Χούθι: Θα συνεχίσουν τα πλήγματα μέχρι να φτάσει βοήθεια στη Γάζα – Κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Υεμενιτών ανταρτών

Με την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα να χτυπάει κόκκινο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων Υεμενιτών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που εξαπολύουν οι αντάρτες Χούθι σε πλοία στην περιοχή.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο υπουργός Άμυνας των Χούθι Μοχάμεντ Νάσερ αλ Ατίφι και ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Μουχάμαντ Φαντλ Αμπντ αλ Νάμπι.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή

κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.

The US and UK were set to impose coordinated sanctions on Houthi militants in Yemen, a fresh bid to crimp the group’s finances following repeated attacks on ships passing through the Red Sea https://t.co/7OEa1oEsPG

Bloomberg Markets (@markets) January 25, 2024

Κυρώσεις σε τέσσερα άτομα που στήριξαν τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα επέβαλαν και οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών.

Χούθι: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, Αμπντελ-Μάλεκ αλ Χούθι, οι  Χούθι της Υεμένης θα συνεχίσουν να στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ έως ότου φτάσει βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της μέχρι να φτάσουν τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους της Γάζας», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις της τελευταίας κλιμάκωσης με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και δεν θα επηρεάσει τη «βούληση και την αποφασιστικότητά μας».

Νέα αμερικανικά πλήγματα κατά των Χούθι – Το Πολεμικό Ναυτικό αναχαίτισε βλήματα από τους Χούθι

 Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο αμερικανικός στρατός έπληξε θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, καταστρέφοντας -όπως ανακοίνωσε- πυραύλους που είχαν στόχο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι σίιτες αντάρτες ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας.

U.S. CENTCOM Destroys Two Houthi Terrorists' Anti-Ship Missiles

On Jan. 24 at approximately 2:30 a.m.(Sanaa time), U.S. Central Command forces conducted strikes against two Houthi anti-ship missiles that were aimed into the Southern Red Sea and were prepared to launch. U.S.… pic.twitter.com/l3CMPrDx92

— U.S. Central Command (@CENTCOM) January 24, 2024

Την ίδια ώρα, αναστροφή έκαναν δύο υπό αμερικανική σημαία πλοία του κολοσσού θαλάσσιων μεταφορών Maersk συνοδεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όταν είδαν εκρήξεις στην θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης.

«Κατά τη διαδρομή, και τα δύο πλοία ανέφεραν ότι είδαν εκρήξεις σε κοντινή απόσταση και η συνοδεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχαίτισε επίσης πολλά βλήματα», ανέφερε η Maersk σε ανακοίνωσή της.

Κανένα μέλος των πληρωμάτων δεν τραυματίστηκε και τα πλοία επέστρεψαν στον Κόλπο του Άντεν, συνοδεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ιλιγγιώδης άνοδος στο κόστος των ναύλων

Στο μεταξύ, με ιλιγγιώδη ταχύτητα ανεβαίνει το μεταφορικό κόστος των εμπορευματοκιβωτίων διά θαλάσσης τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Red Sea maps show how the global economy is being hit by the Houthi attacks.

Read The Big Take https://t.co/gJWjn0ccyL

Bloomberg (@business) January 24, 2024

Τα διογκωμένα ναύλα και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα από τις αναδρομολογήσεις των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο νότιο άκρο της Αφρικής οδηγούν στο ερώτημα αν οι αγορές θα βιώσουν ξανά μία κρίση, παρόμοια με αυτήν που προκάλεσε η πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» για το… τέλειο τσάι: Χιουμοριστική διπλωματική «κόντρα» ΗΠΑΒρετανίας μετά από αμερικανική πρόταση για τσάι με… αλάτι

«Είχαμε προειδοποιήσει τους Ουκρανούς για το αεροσκάφος» λέει η Μόσχα για το μεταγωγικό που καταρρίφθηκε

Τα τούνελ του Τζέιμς Μποντ θα είναι το επόμενο μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο του Λονδίνου (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χούθι, Γάζα – Κυρώσεις ΗΠΑ, Βρετανίας, Υεμενιτών,chouthi, gaza – kyroseis ipa, vretanias, yemeniton