Χ.Α.: Δείχνει αδυναμία να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό της Ευρώπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με θετικά πρόσημα συνεχίζουν να κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με το θετικό κλίμα να διατηρείται και σήμερα από την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας “πρώτης φάσης” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Βρετανία.

Από εκεί και πέρα, αδύναμη παρέμεινε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, o σύνθετος ΡΜΙ παρέμεινε στις 50,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, μία ανάσα χαμηλότερα από

την πρόβλεψη του Reuters για 50,7.

Ο ΡΜΙ στον τομέα υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στις 52,4 μονάδες, από 51,9, έναντι πρόβλεψης για 52 μονάδες.

Ο ΡΜΙ στον τομέα μεταποίησης υποχώρησε στις 45,9 μονάδες, σε χαμηλό δύο μηνών, από 46,9, έναντι πρόβλεψης για 47,3 μονάδες. Ήταν ο 11ος συνεχόμενος μήνας συρρίκνωσης.

Κέρδη 82 δισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία κατέγραψε η LVMH, που έχει στην ιδιοκτησία της πολυτελείς μάρκες όπως η Louis Vuitton και η Dom Perignon.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, είναι τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών μετοχών.

Η άνοδος αυτή αντιπροσωπεύει κέρδη περίπου 39 δισ. δολαρίων για τον πιο πλούσιο άνθρωπο της ευρωπαϊκής ηπείρου, τον Μπερνάρ Αρνό, που είναι ο ιδιοκτήτης, σχεδόν της μισής LVMH, σύμφωνα με τα δεδομένα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, η LVMH κατέληξε σε συμφωνία ύψους 16,2 δισ. δολαρίων, για να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία κοσμημάτων Tiffany.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά που έχει κάνει μέχρι σήμερα η εταιρεία κατασκευής ειδών πολυτελείας”, σύμφωνα με το Reuters.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, οι βασικοί δείκτες έχουν γυρίσει σε αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες, παραμένουν στο επενδυτικό περιθώριο οι τίτλοι των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις παρυφές των 885 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 895,10 (+0,45%) και 885,38 μονάδων (-0,64%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 24 εκατ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που και σήμερα δείχνουν να αποσπούν το μεγαλύτερο κομμάτι ενδιαφέροντος και συναλλαγών, με θετικό πρόσημο κινούνται οι Aegean Airlines (+0,25%), 3E (+2,45%), Πειραιώς (+0,07%), ΟΛΠ (+0,69%), ΟΤΕ (+0,46%) Τέρνα Ενεργειακή (+0,39%) και Motor Oil (+0,10%).

Από τους τίτλους που πιέζονται, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-2,10%), Eurobank (-2,11%), Cenergy Holdings (-2,74%), Ελλάκτωρα (-2,43%) και ΟΠΑΠ (-3,01%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ακολουθούν οι Alpha Bank, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Jumbo.

Παρά την κακή εικόνα, τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, όμως το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 885 μονάδων, δεν θα είναι και η πλέον θετική ένδειξη για την συνέχεια, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 880 μονάδων, θα ενεργοποιήσει μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων.
 

χρηματιστήριοΕυρώπημετοχέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα