Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα και σταφίδες, σε ατομικές μερίδες

Το κλασικό αυτό γλύκισμα που παρασκευάζεται σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σπίτια, είναι νηστίσιμο και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της Σαρακοστής.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι μία ευέλικτη λιχουδιά, καθώς συνδυάζεται με διάφορες γεύσεις (λεμόνι, πορτοκάλι, βανίλια, κανέλα, σοκολάτα, ανθόνερο, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα κτλ.) και σερβίρεται σε μοντέρνες αλλά και κλασικές

παρουσιάσεις (όπως σε φόρμα κέικ ή ατομικά φορμάκια, δίχρωμος σαν τούρτα, μέσα σε ποτήρια, σαν κεράσματα σε χαρτάκια μάφιν, σε κουταλιές της σούπας κτλ.).

Υλικά για τη Συνταγή

(Για 3-4 μερίδες)

100 γραμμάρια σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο

1 χούφτα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ή κράνμπερις

200 γραμμάρια σιμιγδάλι (ιδανικά μισό ψιλό και μισό χονδρό)

400 ml νερό

200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

1 πρέζα κανέλα

2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

1. Ζεστάνετε πολύ λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και καβουρδίστε ελαφρά τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε σε ένα πιάτο και αφήστε να κρυώσει.

2. Βάλτε στο ίδιο σκεύος το έλαιο της συνταγής και ψήστε το σιμιγδάλι για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει χρώμα ελαφρά και να μυρίσει.

3. Εντωμεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί και να πάρει μια βράση. Ρίξτε και την κανέλα στο σιρόπι και 2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι.

4. Αδειάστε το ελαφρύ σιρόπι προσεκτικά για να μην καείτε, στο μίγμα του σιμιγδαλιού και συνεχίστε το βράσιμο για 5-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ο χαλβάς θα πρέπει να πήξει, να μην υπάρχουν σβώλοι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

5. Προσθέστε τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς στον χαλβά, και ανακατέψτε. Με ένα σκουπ παγωτού σχηματίστε μπάλες και βάλτε τις σε μια διακοσμητική πιατέλα. Ή βάλτε τον χαλβά ζεστό σε μακρόστενη φόρμα ή ταψάκι και αφήστε τον να κρυώσει. Όταν σταθεροποιηθεί κόψτε τον σε κομμάτια και σερβίρετε τις ατομικές μερίδες σε χαρτάκια για μάφιν.

Διαβάστε επίσης:

Ταραμοσαλάτα της παράδοσης

Τσιζκέικ ταχίνι, με τρίμματα χαλβά και παστελιών

Αυγά μάτια μέσα σε τραγανή κρούστα από σουσάμι και τυρί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαλβάς,chalvas