Χούθι: Έκτακτο ΣΑ του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα ΗΠΑ και Βρετανών – Διεθνής ανησυχία για τις νέες απειλές, πώς αντιδρά το Πεντάγωνο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα δυτικών ΗΠΑ) μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον μήνα Ιανουάριο.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ανέφερε η γαλλική προεδρία του ΣΑ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα

έπειτα από άλλη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (…) Όμως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με τη Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία απείχε την Τετάρτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

Η Ισπανία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας λόγω μιας “δέσμευσης στην ειρήνη” και οποιαδήποτε χώρα το κάνει θα χρειαστεί να απαντήσει για τις ενέργειές της, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

«Κάθε χώρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις της. Η Ισπανία θα είναι πάντοτε δεσμευμένη στην ειρήνη και στον διάλογο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, είπε πως η Ισπανία δεν κρίνει τις πράξεις άλλων χωρών.

Η Ρόμπλες επανέλαβε την απόφαση της Μαδρίτης να μην λάβει μέρος σε μία ναυτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας πως έχει ήδη δεσμευθεί σε άλλες αποστολές όπως η “Επιχείρηση Αταλάντη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πειρατείας στον Ινδικό ωκεανό, την οποία χαρακτήρισε “πολύ απαιτητική”.

«Η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει… σε μερικές ημέρες ότι θα πρέπει να υπάρξει μια (ναυτική) αποστολή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την εμβέλεια εφόσον εγκριθεί αυτή η αποστολή, όμως στο μεταξύ η θέση της Ισπανίας από μια αίσθηση ευθύνης και δέσμευσης στην ειρήνη είναι να μην επέμβει στην Ερυθρά Θάλασσα».

Τα σχόλιά της υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω ρωγμές μεταξύ των μελών της ΕΕ σχετικά με το ποια σειρά ενεργειών θα πρέπει να αναληφθεί για τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη Μέση Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Το κίνημα των Χούθι, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, έχει πει πως οι ενέργειές του στην Ερυθρά Θάλασσα γίνονται σε υποστήριξη της Χαμάς.

Νέες απειλές των Χούθι κατά ΗΠΑ και Βρετανών

Στην αντεπίθεση περνούν οι Χούθι κατά ΗΠΑ και Βρετανών, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με τη στήριξη συμμαχικών χωρών, εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα αποτελούν πλέον «θεμιτούς στόχους» για τους μαχητές των Χούθι, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μαζικά πλήγματα εναντίον τους, ανακοίνωσαν οι αντάρτες της Υεμένης και σύμμαχοι του Ιράν.

«Όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει θεμιτοί στόχοι για τις Υεμενικές Ένοπλες Δυνάμεις σε απάντηση για την (…) επίθεσή τους στη δημοκρατία της Υεμένης», ανακοινώθηκε από το κυβερνών Ανώτερο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA που ελέγχεται από τους Χούθι.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας πως η αμερικανοβρετανική επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη. Η επίθεση υποστηρίχθηκε από την Ολλανδία, τον Καναδά, το Μπαχρέιν και την Αυστραλία.

«Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να πιστέψουν πως θα ξεφύγουν από την τιμωρία των γενναίων ενόπλων δυνάμεών μας. Η χαρά του επιτιθέμενου δεν θα κρατήσει για πολύ», πρόσθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο στη δήλωση που εξέδωσε.

Πεντάγωνο: Θετικά τα αποτελέσματα των πληγμάτων στους Χούθι

Τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν «θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ, σημειώνοντας πως οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση για τυχόν αντίποινα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε ο Ράιντερ σε συνέντευξή του στο CNN.

«Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι είχαμε καλά αποτελέσματα», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και, όπως έχουν πει ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας Όστιν, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν -που εισήχθη την 1η Ιανουαρίου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed με ουρολοίμωξη, έπειτα από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο- είναι σε καλή κατάσταση, έχει συνομιλήσει δύο φορές με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες δύο ημέρες και έχει «εμπλακεί ενεργά στην επίβλεψη και τη διοίκηση αυτών των βομβαρδισμών».

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια έπληξαν στόχους στην Υεμένη στη διάρκεια της νύχτας σε αντίποινα για τις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, διευρύνοντας μια περιφερειακή σύγκρουση που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί, ο Ράιντερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για τον περιορισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν επηρεάσει περισσότερες από 50 χώρες, σημείωσε ο Ράιντερ, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κρίνουν τις ενέργειες ως διαφορετικές από ό,τι συμβαίνει στη Γάζα.

«Κανείς δεν θέλει να δει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Αλλά και πάλι, δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε αυτού του είδους την επικίνδυνη, απερίσκεπτη συμπεριφορά», είπε.

Υεμένη: Μαζικές διαδηλώσεις μετά τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της Υεμένης για να ακούσουν τους ηγέτες τους να καταδικάζουν τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στη χώρα τους ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Τα πλήγματά σας εναντίον της Υεμένης είναι τρομοκρατικά», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άλι Αλ- Χούθι, ένα μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ είναι ο διάβολος».

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η οποία και πυροδότησε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, οι σύμμαχοι του Ιράν Χούθι άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία και να εκτοξεύουν ντρόουν και πυραύλους προς το Ισραήλ, λέγοντας πως δεν θα σταματήσουν εωσότου μπει τέλος στις ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι Χούθι λένε πως θα στοχοθετούν όλα τα πλοία με κατεύθυνση το Ισραήλ και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τα ισραηλινά λιμάνια.

