Χωρίς το Ισραήλ η σύνοδος για την ειρήνη στο Κάιρο

Η Αίγυπτος σκοπεύει να φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο κορυφής για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στη Γάζα, δήλωσε η προεδρία της χώρας. Η εσπευσμένη σύνοδος κορυφής πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου στο Κάιρο και στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ηγέτες από την Τουρκία, το Ιράκ και το Κατάρ.

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις να επιτρέψει την εισροή προσφύγων από τη γειτονική Γάζα να περάσουν τα σύνορά της και να γλιτώσουν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον θύλακα. Ωστόσο, το Κάιρο είναι απρόθυμο να επιτρέψει την είσοδο σε σημαντικό αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Αντίθετα θα επιχειρήσει να προωθήσει μια βιώσιμη λύση για το Παλαιστινιακό.

Το 1948 μετά την ίδρυση του Ισραήλ, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πλημμύρισαν στην Αίγυπτο, μετατρέποντας την πόλη Ράφα σε καταυλισμό προσφύγων. Στη συνέχεια, οι σκηνές έγιναν παράγκες, οι οποίες μετατράπηκαν σε απλά κατασκευασμένα κτίρια για να φιλοξενήσουν αυτό που έγινε στη συνέχεια αιγυπτιακός-παλαιστινιακός πληθυσμός.

Πηγές που επικαλούνται τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι επιβεβαιώθηκε η παρουσία πολλών ηγετών από αραβικές χώρες και χώρες του Κόλπου, καθώς και από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το όραμα της Αιγύπτου να προσελκύσει την τρέχουσα παγκόσμια προσοχή στο παλαιστινιακό ζήτημα για συζητήσεις προς μια συνολική επίλυση και την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας έχει συγκεντρώσει ουσιαστική υποστήριξη τόσο από τις αραβικές όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Σαμά Σουλεϊμάν, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών, Αραβικών και Αφρικανικών Υποθέσεων στην Αιγυπτιακή Γερουσία.

Ο Σουλεϊμάν έριξε φως στην «έλλειψη ουδετερότητας της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση των Παλαιστινίων και στην παρεμπόδιση κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην αποδοχή της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ».

Ο Σουλεϊμάν τόνισε «τη σημασία της παρότρυνσης της διεθνούς κοινότητας να βρει μια δίκαιη, συνολική και διαρκή λύση για την παλαιστινιακή υπόθεση, με βάση τη λύση των δύο κρατών και την ενεργοποίηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης για τον παλαιστινιακό λαό με την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επαίνεσε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου να φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο κορυφής το Σάββατο για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης και τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για αποκλιμάκωση των εντάσεων και της βίας.

Ποιοι θα συμμετάσχουν

Στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, στο Κάιρο ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων:

– Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με πηγή του Ρόιτερς.

– Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή στην κυπριακή προεδρία.

– Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο ANSA και το Ρόιτερς.

– Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, ωστόσο το Ρόιτερς επισημαίνει επικαλούμενο διπλωματικές πηγές πως εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει στη σύνοδο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

– Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ σεΐχης Μεσάλ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, σύμφωνα με το κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

– Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος ενδέχεται να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο αυτή και παρέπεμψε την ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα λάβει μέρος στη «Σύνοδο για την Ειρήνη» που θα διοργανωθεί το Σάββατο στο Κάιρο.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αντιπροσωπείας της υπουργού στο Ισραήλ, η κυρία Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται από χθες στη Μέση Ανατολή, θα μεταβεί στην Αίγυπτο αργότερα απόψε, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στο Ισραήλ και στον Λίβανο. Χθες η υπουργός επισκέφθηκε την Ιορδανία.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Νέες απειλές για βόμβα στο ανάκτορο των Βερσαλλιών και σε πολλά αεροδρόμια

Φόβοι για κλιμάκωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ συνωστίζονται στη Μεσόγειο – Μπαράζ επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων

Το Ισραήλ βγάζει τα «σιδερένια ξίφη» του από την φαρέτρα: Σε τρεις φάσεις η εισβολή στη Γάζα – Ανταλλαγή ομήρων για κατάπαυση του πυρός ζητά η Χαμάς

Keywords
Τυχαία Θέματα