Χ.Α.: Στα υψηλά ημέρας, παρά τον ασθενικό τζίρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, οι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν συγκριτικό πλεονέκτημα, όμως ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος δημιουργεί προβληματισμούς στους παράγοντες της αγοράς”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου.

Όμως αν και ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι τέλους, οι λίγοι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν την, σχεδόν, πλήρη απουσία των πωλητών και με σχετικά αυξημένη κινητικότητα προς την λήξη των συναλλαγών, πέτυχαν να κλείσουν τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου στα υψηλά ημέρας και τον γενικό δείκτη σε νέα

υψηλά 58 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 911,58 (-0,10%) και 920,58 μονάδων (+0,88%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 920,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,88%.

Ο τζίρος στα 37 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank 0%, Εθνική +1,79%, Eurobank +3,37%, Πειραιώς +2,38%).

Με δύο σενάρια θα κινηθεί το 2020 ο ΟΔΔΗΧ σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του δημοσίου. Το ποιο θα επικρατήσει, εξαρτάται από το ποσό που θα διατεθεί για πρόωρες αποπληρωμές υποχρεώσεων. Όπως σημειώνεται στην έκθεσή του, η στρατηγική εστιάζει στη διαρκή παρουσία στις αγορές, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού χρέους, αλλά και τη διατήρηση των υφιστάμενων διαθεσίμων.

Το πρώτο σενάριο εστιάζει στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω της έκδοσης επιπλέον ομολόγων, ενώ στο δεύτερο σενάριο λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα πρόωρων αποπληρωμών χρέους, που οφείλεται στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα. Το συνολικό ποσό πρόωρων αποπληρωμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αγοράς.

“Εν αντιθέσει με το 2012, όταν οι αγορές ήταν κάθετα αρνητικές να δανείσουν στην Ελλάδα, φέτος οι επενδυτές εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους, χάρη στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην εξομάλυνση του ασταθούς πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Η Ελλάδα, βέβαια, ωφελήθηκε κι εκείνη χάρη στην απεγνωσμένη αναζήτηση κερδών, η οποία οδήγησε τους επενδυτές σε εναλλακτικούς τίτλους της αγοράς ομολόγων, τυπικά θεωρούμενους ως σχετικά επισφαλείς. Η Αθήνα τώρα δανείζεται σε βάθος δεκαετίας με επιτόκιο μόλις 1,16% και οι αποδόσεις σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη και από τις αντίστοιχες της Ιταλίας. Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν επενδύσει στα ελληνικά χρεόγραφα, έχουν επιτύχει θετικές αποδόσεις, με τους κατόχους δεκαετών ομολόγων να επιτυγχάνουν κέρδη της τάξεως του 23% για το 2019. Οι επιδόσεις αυτές δείχνουν ότι όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα στην αιχμή της πολιτικής κρίσης του 2015, τώρα έχουν κέρδη πάνω από τρεις φορές τα χρήματα που είχαν επενδύσει”, σημειώνουν οι FT.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,21%), Μυτιληναίος (-0,20%), ΟΠΑΠ (-0,68%), Σαράντης (-0,24%) και Jumbo (-1,71%) ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο και αμετάβλητος ο τίτλος της Aegean Airlines.

Από τους τίτλους που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+1,37%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,05%), ΔΕΗ (+2,32%), Ελ. Πετρέλαια (+1,73%), Lamda Development (+2,34%), TITC (+1,59%), Fourli (+1,21%), ΟΛΠ (+3,99%) και ΟΤΕ (+1,40%).

Απόλυτα επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι Mediterra (+8,80%), MLS (+6,88%), ΑΝΕΚ (+7,92%), ΕΚΤΕΡ (+2,52%), Audiovisual (+6,35%), Cenergy Holdings (+2,27%), ΚΛΜ (+2,11%) και Reds (+2,20%).

Χρηματιστήριο ΑθηνώντζίροςκέρδηΟΔΔΗΧHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα