Χαμηλές πτήσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ – Φως στο τούνελ με την οριστική ρύθμιση του χρέους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με βασική αιχμή το χρέος και την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει οριστική ρύθμιση η οποία θα επιτρέψει δημοσιονομική ανάσα τα επόμενα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, όπως και με τη χθεσινή του ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, να δώσει το μήνυμα ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άμεσα περιθώρια για παροχές, υπάρχει φως

στο τούνελ. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός έδειξε να αξιώνει από τους πολίτες πίστωση χρόνου ως το τέλος της τετραετίας, όπου άλλωστε τοποθέτησε τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του.

Τηλεοπτικές άδειες: μέριμνα για τις θέσεις εργασίας, αλλά το δημόσιο συμφέρον υπέρτερο

Αν και η συνέντευξη δε μονοπωλήθηκε από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών στο βαθμό που αναμενόταν, τέθηκε από δημοσιογράφους σε φορτισμένο κλίμα το ζήτημα των καναλιών που μετά τη μη αδειοδότησή τους υποχρεούνται να κλείσουν με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται το νόμο Παππά και την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοπρασία. Επιλογή, η οποία, δεδομένων και των παρενεργειών αναφορικά με την τύχη χιλιάδων εργαζομένων σε αυτά, προβάλλεται ως επιλογή επιβολής της νομιμότητας και ρύθμιση του τοπίου προς όφελος του δημοσίου ενώ επιχειρείται να απαλυνθούν οι εντυπώσεις περί τυφλής σύγκρουσης με τη διαπλοκή και τους καναλάρχες.

Σύμφωνα με τη γραμμή στην οποία κινήθηκε ο πρωθυπουργός ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος επομένως η κυβέρνηση δε μπορεί να κατηγορηθεί ότι θέλησε να πριμοδοτήσει κάποιους έναντι άλλων, το ζήτημα των θέσεων εργασίας είναι σημαντικό αλλά δε μπορεί να τεθεί πάνω από το δημόσιο συμφέρον – μάλιστα είπε ότι θα έπρεπε αυτά τα 27 χρόνια να έχουν γίνει τρεις δημοπρασίες, οι οποίες σε εποχές πολύ καλύτερες για τα κανάλια θα είχαν αποφέρει και πολύ περισσότερα έσοδα στο δημόσιο – ο διαγωνισμός ήταν σχεδιασμένος ώστε να στοχεύει στο υψηλότερο δυνατό τίμημα. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε κλίμα κατανόησης μεν και διάθεσης να υπάρξει μέριμνα (μίλησε για κίνητρα – επιδότηση θέσεων στα κανάλια που πήραν άδεια ώστε να απορροφηθούν εργαζόμενοι από εκείνα που δεν πήραν άδεια) από την άλλη άφησε αιχμές για υποκριτικά δάκρυα ως προς το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν κάποιοι για τους εργαζόμενους και το συνέκρινε με τις περιπτώσεις, της ΕΡΤ, του ΑΛΤΕΡ, της Ελευθεροτυπίας, και άλλων ΜΜΕ που έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Στο μεταξύ προέτρεψε αντί να κλείσουν κάποια κανάλια να κατευθυνθούν σε άλλες λύσεις όπως το διαδίκτυο, κλπ.

«Το χρέος δεν είναι διμερές θέμα Ελλάδας-Γερμανίας»

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της οικονομίας και το ζήτημα του χρέους ο πρωθυπουργός παραπέμποντας σε μια λογική ντόμινο, σημείωσε ότι το χρέος δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα καθώς επηρεάζει την οικονομία της ευρωζώνης και κατ' επέκταση και την παγκόσμια οικονομία. Σε ό,τι αφορά την επιδιωκώμενη εξειδίκευση των μέτρων – με επιθυμητό ορίζοντα κατάληξης της σχετικής συζήτησης ως το τέλος του χρόνου – είπε ότι αυτή αυτονόητα πρέπει να οδηγήσει και σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στην επισήμανση ότι ο Μοσκοβισί απορρίπτει τη συζήτηση για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018 αντέταξε ότι ως επίτροπος Οικονομικών «λέει αυτά που πρέπει να πει» προκειμένου να μη στείλει μήνυμα χαλάρωσης ως προς τη δημοσιονομική προσπάθεια. Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αναλύσεις της κυβέρνησης ως προς το ύψος των πλεονασμάτων συμπίπτουν με αυτές της Τράπεζας της Ελλάδας (2% πρωτογενές πλεόνασμα) που σημαίνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ύψους 3 δις. Παραδέχτηκε ότι δημιουργείται ένα ζήτημα αναβλητικότητας λόγω της διαφορετικής προσέγγισης του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους, ωστόσο έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορεί μια ολόκληρη χώρα που έχει κάνει σκληρή προσπάθεια προσαρμογής να περιμένει άλλο.

Τεχνική διαπραγμάτευση συν... εργασιακά

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει την αίσθηση ότι αυτή έχει κυρίως διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, τόσο στο κομμάτι των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 όσο και σε ένα τμήμα της β αξιολόγησης. Ως προς αυτή σημείωσε ότι υπάρχει και ένα κομμάτι που είναι πιο πολιτικό και αυτό αφορά τα εργασιακά στα οποία όπως είπε η κυβέρνηση έχει ως «ακατάβλητο σύμμαχο» το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πάντως, με την υπογράμμιση πως στο εξής κάθε αξιολόγηση θα είναι και πιο εύκολη, επιχείρησε να περάσει ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τα εργασιακά.

Επίθεση σε Κυριάκο

Στο πολιτικό πεδίο, ο πρωθυπουργός συντήρησε την κόντρα με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (χωρίς ωστόσο να κλιμακώνει), κατηγορώντας τον ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητά εκλογές, ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, υπερασπιζόμενος τη διαπλοκή, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιό του για την “Αριστερή παρένθεση”. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι δεν συγκρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή, ωστόσο αξιολογώντας τις δύο διαφορετικές περιόδους κρίνει ότι έχουν ποιοτικές διαφορές, ενώ συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές για το σημερινό προσωπικό της ΝΔ (πχ Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης) και την «κληρονομιά» του αρχηγού της ΝΔ: «έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι κουβαλάει μια νέα πνοή στο πολιτικό σκηνικό και ότι μπορεί να υπερβεί το όνομά του».

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ευθύνη της Φώφης η αποτυχία προσέγγισης

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του «Π», ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη στάση που κρατά το ΠΑΣΟΚ το οποίο όπως είπε στηρίζει τη ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη τη στάση της Φώφης Γεννηματά στο ζήτημα της απλής αναλογικής, καθώς όπως είπε, επέλεξε να είναι «παράρτημα της ΝΔ». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά από τις οποίες τήρησε αποστάσεις αλλά παρατήρησε πως τελικά δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Από την άλλη τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να συνεχιστεί ο διάλογος για την έξοδο από την κρίση, για τη συνάντηση της αριστεράς με την κεντροαριστερά, κάτι που ήδη γίνεται με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ωστόσο σημείωσε ότι με ευθύνη της άλλης πλευράς δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που αποφασίζουν να παίξουν ρόλο στο πολιτικό σκηνικό στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο για την ανάγκη της κυβερνητικής διεύρυνσης αυτή είπε δεν αφορά το ζήτημα της κυβερνητικής ευστάθειας αλλά ότι έχουμε να κάνουμε με προβλήματα που μας αφορούν όλους. Σε κάθε περίπτωση τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και όπως είπε η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αυτή τη λογική.

ΤσίπραςΔΕΘάδειεςοικονομίαανάπτυξηΠΑΣΟΚχρέοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα