενδύσεων στα δίκτυα και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Μεταβαίνοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Περσεύς (+10,53%) ανακοίνωσε, ύστερα από τρεις ταυτόσημου περιεχομένου επιστολές που παρέλαβε σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2019 από τις εταιρείες ANDROMEDA SEAFOOD S.L., WISE MANAGEMENT S.A. και τον κ. Γεώργιο Αντύπα, ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2019 μεταξύ των ανωτέρω προσώπων καταρτίστηκε σύμβαση για την πώληση από την εταιρεία WISE MANAGEMENT S.A. και τον κ. Γεώργιο Αντύπα του συνόλου των μετοχών τους της εταιρείας στην εταιρεία Andromeda Seafood S.L., ήτοι για την πώληση 8.185.109 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 47,655% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η μεταβίβαση των μετοχών τελούν υπό συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένης της λήψης έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Andromeda Seafood ήδη κατείχε το 41,5% της εισηγμένης, μέσω της Σελόντα.

Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση δεν αναφέρει την τιμή της συναλλαγής.

Από εκεί και πέρα, κατάφεραν σήμερα να διακριθούν, μεταξύ άλλων και οι Mediterra (+8,16%), Moda Bagno (+5,93%), Κέκροψ (+7,17%), Άβαξ (+3,99%), Έλτον (+2,68%), Λανακάμ (+3,09%), Forthnet (+2,56%), Παπουτσάνης (+2,56%) και Εβροφάρμα (+2,16%).

χρηματιστήριοΧΑΑγορέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα