Χειμώνας σε ημερίδα της διαΝΕΟσις: «Λίγα καινοτόμα φάρμακα και με 600 μέρες καθυστέρηση φτάνουν στην Ελλάδα»

«Λίγα καινοτόμα φάρμακα φτάνουν στην Ελλάδα και αυτά με μεγάλη καθυστέρηση. Την περίοδο 2018 – 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε 168 φάρμακα και στην Ελλάδα ήρθαν τα 38, με 600 μέρες καθυστέρηση. Ο Έλληνας ασθενής είναι από τους λιγότερα ωφελημένους στην Ευρώπη».

Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Μιχάλης Χειμώνας

μιλώντας χθες σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η διαχείριση των φαρμάκων στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου με αφορμή τη δημοσίευση πρόσφατης έρευνας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Ηλίας Νικολαΐδης ανέδειξε τις ανισότητες, με ένα ποσοστό Ελλήνων να μην έχουν πρόσβαση στο φάρμακο και ένα μεγαλύτερο ποσοστό να πετούν φάρμακα που περισσεύουν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας, σημειώνοντας πως σε ένα βαθμό καλύπτεται από τον θεσμό των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate). Έκανε λόγο για ανάγκη εκπαίδευσης του πληθυσμού στη χρήση φαρμάκων, λέγοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις σε κατανάλωση.

Αναλυτικά, ο Μιχάλης Χειμώνας είπε πως σε ετήσια βάση πουλιούνται 40 εκατομμύρια κουτιά ετησίως και πετιέται το 10%, ενώ σχολίασε πως η εποχή μετα – CoViD μας βρήκε με πολλά φάρμακα.

Σε σχέση με τις τιμές των φαρμάκων, είπε πως έχουμε τα πιο φθηνά φάρμακα στην Ευρώπη και ότι ειδικά στα πρωτότυπα είμαστε κάτω από το 50% των τιμών της Ευρώπης και στο ένα πέμπτο των τιμών της Γερμανίας. Επίσης τόνισε ότι ο πράσινος κάδος ανακύκλωσης φαρμάκων στα φαρμακεία «έχει πεθάνει» και πρέπει να ζωντανέψει ξανά, σημειώνοντας πως όλη η Ευρώπη έχει προχωρήσει στην εναλλακτική διαχείρισή τους.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ κ. Χειμώνας επiσήμανε πως οι χρόνιοι ασθενείς έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δαπάνη φαρμάκων και σημείωσε πως οι ιδιωτικές δαπάνες είναι υψηλές, αλλά όχι τόσο πολύ. Τον τελευταίο χρόνο – ανέφερε – η θεσμοθετημένη κύρια συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα ήταν 650 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη ανέφερε πως η φαρμακοβιομηχανία συμμετέχει στη φαρμακευτική δαπάνη περισσότερο από το κράτος και σχολίασε πως μεταξύ 2012 και 2023, η δαπάνη φαρμάκου ανέβηκε κατά 65% και η δημόσια χρηματοδότηση έπεσε κατά 22%. Το κενό, όπως τόνισε, το κάλυψαν η βιομηχανία και οι ασθενείς.

Υπάρχουν πολλά κενά στην πρόσβαση

Στα εμπόδια που ανακύπτουν στην πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη αναφέρθηκε αναλυτικά ο Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας. Όπως επισήμανε «κάθε χρόνο πετιούνται 40 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων, αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύπτοντας τα κενά πρόσβασης» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η μη ορθολογική χρήση φαρμάκων πρέπει να τύχει της προσοχής μας».

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες ανθρώπων, σημειώνοντας πως μόνο το 28% έχουν δωρίσει φάρμακα. Το 20% απάντησαν πως δεν γνώριζαν πού να τα δωρίσουν, αν και πάνω από το 90% έχουν θετική στάση απέναντι στη δωρεά.

Ο κ. Σουλιώτης αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, έκανε λόγο για «ισορροπία του τρόμου», εξηγώντας πως:  «Δώδεκα χρόνια μετά τα μνημόνια ο σύστημα έχει επαναπαυθεί σε ένα σύστημα αποτελεσματικό, αλλά άκρως ανορθολογικό (clawback) που δημιουργεί και προβληματική πρόσβαση σε κάποια φάρμακα».

Η Ιωάννα Δημητρακοπούλου Κουταβά, Διευθύντρια της οργάνωσης της GIVMED, εξήγησε πως πρόκειται για μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2016, με αποστολή την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο φάρμακο και στα προϊόντα Υγείας.

Ανέφερε πως, στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώθηκε ένα ψηφιακό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν 196 κοινωφελείς οργανισμοί από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και κοινωνικά φαρμακεία.

Σε σχέση με το εύρημα πως το 22% αντιμετωπίζουν εμπόδια πρόσβασης στην Υγεία, τόνισε πως η GIVMED συντονίζει δωρεές φαρμάκων και υλικού και έχει συνεργαστεί με 50 φαρμακευτικές και εταιρείες προϊόντων Υγείας.

Η Βασιλική Βακουφτσή, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας υπογράμμισε πως οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως τους περίσσεψαν φάρμακα. Όπως είπε, θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε άτομα που δεν είχαν πρόσβαση, αλλά δεν διοχετεύτηκαν.

Σημείωσε πως, δυστυχώς, η χώρα μας έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης, το οποίο δεν διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών εισοδημάτων.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΠΑ: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο

Μικροπλαστικά, από σακούλες, δάπεδα και σωλήνες βρέθηκαν στις αρτηρίες των καρωτίδων καρδιοπαθών

«Μεταξά»: Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο σε ογκολογικό νοσοκομείο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χειμώνας, ΝΕΟσις, Λίγα, 600, Ελλάδα,cheimonas, neosis, liga, 600, ellada