Χαλούμι σχάρας, σε ξυλάκια

Ο βασιλιάς των ψητών τυριών, το χαλούμι ,γίνεται εξαιρετικό στη σχάρα, συνοδεύει άψογα τα κρεατικά και τα λαχανικά και εμπλουτίζει τις σαλάτες και τα σάντουιτς. Σε αυτή τη συνταγή καρφώνεται σε μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια για μεγαλύτερη σταθερότητα στο ψήσιμο και εντυπωσιακή παρουσίαση.

Υλικά για τη Συνταγή

400 γραμμάρια χαλούμι

Αλάτι θαλασσινό σε νιφάδες

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

8 φαρδιά ξύλινα καλαμάκια που έχετε μουλιάσει σε κρύο νερό για τουλάχιστον 1 ώρα, ή μεταλλικά

Λίγο λάδι

για να αλείψετε τις σχάρες

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο

Φέτες λεμόνι ή λάιμ

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση

Αρχικά προθερμάνετε το μπάρμπεκιου ή την γκριλιέρα (σχαροτήγανο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόψτε το τυρί σε 8 χοντρές ισόπαχες φέτες και στεγνώστε το πατώντας το ελαφρά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καρφώστε το κάθε κομμάτι σε φαρδύ ξύλινο σουβλάκι και πασπαλίστε με λίγο θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήστε τα καλαμάκια στη (λαδωμένη ελαφρά) σχάρα του μπάρμπεκιου ή σε σχαροτήγανο για 2-3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορεί να χρειαστείτε μια μεταλλική σπάτουλα για να “ξύσετε” λίγο και να χαλαρώσετε το τυρί, αν κολλήσει στη σχάρα. Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα, πασπαλίστε με λίγο μπούκοβο, αν επιθυμείτε, περιχύστε με το μέλι και σερβίρετε τα σουβλάκια ζεστά με κομμένες φέτες λεμονιού ή λάιμ.

Συμβουλή

Το χαλούμι μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο τυρί με υψηλό σημείο τήξης που να είναι κατάλληλο για ψησταριά όπως το ταλαγάνι Μεσσηνίας, το μελίχλωρο Λήμνου, το μαστέλο και άλλα.

Διαβάστε επίσης:

Αφράτο και αρωματικό κέικ με σύκα

Χανιώτικα καλιτσούνια φούρνου με τυρομάλαμα

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Keywords
Τυχαία Θέματα