«Δεν επιτεθήκαμε στις ακτές της Αμερικής, ούτε επεμβήκαμε σε αμερικανικά νησιά, ούτε επιτεθήκαμε εναντίον τους. Οι επιθέσεις σας στη χώρα μας συνιστούν τρομοκρατία», είπε ο Αλ- Χούθι.

«Είναι τρομοκράτες και είναι απίστευτο το πώς λένε ψέματα στους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως η αντίληψη του λαού της Υεμένης είναι μια διαφορετική αντίληψη. Πιστεύετε, εσείς πολίτες της Υεμένης, ότι η Αμερική υπερασπίζεται τον εαυτό της ή ασκεί τρομοκρατία;».

Η ιρακινή παραστρατιωτική οργάνωση Χάρακατ αλ Νουτζάμπα, σύμμαχος επίσης του Ιράν, προειδοποίησε πως τα αμερικανικά συμφέροντα και οι χώρες που στηρίζουν τις ΗΠΑ δεν θα είναι ασφαλείς από εδώ και στο εξής. Στη Σαναά, οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Τι λέει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρηση της Υεμένης

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη αποτελούν μια απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του σιιτικού αντάρτικου κινήματος στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία υεμενίτικη κυβέρνηση πρόσθεσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι φέρουν την ευθύνη ότι σέρνουν αυτή τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σε πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη παραμένει βυθισμένη στη δίνη εμφυλίου πολέμου από το 2014, καθώς οι Χούθι πολεμούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. Στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, έχουν έρθει στο διεθνές προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες διότι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό ισραηλινά λιμάνια, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

CMF: Μείνετε μακριά το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ

Την ίδια ώρα , οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) εξέδωσαν προειδοποίηση σε όλα τα πλοία να «μείνουν μακριά από το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ», ανέφερε η ένωση δεξαμενόπλοιων Intertanko σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε στις εταιρείες μέλη της.

«Η περίοδος απειλής για τη ναυτιλία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες», ανέφερε το σημείωμα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η CMF είναι μια πολυεθνική ναυτιλιακή ένωση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν, τη βάση του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η CMF έχει 39 μέλη, συμπεριλαμβανομένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών χωρών, περιφερειακών και άλλων χωρών.

Η Intertanko είναι η ένωση με το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου δεξαμενόπλοιων, με μέλη περίπου 185 ανεξάρτητες εταιρείες που περιλαμβάνουν περισσότερα από 4.000 πλοία.

Ερντογάν: ΗΠΑ και Βρετανία επιδιώκουν να προκαλέσουν λουτρό αίματος στην Ερυθρά Θάλασσα

Στις επιθέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία κατά θέσεων των δυνάμεων των Χούθι στην Υεμένη αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για δυσανάλογη χρήση βίας, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν λουτρό αίματος στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν δυσανάλογη χρήση βίας» που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή από τις ΗΠΑ, όπως και από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ενώ κατηγόρησε και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι κάνει βήματα σε αυτή τη διαδικασία στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αυτοί επιδιώκουν να προκαλέσουν λουτρό αίματος στην Ερυθρά Θάλασσα» τόνισε σε δηκτικό ύφος.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι το Ιράν εξετάζει πώς να προστατευτεί από όλα αυτά, ενώ παρατήρησε ότι η Υεμένη με τους Χούθι λέει ότι θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε όλες τις δυνάμεις στην περιοχή, είτε στην Αμερική είτε στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις της. Δηλώνουν επίσης ότι δεν υπάρχει χώρος για την παραμικρή χαλάρωση ως προς αυτό».

«Λαμβάνουμε ειδήσεις από διαφορετικές πηγές ότι κάνουν πολύ επιτυχημένη άμυνα και αντιδρούν με επιτυχία τόσο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Βρετανίας» προσέθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί ότι ανάπτυξη βρετανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία θα σημαίνει κήρυξη πολέμου

Χούθι: Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα αποτελούν «θεμιτούς στόχους» – Πώς αντιδρά το Πεντάγωνο

Νταβός: Πόλεμοι και γεωπολιτική ψηλά στο μενού των ελίτ – Ποιοι ισχυροί συμμετέχουν

Keywords
οηε, ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, οηε, λωρίδα της γάζας, γαλλια, λύση, ρωσία, ψηφοφορία, υεμένης, cnn, reed, διαδηλωσεις, reuters, νατο, ειδήσεις, σημαίνει, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αυστραλια, γνωση, δημοκρατια, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, θαλασσα, θεμα, ιραν, ισπανια, ισραηλ, κινα, κωνσταντινουπολη, νησια, ολλανδια, ουρολοιμωξη, ουκρανια, περιοδος, σημαιες, υεμενη, ψεματα, ωρα, cnn, reuters, αμερικη, αμυνα, απιστευτο, εβδομαδες, γαζα, γινει, γινονται, δηλωση, διοικηση, δινη, δωσει, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκτιμηση, ενεργα, επιτυχια, ερντογαν, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, ευθυνη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υφος, κυβερνηση, λύση, λωρίδα της γάζας, μακρια, μοχαμεντ αλι, μοχαμεντ, νατο, ναυτιλια, παλαιστινη, πεδιο, πλοια, ρωγμες, σαουδικη αραβια, σειρα, σχεδια, σχολια, τιμωρια, υεμένης, χαρα, ψηφοφορία, βηματα, ενωση, ηγετες, χωρα, μεινει, νοσοκομειο, πηγες, reed, σημαίνει, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα
Χούθι, Έκτακτο ΣΑ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανών – Διεθνής, Πεντάγωνο,chouthi, ektakto sa, oie, ipa, vretanon – diethnis, pentagono