Χαρίτσης για τη «μονταζιέρα» των Τεμπών: Θα παρέμβει εισαγγελέας;


Παρέμβαση εισαγγελέα για τη «μονταζιέρα» των Τεμπών ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, μιλώντας στο Open.

«Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του κυρίου Τερεζάκη, εισαγγελέας θα παρέμβει; Ο οποίος ομολογεί ότι ήταν παραποιημένα τα ηχητικά αλλά λέει “δεν τα παραποιήσαμε εμείς στον ΟΣΕ”. Άρα ποιος τα παραποίησε; Ή ο ΟΣΕ ή η κυβέρνηση. Ή όπως

μας λένε φταίνε μήπως τα μέσα ενημέρωσης στα οποία διαρρέονται τα παραποιήμενα ηχητικά;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, συμπληρώνοντας:

«Το μείζον είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για τον κύριο Καραμανλή. Υπάρχει η μήνυση του τραυματία, το πόρισμα της εισαγγελίας εφετών της Λάρισας, υπάρχουν νέα στοιχεία. Πρέπει η υπόθεση να πάει στην δικαιοσύνη.

Έχουμε μια ολόκληρη κοινωνία η οποία νιώθει ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, η πολιτεία, η δικαιοσύνη, συγκαλύπτουν μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Κάποιοι ισχυροί προστατεύονται και η κοινωνία είναι έρμαιο της βίας, της ασφάλειας της ακρίβειας. Αυτή η αίσθηση δημιουργεί κοινωνικές εκρήξεις.

Για να υπάρξει κάθαρση θα έπρεπε να σπεύσει η ίδια η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτό που είπε στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης “όλα στο φως”, και τελικά έριξε πεπλο συσκότισης.»

Για τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων

Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε πως η Νέα Αριστερά λέει ναι σε ένα κοινό μέτωπο του προοδευτικού χώρου «μέτωπο με σοβαρούς προγραμματικούς όρους. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις που υπάρχουν του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και θέλουμε να συνομιλήσουμε», ενώ επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας αναλυτικά:

«Καλό είναι να μη μένουμε στους τίτλους.

Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει.

Προφανώς για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των δυνάμεων της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

Όμως σήμερα έχουμε τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η μία κάνει πολιτική με όρους lifestyle και τηλεοπτικού reality show.

Η άλλη κάνει πολιτική με όρους ποδόσφαιρικων μεταγραφών. Δύο ηγεσίες αντίστοιχες με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις ζωντανές δυνάμεις που υπάρχουν ακόμα και στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων.

Δε μπορεί τη μια ημέρα ο κύριος Ανδρουλάκης να πηγαίνει -και σωστά αφού ήταν θύμα του σκανδάλου των υποκλοπών- στον κύριο Ράμμο και στην ΑΔΑΕ να ενημερωθεί και την επόμενη μέρα να ανακοινώνει ως υποψήφιο τον κύριο Ζαγοράκη.

Ο οποίος είναι ακόμα ευρωβουλευτής της ΝΔ- παγκόσμια πρωτοτυπία!- αλλά ήταν και ένας από τους 17 ευρωβουλευτές που είχαν καταθέσει το “αντιψηφισμα” στο ευρωκοινοβούλιο που έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και ότι πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη.

Και αυτό το κάνει ο επικεφαλής ενός κόμματος που είχε περάσει ο ίδιος θύμα των υποκλοπών; Δεν υπάρχει θέμα αναξιοπιστίας;

Η πολιτική κουβέντα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους. Η Νέα αριστερά έδειξε στην πράξη την ανάγκη μετώπου για να πέσει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με “κουκιά”, κάνουμε πολιτική με ουσία. Εμείς απευθυνόμαστε στις ζωντανές δυνάμεις σε αυτούς τους πολιτικούς χώρους και στις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Η όποια συζήτηση περί ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Το μείζον για εμάς είναι η ενδυνάμωση της Νέας Αριστεράς. Μια προσπάθεια που προσπαθεί να επαναφέρει το πολιτικό περιεχόμενο και την πολιτική ουσία στο προσκήνιο. Το προγραμματικό: Τι θα λέμε για την παραγωγική βάση της χώρας, για την ακρίβεια, για τα πανεπιστήμια. Αυτό που ζητάει η κοινωνία είναι να υπάρξει μια σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση. Δεν θέλει συμφωνίες κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες. Θέλει ανοιχτά, δημόσια και προγραμματικά.»

Για την αντιμετώπιση της βίας των εφήβων

«Είναι δυνατόν να ξαναγυρνάμε στην δεκαετία του 50; Με τιμωρητική λογική και τις πενθήμερες αποβολές; Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας;» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης και συμπλήρωσε:

Με τρόμαξε αυτό που είπε ο υπουργός (σ.σ. ο υφυπουργός υγείας Δ. Βαρτζόπουλος) : Να διαχωρίσουμε τα παιδιά μεταξύ εκείνων που έχουν έμφυτα τα χαρακτηριστικά της βίας. Είναι θέμα γενετικών χαρακτηριστικών; Έχουμε καταλάβει ότι εδώ υπάρχει ένα κοινωνικό περιβάλλον που περιλαμβάνει την οικογένεια, το σχολείο μμε, την κανονικοποίηση της βίας που είναι διάχυτη, τον πολιτικό λόγο που είναι τοξικός

Θα συζητήσουμε για υπηρεσίες συνδεδεμένες με το σχολείο που θα στηρίζουν ψυχοκοινωνικά και τα παιδιά που είναι θύματα βίας και τα παιδια τα οποία ασκούν βία. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως εγκληματίες. Θα αλλάξουμε το πρόγραμμα σπουδών; Θα επανέλθει η κοινωνιολογία; Θα ενταχθούν μαθήματα σεξουαλικής αγωγής; Θα υπάρξουν μαθήματα για την σημασία της δημοκρατίας;
Να συζητήσουμε πως θα έρθει η εκπαιδευτική κοινότητα με την οικογένεια πιο κοντά.

Υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης μια λογική ποινικού λαϊκισμού. Ότι τα φαινόμενα της βίας, της παρανομίας και της παραβατικότητας θα αντιμετωπιστούν με όσο το δυνατόν πιο αυστηρές ποινές. Έχει αποτύχει παταγωδώς, διεθνώς. Χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά τα οποία χρειάζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά δεν λύνει ένα σύνθετο κοινωνικό ζήτημα με πολλές πτυχές και προεκτάσεις και θα έπρεπε να το δούμε στην συνθετότητα και στην ολότητα του με κοινωνικούς όρους.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαρίτσης, Τεμπών,charitsis, tebon